bilgievlerim: Anatomi Nedir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


24 Kasım 2018 Cumartesi

Anatomi Nedir ?



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Anatomi Nedir, Anatomi bir bilim dalıdır. Anatomi canlıların yapı ve özelliklerini inceleyen bilimdir. Yunan alfabesinden alınan açmak, kesmek ve ayırmak kelimelerinin birleşmesinden türemiş bir kelimedir anatomi.Anatomi alanına göre üç koldan incelenmektedir. 

Anatominin ayrıldığı bu üç bilin dalı olarak birince sırada insan anatomisi, ikinci olarak hayvan anatomisi(zootomi) ve son olarak bitki anatomisi (fitotomi)dir. Anatomi bütün canlıların özelliklerini ve yapılarını araştıran bilim dalıdır. Anatomi incelenen bölümün tek taraflı değilde bütünü ile incelenmesidir. Anatomi biliminde özellikle incelemeler göz ile yapılmaktadır. 


Anatomi dalı kendi içinde ayrılan dalları bulunan bir bilimdir. Örnek verecek olursak hastalık durumunda olan veya bozulmuş organları araştırmak tanıma ve hastalık nedenlerini bulmak gibi çeşitli araştırmaların yapılmasına da anatomide patolojik anatomi dalı denilmektedir. 

Anatomi incelemeleri her ne kadar gözle yapılsada bazı durumlarda mikroskopda kullanılarak yapılmaktadır. Ayrıca anatomi canlı bütün varlıkların yapı taşlarını inceleyen tıp dalıdır. Anatomi tıp alanında eğitim adı altında alınan en önemli derslerden biri olarak öğrencilere sunulan bir derstir.

 Anatomi insan anatomisi adı altında iki ana dal olarak hayvan ve bitki anatomisi olarak incelenmektedir. Tıp dünyasında insanların vücudunda bulunan organların tanınması ve özellikle özelliklerinin ortaya çıkarılması ve biçim, şekil, büyüklük gibi özelliklerinin bulunması ve tanıtılması ve bu bulguların hekimlik uygulamalarında bilimsel olarak uğraşılan tıp alanıdır. 

Birde anatominin hayvan anatomisi ve bitki anatomisi dışında birde bu anatomilerin alt bölümleri bulunmaktadır. Şimdi sizlere anatominin alt bölümlerinden bahsedelim.

Anatominin Alt Bölümleri Nelerdir
  • Patolojik anatomi
  • Topografik anatomi
  • Mikroskobik anatomi
  • Radyolojik anatomi
  • Gelişimsel anatomi
  • Klinik anatomi
  • Karşılaştırmalı anatomi
  • Nöroanatomi
Patolojik Anatomi (anatomopatoloji); Hastalıklı olan organları incelemektedir.

Sistematik Anatomi; Vücut yapısını organların bir araya gelmesi ile meydana gelen organ sistemleri düzeyinde ele alan anatomi dalıdır.

Topografik Anatomi; Vücut yapılarını bölge, bölge inceleyen anatominin alt dalıdır.

Gelişimsel Anatomi; Ebriyoloji

Klinik Anatomi; Vücut yapılarının hastalıklara karşı tanı koyma aşamasındaki rollerini ortaya koyan alt uğraş dalıdır.

Mikroskobik Anatomi; Histoloji

Nöro Anatomi; Sinir sistemi anatomisi ile alakalı dalıdır.

Radyolojik Anatomi; Radyografi sonucunda meydana gelen radyogram da organ yapıları ile organlar arası ilişkilerin incelenmesidir.

Karşılaştırmalı Anatomi; Başka canlılar ile insanların vücut yapılarındaki benzer ve farklı tarafları karşılaştırılmalı olarak ele almakta olan ve bunu insan anatomisinin daha iyi anlaşılması için kullanılan anatomi dalıdır. Veteriner hekimlerin eğitiminde kullanılmaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)