bilgievlerim: Melanin Nedir ve Özellikleri Nelerdir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


22 Kasım 2018 Perşembe

Melanin Nedir ve Özellikleri Nelerdir ?


Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Melanin, insanlarin vücudunda farklı bölgelerde yer alan pigmentlerden birisidir. Melanin koyu renkli Trozin yükselmesine bağlı olarak oluşan bir molekül biçimidir. Melanin normalde saçlarımızda, derimizde, göz zarlarında ve beynin bazı bölgelerinde melanik denen bazı urlarda bulunan ve trizozinin yükselmesiyle koyu renkli biyolojik pigmentlerin oluşması dır. (siyah, kahverengi saçlılarda ömelanin, sarı saçlı ve kızıl saçlılarda feomelanin ve cilt rengindeki pembeliği belirleyen eritromelanin adını almaktadır) hücre içindeki kromotoforda bulunmaktadır.

Melaninin esas görevi cildimizi UV’nin Zaralı etkenlerinden, UV’yi absorbe eder ve korur. Ayrıca melanin birçok inflamatuvar olayları sonucunda meydana gelen toksit ürünlerin biyoşimik nötralizasyonunda da rol oynamakta veazaldığında saçlarda beyazlanma meydana gelmektedir.


Melanin güneşte korunmak için bronzlaşmamız gerekmektedir bu bronzlaşmayı melaninlerin bir araya gelerek bronzlaşma meydana getirmektedir. Ayrıca melanin Pheomelanın Zaralı ışınlara karşı çok yüksek bir direnç sağlamaktadır.

İnsan vücudunda gözler, beyin, saç ve cilt rengine kadar melanin denilen renk pigmentlerine rastlanmaktadır. Pigmentler olarak bilinen moleküllerin harekete geçmesini sağlamak için güneş ışınlarından yararlanılmaktadır.

Saçların siyah veya kahverengi olmasını sağlayan renk pigmenti ömelanindır. Sarı renk saçların ise Feomelanin adı verilen pigmentlerdir. Melanin renk pigmenti ise insanların göz renklerini belirlemektedir.

Ciltteki oluşan çiller üzerinde melanin etkisi olduğunu biliriz ve melanin miktarının farklı oluşu insanların deri renklerinin başka başka olmasında en önemli rolü oynamaktadır.
Melanin sayesinde bazı hayvanların kertenkele ve bazı balıkların renkli oluşu ve renk değişmeleri melanin sayesinde olmaktadır. Melanin diğer görevi ise uzun süre güneş altında kalarak zararlı etkilerine maruz kalındığı zaman melanin bu etkilere karşı koruyucu fonksiyonu taşır.

Melanin cilt tabakasının alt yapısında özel hücreler tarafından üretildiğinden dolayı cilt altındaki hücrelerin bir bölgede yoğun bir şekilde guruplaşması çillerin meydana gelmesini sağlar. Çillerin sarı, kahve renginden olması bu nedenle olmaktadır.

Melanin pigmentleri bazı bitkilerden bulunmaktadır. Bu bitkiler kayısı, havuç ve şeftali gibi bitkilerden bulunan betakaroten maddesi cilt rengini etkilemektedir. İyi ve canlı bir cilt rengi olması için melanin pigmentlerinin bol oksijen, vitamin, mineraller ve yeterli miktarda yağ alınmalıdır. Melanin göz rengini belirlediği için gözü güneş ışınlarından korur ve gözün görme gücünü artırmaktadır.


Melanin gözleri zararlı ışınlarda koruyamadığı zaman gözlerde katarakt meydana gelmektedir. Cildimiz ne kadar güneş ışığı alırsa o kadar melanin pigmenti oluşmaktadır ve cilt rengimiz koyulaşarak hassas hücrelerin zarar görmesini engeller.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)