Web sayfası düzenleme çalışmalarımıza her çalışmada kullanmayı tercih edeceğimiz bir kod grubu ile başlayacağız.
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>HTML Giriş Kod Örneği</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
Merhaba! Bu HTML Giriş Kod Örneğidir.
</BODY>
</HTML>
|
1. Yukarıdaki koyu zeminle yazılmış yazıları Windows’un Not Defteri programını kullanarak yazınız.
2. Dosya menusundan Kaydet seçeneğini seçiniz.
3. Açılan Farklı Kaydet dialog penceresindeki Kayıt Türü seçeneğini Tüm Dosyalar yapınız.
4. Dosya adını (tercihen) giris.htm olarak yazıp kaydetme işlemini tamamlayınız.
5. giris.htm dosyasını kaydettiğiniz klasörü açıp, giris.htm dosyasını (çift tıklatarak) açtığınız zaman İnternet Browser iniz (İnternet Explorer) açılacak ve
ekrana -Merhaba! Bu HTML Giriş Kod Örneğidir.- mesajını yazacaktır.
DİKKAT : Yukarıdaki işlemlerin herhangi birinde hata yaptığınızda -Merhaba! Bu HTML Giriş Kod Örneğidir.- mesajını göremeyebilirsiniz.
Bunun sebebi ;
- Kodları yazarken yazım hatası yapmış olabilirsiniz. Kodları yazmak yerine Windows’un kopyala/yapıştır özelliğinden yararlanarak kodları seçili hale getirip, kopyalama işlemini yapın ve Not defterine yapıştırın.
- Kaydet diyalog penceresindeki Kayıt Türü seçeneğini Tüm Dosyalar yapmayı unutursanız veya dosya uzantısını (dosya isminden sonra nokta koyularak yazılan genellikle 3 harften oluşan kısım) .htm şeklinde yazmazsanız, dosya txt uzantısı ile kayıt edilir. Bu durumda kaydettiğiniz dosyayı açma işlemini yaptığınızda not defteri ile açılır. Oluşturduğunuz dosyanın İnternet Explorer ile açılması için .htm uzantısı ile kaydedilmiş olması zorunludur.
Bundan sonraki açıklamalarımızın anlaşılması için bu çalışmanın doğru olarak tamamlanabilmesi gerekir.
Aşağıda yaptığımız çalışmada geçen komutlar hakkında kısa açıklamalar yapılmıştır. Daha sonraki derslerimizde bu konularda daha geniş açıklamalar yapılacaktır.
<HTML> </HTML> Bu element bir dokumanın HTML işaretli olduğunu gösterir. <HTML> komutu başlangıcına, </HTML> komutu bitişine yazılır.
<HEAD> </HEAD> Bu element HTML dokumanı hakkında açıklayıcı bilgilerle birlikte stil kuralları ve programlar gibi ek diğer bilgileri içeren dokuman başlığını gösterir. <HEAD> komutu başlangıcına, </HEAD> komutu bitişine yazılır.
<TITLE> </TITLE> Bu element bir HTML dokümanının baçlığını içerir. Dokümanın <HEAD> elementi içinde geçmelidir. <TITLE> </TITLE> komutları arasına yazılan yazı İnternet Explorerin Pencere başlığında görüntülenir. Bazı internet arama motorları buraya yazılan başlığı kullanmaktadır.
<BODY> </BODY> Bu element görüntülenebilir içeriği barındırır. Bu kısım kullanıcıların göreceği şeyleri düzenlemek için kullanılır.
Bu elementler arasına yazılan metinler İnternet Explorer’de görüntülenmez. Uzun sayfa tasarımlarında sayfanın belli bölümlerine açıklama yazmak ihtiyacı hissedildiğinde kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder