bilgievlerim: Ağızda Oluşan Şeker Tadı Hakkında Önemli Bilgiler
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


27 Kasım 2018 Salı

Ağızda Oluşan Şeker Tadı Hakkında Önemli Bilgiler








Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın





Ağızda şeker tadı, ayrıca dysgeusia adı verilen bir sorundur. Bu durum ayrıca kişide iştah kaybına da neden olmaktadır. Bu sorundan kaynaklı olarak kişi yediği yiyeceklerden zevk ve tat alamaz hale gelir. Ağızda şeker tadı gelmesi hissi, ağızdan alınan bir çok ilaçların çoğunda bu ağızda tatlı bir tat bırakan bakterilerin büyümesine yol açar. 

Bir başka neden ise sindirim sistemi bozuklukları olabilir. Bu rahatsızlığı olan kişilerde yüksek kan şekeri seviyesi ve böylece ağızda tatlı bir tat oluşumuna yol açan ağız salgısına, tükürük şeker sayısına yol açar. Bu duruma ek olarak kan şekeri düzeylerinin iyi bir doktor kontrolü almadan bilinçsizce yapılan uygulamalardan uzak durun. 



Ağızda şeker hissine sebep olan unsurlar ilk olarak 400 ün üzerinde ilaç türü ağızda böyle bir tat oluşumuna neden olur, bu ilaçlardan bazıları tansiyon ve antidepresan gibi ilaçlardan dolayı kaynaklanır. Ayrıca kafein, alkol tüketimi, biyolojik yaşlılık ve bazı sistemik hastalıklar, romatizmal hastalıklar, bağışıklık sistemini hasarları, hormonal bozukluk, şeker hastalığı, nörolojik hastalıklar ve Parkinson gibi hastalıklarda görülür.





Ağızda şeker tadı tedavi yöntemleri nelerdir:
  • Ağızda şeker tadı hissini ilk olarak sık sık ve yudum yudum su içilmelidir. Bu durum için yanınızda sürekli olarak şu taşımak gerekir ve gece yatarken yanınızda sıvı içecekler ve su bulundurmamız gerekir.
  • Şekersiz bir sakız çiğnemek ağızda şeker hissini ortadan kaldırıyor
  • Sigara alkol ve sakarlı şeylerden uzak durulması gerekir
  • Bulunduğunuz ortamın nemli olması gereklidir
  • Eğer çok gerekirse eczanede satılan yapay tükürük tabletleri alınıp kullanılabilir
  • Bakteri plağı kontrol altına alınması gerekir
  • Floridli diş macunu kullanılması iyi gelebilir aynı zamanda jel ve gargara da iyi gelir.
  • C vitamini kullanımı iyi gelir.
  • Bileşiminde alkol ve sodyum lauryl sülfat bulunan ağız ve dış bakımı ürünleri kullanılabilir.
  • Sizlere önerimiz yukarıda belirtilen unsurlardan birini yapmış ama hala fayda göremediyseniz hemen bir doktora gidip uzman bir dahiliye, fizik tedavi ve nöroloji ve kulak burun boğaz uzmanına görülmelidir.
Ağızda şeker tadı, bazı insanlarda şekerli bir gıda ile beslenmemesine rağmen ortaya çıkabilmektedir. Diyabet, diyabetik ketoasidoz veya enfeksiyonlar gibi çeşitli sağlık koşulları nedeniyle ağızda tatlılık hissi oluşabilir.

Bu yazıda; ağızda şeker tadı neden olur, ağıda şekerli bir tat olmasının nedenleri nelerdir, ne zaman doktora gitmelisiniz ve ağızda şeker tadı tedavisi nasıl yapılır sorularının kapsamlı yanıtını bulabilirsiniz.

Ağızda Şeker Tadı Neden Olur?
Şekerli tat, dilin tat tomurcukları tarafından tespit edilen beş temel tat hissinden biridir. Diğer tat hisleri şunlardır:
·         Ekşi
·         Tuzlu



·         Acı
·         Umami
Ağızda şeker tadı genellikle şekerli bir yiyecek veya içecek tükettikten sonra oluşur. Bal, meyve veya tatlılar sonucunda ağızda tatlılık hissi oluşabilir.
Bazı insanlarda tatlı bir yiyecek yemeden veya tatlı bir içecek içmeden de ağızda şeker tadı oluşabilmektedir. Bu durumun oluşmasına bazı tıbbi nedenler yol açabilir.

Ağızda tatlı bir tat oluşmasına yol açabilecek en önemli neden diyabet hastalığıdır. Diyabet hastalığında kandaki şeker düzeyi yükselir ve ağızda şeker tadı oluşabilir.
Ağızda sürekli şeker tadının olması normal değildir. Sürekli olarak ağız tatlanması veya ağızda tatlılık hissi yaşıyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurmanız yararlı olacaktır.

Yazımızın hemen alt bölümlerinde şu soruların yanıtlarını bulabilirsiniz:

·         Hamilelikte/gebelikte ağızda şeker tadı neden oluşur?
·         Ağızda geçmeyen şeker tadına yol açan nedenler nelerdir?
·         Ağızda sürekli tatlı bir tat neden olur?

·         Ağızda tatlılık hissi olması normal midir?
·         Ağızda şekerli bir tat olması doğal mıdır?
·         Ağızda şeker tadı nasıl geçer?
·          
Ağızda Şeker Tadı Oluşturan Nedenler Nelerdir?
Ağızda tatlılık oluşması için şekerli tat içeren bir gıdanın dilinizdeki tat tomurcukları ile temas etmesi gerekir. Ağızda sürekli ve kalıcı şeker tadının olması tıbbi bir durumdan kaynaklanıyor olabilir.
Ağızda tatlılık hissi sürekliyse bir doktora gitmeniz faydalı olacaktır. Ağızda şeker tadı oluşturan bazı önemli nedenler şunlardır:


 Diyabet (Şeker Hastalığı) 

Ağız tatlanması veya ağızda tatlılık hissinin en önemli nedenlerinden biri diyabettir. Diyabet, vücudun kan şekeri düzeyini kontrol etme becerisinin bozulması ile ortaya çıkar.
İnsülin hormonunun salgılanmasındaki bozukluk veya insülin reseptörlerinde ortaya çıkan problemler nedeniyle şeker hastalığı ortaya çıkabilir.
Kontrol edilemeyen diyabet hastalığı, kandaki şeker düzeyinin çok yükselmesi ile sonuçlanabilir. Bu duruma bağlı olarak ağızda şekerli tat oluşabilir.


Diyabet hastalığının diğer belirtileri şunlardır:
·         Poliüri (aşırı idrara çıkma)
·         Polidipsi (aşırı susuzluk hissi)
·         Polifaji (sürekli açlık hissi)
·         Aşırı yorgunluk
·         Bulanık görme
·         Ağızda şekerli bir tat olması

·          
 Diyabetik Ketoasidoz 

Diyabet hastalığının en öneli komplikasyonlarından biri diyabetik ketoasidozdur. Bu durum oldukça ciddidir ve hasta yaşamını tehdit edebilir.
Diyabetin kontrol altına alınamaması sonucunda hücre içerisine yeterince şeker gönderilemez. Hücreler enerji ihtiyacını yağlardan sağlamaya çalışır.
Bunun sonucunda vücutta keton adı verilen madde birikmeye başlar. Fazla keton birikimi oldukça zararlıdır ve hasta yaşamını tehdit edebilir.
Vücutta fazla keton birikmesi ağızda şeker tadına ve çürük meyve kokusuna neden olabilir.




Diyabetik ketoasidozun belirtileri şunlardır:
·         Aşırı susuzluk
·         Yorgunluk ve halsizlik
·         Mide bulantısı ve kusma
·         Karın ağrısı, karın krampı
·         Zihin bulanıklığı
·         Ateş yüksekliği
·         Ciltte kuruma
·          
 Düşük Karbonhidrat Diyeti 


Düşük karbonhidrat içerene gıdalarla beslenen insanlar zaman içerisinde ağızlarında meyve kokusu ve tatlı bir tat hissedebilirler.
Karbonhidratlar vücuttaki en önemli enerji kaynaklarından biridir. Vücutta yeterince karbonhidrat bulunmazsa, enerji kaynağı olarak yağlar kullanılır.
Fazla yağ yakılmasına bağlı olarak bolca keton oluşur ve bu durum ketoz olarak adlandırılır. Kanda fazla keton bulunması ağızda şekerli tat oluşmasına yol açabilir.

Düşük karbonhidrat diyeti yaparken şu noktalara dikkat etmelisiniz:
·         Düşük karbonhidrat diyetini diyetisyen kontrolünde yapmalısınız.
·         Ek hastalığınız varsa mutlaka bir doktordan yardım almalısınız.
·         Düzenli olarak diyetisyen ve doktor kontrollerinize gitmelisiniz.
·          
 Çeşitli Enfeksiyonlar 


Geçirilen bazı enfeksiyonlar ağızda şekerli bir tat oluşmasına yol açabilir. Enfeksiyonlara bağlı ağızda tatlanma hissi oluşumu şu durumlara bağlıdır:
·         Beynin tat duyumuna nasıl tepki vereceğinin engellenmesi
·         Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak tükürükte fazla glikoz olması
·          
Ağızda şekerlenme hissi oluşumuna yol açabilecek bazı enfeksiyonlar şunlardır:

·         Soğuk algınlığı
·         Grip
·         Sinüzit
·         Tonsilit
Enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan ağızda tatlılık hissi, enfeksiyonun tedavisi edilmesi ile gerileyecek ve tamamen ortadan kalkacaktır.

 Nörolojik Hastalıklar 



Çeşitli nörolojik hastalıklar nedeniyle insanlarda duyusal işlev bozuklukları gelişebilir. Özellikle tat ve koku duyusunda işlev bozukluğu ortaya çıkabilir.
Epilepsi hastalarında veya inme yaşayan kişilerde duyusal işlev bozuklukları oluşabilmektedir. Beyindeki hasar sonucunda ortaya çıkacak sonuçlar oldukça karmaşıktır.
Nörolojik hastalığa sahip bazı insanlar, ağızlarında sürekli olarak bulunan şekerli bir tattan bahsedebilirler. Bu belirti altta yatan sağlık koşulu ile ilgilidir.

 Gastroözofageal Reflü 

Gastroözofageal reflü hastalığına (GÖRH) sahip bazı kişiler ağızlarında metalik veya tatlı bir tat olduğundan şikayet edebilirler.
Gastroözofageal reflü hastalığında mideden ağza doğru bir kaçış vardır. Bu durum mide içeriğindeki besinlerin ağız içinde tat oluşturması ile sonuçlanabilir.
Gastroözofageal reflü hastalığı çeşitli medikal yaklaşımlar, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabilmektedir.
 Hamilelik 

Pek çok kadın hamilelikte ağızda şeker tadı oluşmasından dolayı rahatsızlık ve kaygı duyar. Bu durum çoğunlukla basit bir nedenden kaynaklanır ve genellikle geçicidir.

Hamilelikte/gebelikte ağızda şekerli tat oluşmasına yol açabilecek nedenler şunlardır:


·         Hormon seviyelerindeki değişim
·         Koku ve tat alma duyusunda derin duyarlılık
·         Gastroözofageal reflü hastalığı
·         Gebelik diyabeti
Ağzında şeker tadı hisseden bir gebe kalıcı değişiklikler yaşamadan önce doktoru ile konuşmalı ve tıbbi destek almalıdır.

 İlaçlar 

İlaçların istenmeyen yan etkileri olabilir. Bazı ilaçlara bağlı olarak ağız içinde şeker tadı oluşabilmektedir. Özellikle kemoterapi ilaçları tat alma duyusunda değişimlere neden olabilir.
Hangi ilaçların ağızda şeker tadına neden olabileceği ve neden ağızda tatlılık hissi oluştuğuna dair net bir açıklama halen yoktur.
Kullandığınız ilaçlardan sonra ağızda sürekli şeker tadı hissediyorsanız doktorunuzla konuşmalısınız.

 Kanserler 

Ağızda şeker tadına yol açabilecek nadir nedenlerden biri de kanserlerdir. Kanserler neden oldukları paraneoplastik sendrom nedeniyle ağızda tatlılık hissine yol açabilir.
Özellikle akciğer ve diğer solunum yolu kanserleri nedeniyle paraneoplastik sendrom oluşabilir ve tat alma duyusunda değişiklikler ortaya çıkabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?
Ağzınızda nadiren şeker tadı oluşuyorsa endişelenmeniz gereken bir şey yoktur. Bu durum muhtemelen geçicidir ve kısa sürede ortadan kalkacaktır.
Ağızda tatlılık hissini sürekli olarak yaşıyorsanız ve bu durum giderek artıyorsa yakın zamanda bir doktora görünmeniz faydalı olacaktır.


Ağızda şekerli tat oluşumuna yol açan neden şunlardan kaynaklanıyor olabilir:
·         Koku alma problemleri
·         Solunum sistemi hastalıkları
·         Hormon sistemi bozuklukları
·         Sinir sistemi hasarı

Ağızda şeker tadı problemi yaşıyorsanız aşağıdaki uzmanlardan birine muayene olabilirsiniz:

·         Kulak – burun- boğaz doktoru
·         Endokrinolog
·         Nörolog

Doktorunuz mevcut şikayetinizi ve detaylarını soracaktır. Ek olarak bulunan diğer belirtileri de soracaktır. Fizik muayeneniz yapılacak ve detaylı tıbbi geçmişiniz irdelenecektir.
Tıbbi öykünüz ve fizik muayeneniz sonrasında çeşitli teşhis testleri yaptırmanız gerekebilir. Bu sayede ağızda şeker tadına yol açan neden tespit edilebilecektir.

Doktorunuzun isteyebileceği bazı teşhis testleri şunlardır:

·         Kan şekeri seviyesi
·         HbA1c testi
·         Çeşitli hormon testleri
·         Enfeksiyon kontrolü için kan testleri
·         Beyin aktivitesini kontrol etmek için çeşitli testler
·         Bilgisayarlı tomografi
·         Manyetik rezonans görüntümele
·          
Ağızda Şeker Tadı Nasıl Tedavi Edilir?
İnsanların büyük bir kısmı hayatlarını  bir döneminde ağızda şeker tadı yaşamıştır. Bu durum çoğunlukla geçicidir ve kendiliğinden kaybolur.
Ağızda şeker tadını önlemenin temel yöntemi sağlıklı bir yaşam sürmektir. Meyve ve sebze içerikli gıdalar ile beslenmek sağlıklı kalmanız için oldukça önemlidir.
Özellikle şeker içerikli besinlerin tüketimine dikkat etmelisiniz. Özellikle diyabet hastalığı nedeniyle ağızda tatlılık hissi oluştuğunu bilmelisiniz.
Ağızda şeker tadına yol açan durum altta yatan bir sağlık koşulu olabilir. Doktorunuz öncelikle altta yatan nedeni tespit etmeye çalışacaktır.
Altta yatan tıbbi nedenin teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Ağızda şeker tadı tedavisi büyük oranda altta yatan nedenin tedavisi ile mümkündür.
Doktorunuz altta yatan tıbbi nedene yönelik tedavi adımlarını sizlerle paylaşacaktır. Doktorunuzun tedavi talimatlarını dikkate almalı ve uymalısınız.
Altta yatan tıbbi koşulun tedavisi sayesinde ağızda şeker tadı şikayetinizin kısa sürede ortadan kalktığını farkedeceksiniz. Şikayetleriniz tekrarlarsa veya ilerlerse doktorunuzla konuşmalısınız.

Şeker hastalığında ağız tadı değişir mi?

İyi kontrol edilmeyen şeker hastalığının damaklarda hissedilen ilk nahoş tadı ağız kuruluğudur. Bazen şeker hastalığının ilk belirtileri arasında yeralan ağız kuruluğuna, sık tekrarlayan ağız içi abseler de eşlik eder. Ayrıca diş eti iltihapları ve diğer kemik erimesine bağlı periodontal sorunlar da görülebilir

Ağızda acı bir tat neden olur?

Ağız içinde oluşan enfeksiyonlar ağızda acı tat oluşmasına neden olur. Viral enfeksiyonlar en sık karşılaşılan enfeksiyon çeşididir. Ağız mantarı da acı ağız sendromunun nedenleri arasındadır. Aşırı sigara kullanımı rahatsızlık verir, hastanın ağzında acı su tadında bir his uyanır.

Kustuktan sonra ağızda kalan tat nasıl geçer?

Çay biraz ılıyınca yudum yudum içebilirsiniz. Kustuktan sonra acı tat ile oluşan rahatsızlık hissi için de nane limon çayı lezzetli aromasıyla ağzınızın tadının yerine gelmesine yardımcı olur.

Ağızda neden şeker tadı olur?

Ağız tatlanması veya ağızda tatlılık hissinin en önemli nedenlerinden biri diyabettir. Diyabet, vücudun kan şekeri düzeyini kontrol etme becerisinin bozulması ile ortaya çıkar. İnsülin hormonunun salgılanmasındaki bozukluk veya insülin reseptörlerinde ortaya çıkan problemler nedeniyle şeker hastalığı ortaya çıkabilir.

Şeker Hastasinin dili nasil olur?

Diyabet hastaları başka türden ağız problemleri ile de karşılaşabilirler: *Yanan ağız sendromu: Dili, ağız mukozasını, diş etlerini, yanakları ve boğazın arkasını etkileyebilen ağrılı ve çoğu zaman sinir bozucu olan bir durumdur. Yanan dil olarak da bilinir. Ağızda genel bir yanma hissine neden olur.

Ağızdaki tuhaf tat nedir?

Paraguzi (disguzi olarak da adlandırılır), ağızdaki metalik tadın tıbbi adıdır. Paraguzi nadir görülen bir kronik rahatsızlıktır. Journal of the Canadian Dental Association'a göre, ilaçlar, psikolojik sorunlar, otoimmün hastalıklar ve nörolojik bozukluklar metalik tat ile bağlantılıdır.

Ağızda tat bozukluğu nedir?

Ağızda metalik veya acı bir tat oluşması, tat duyusu bozukluğu sonucunda karşımıza çıkmaktadır ve kişi bir şey yemese bile hissedilebilir. Tat bozukluğu, tıpta disgezi olarak adlandırılır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)