Ağız Ülseri Hakkında Bilmediğiniz Önemli Bilgiler,Ağız Ülseri Hakkında Bilmediğiniz İlginç Bilgiler,Ağız Ülseri Hakkında Araştırnalar,Ağız Ülseri Hakkında Tedavi Bilgileri;Bilgievlerim olarak sizler için araştırdık Lütfa makaleyi sonuna kadar okuyun
Ağız Ülseri, Ağzın içindeki bulunan en üst deri tabakasına zarar veren ufak, ortası grimsi, beyaz ya da sarı renkte yaralardır. Ağız ülseri aft olarak da bilinir. Ağız içinde, dudağın ve yanağın iç kısmında, damakta veya diş etinde oluşur. Genelde ağız ülseri 5 mm'den küçük olur ve 1-2 hafta içinde iyileşir. Çok az kişide uzun sürede geçmeyen ve daha büyük ağız ülseri çıkar. Büyük ağız ülserleri kalıcı izler bırakabilir.
Kandaki folik asit, B12 vitamini ve demir oranı düşük ise, glutene (buğdayda bulunan bir protein) karşı hassasiyet varsa, ağzınızın iç kısmını ısırarak yaralamış iseniz, ailenizde bulunan bir kişi sıklıkla ağız ülseri oluyorsa, baharat, çikolata kahve gibi çeşitli gıdalara hassasiyet varsa, çok fazla stres yapılıyorsa, gazlı içecek tüketiliyorsa, ağız ülserine yakalanma oranı çok yüksektir.
Ayrıca gargara suları, bazı diş macunları ve hormon dalgalanmalarından dolayı da ağız ülserine yakalanılabilir. Çok az kişi enfeksiyon ve başka hastalıklar sebebi ile ağız ülseri hastalığı yaşar. Ağız ülseri küçükte olsa doktora başvurulmalıdır. Çünkü normalde ağız ülseri sık sık tekrarlayan yaralar değildir.
Ağız ülserinin yol açtığı ağrılar çoğalıyor ve kontrol altına alınamıyorsa, ishalle birlikte görülüyorsa, 3 haftadan uzun bir süre iyileşme göstermiyorsa, doktora başvurmak gerekir. Uzman kişi muayenesi sırasında, yaralanma, enfeksiyon ve herpes ihtimallerini elemek için çeşitli testler talep edebilir. Bağırsakları ve bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalığın olup olmadığı kontrol edilebilir.
Ağız Ülserinin Diğer Nedenleri
- Helicobacteri Pylor; Mide ülserine sebep olan bakteri, ağız içinden oluşan yaralara da sebep olmaktadır.
- Çölyak Hastalığı; Glüten intoleransı sebebiyle bağırsaklarda sorunlara neden olan Çölyak hastalığı bazı mineral ve vitaminlerin vücut tarafından emilmesine engel olarak ağız ülserlerine yol açabilir.
- Ülseraktif Kolit; Ülseraktif kolit ile iltihabi ve kronik bağırsak hastalığı olan ''Chorn hastalığı'' tekrar eden ağız ülserlerine neden olur.
- Ağız Bakım Ürünleri; Sodyum lauril sülfat içeren diş gargara suları ve diş macunlarının ağız ülseri riskini arttırır. Bu tarz ürünleri alırken ambalaj üzerinde bulunan içindekiler bölümünü inceleyerek ''sodyum lauril sülfat'' içerip içermediği hakkında bilgi alabilirsiniz.
- Kırık Diş; Yanak ısırmalarına sebep olan çarpık ya da kırık dişler ve ağza tam oturmamış dental uygulamalar ağız ülser riskini arttırır.
- Adet Dönemi; Adet döneminde oluşan hormon dalgalanmaları ağız ülserine sebep olabilir.
Ağız ülseri tedavisinde kullanılacak yöntemler yaraların sebebine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kullanılan ağız bakım ürünlerinde ve tüketmiş olduğunuz gıdalarda değişiklik yapılması gerekebilir. Ağız ülseri tedavisini doktor kontrolü altında verilen ilaçlarla veya evde kendi imkanlarınızla yapabilirsiniz.
- 250 ml suyla yarım çay kaşığı tuzu karıştırarak, ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
- Yara üstüne direk sürülen ve yarayı uyuşturarak ağrıyı dindiren merhemler
- Lizyonlara gümüş nitrat uygulaması
- Yaraların kısa bir süre içinde geçmesini sağlayacak reçeteli merhemler
- Antiseptik içerikli, özel ağız gargaraları
- Ağrı şiddetine göre ağrı kesiciler
- Çok sert diş fırçası kullanmayınız.
- Stresi kontrol altına almaya çalışın ve stresli ortamlarda bulunmamaya çalışınız.
- Ağız gargara suyu ve diş macunu seçerken içinde Sodyum lauril sülfat içermemesine özen gösteriniz.
- Yemek yerken ya da sakız çiğnerken konuşmamaya çalışınız. Çünkü bu gibi durumlarda yanak veya dudak ısırmaları olabilmektedir.
- Vitamin ya da mineral eksikliğiniz var ise doktorunuzun önermiş olduğu ilaçları aksatmadan kullanınız.
- Meyve suyu gibi asitli içeceklerden ve gazlı içeceklerden kaçınınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder