bilgievlerim: Peptidoglikan Nedir, Özellikleri Nelerdir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


23 Kasım 2018 Cuma

Peptidoglikan Nedir, Özellikleri Nelerdir ?


Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Peptidoglikan, hücre duvarının sıkılığı ve hücrelerin şeklinin oluşmasını sağlamaktadır. Bir tabaka şeklinde olup prokaryot hücrelere sahiptir. Amino asit, şeker ve kovalent bağ ile çapraz bağlanması sonucunda glikan adlı zincirleri oluştururlar. İçlerinde peptit bağı oluştururlar. 

Yağlarla birleşerek karbonhidratları oluşturur ve bakteri hücre duvarlarının bileşeni içerirler. Uzun polisakkarit zincirlerinin kısa peptitlerle enine bağlandığı büyük bir makro moleküller grubundadır. Peptidoglikan tabaka halinde sadece prokaryot hücrelerde bulunmaktadır.

Bakteri hücre duvarının yapı taşıdır. Bu hücre duvarının koruyucu olma özelliğine sahiptir. Peptidoglikan bakteri hücrelerini çevreleyen bir polimerdir. Yapılarında nam ve naglar ile aralarında çapraz bağ ile bir yapı oluştururlar. Vücutta antibiyotiklerin bazılarında bulunan sentezleri önleyerek bakterilere zarar vermektedir. Bunun nedeni ozmotik lizizden oluşan bir katman içermesidir. Bakteri hücre duvarının bir bileşenidir.

Peptidoglikan'ın karakteristik özellikleri:
  • Sitoplazmik zara sahip olması
  • Polisakkarit kapsül içermesi
  • Kalın bir hücre duvarına sahip olması
  • Şelat yapıcı ajan olarak bazı tiplerde yapışmayı sağlamakla görevli olması
  • Teikolit asit ve lipotekoit asitler içermesi
Gram pozitif bakterilerde peptidoglikan tabakaya sahiptir. Gram pozitif bakterilerde hücre duvarı bir enzimle karşılaşırsa peptidoglikan tabakası parçalanır ve hücre orijinal şeklini kaybederek küresel bir hal alır. Ve buna "Protoplast" adı verilmektedir. Gram Pozitif bakterilerin dış membranın da ince bir peptidoglikan tabakası ve bir lipopolisakkarit denilen bir yapı bulunur. Bu tabaka porin adlı proteinlerden oluşmaktadır. Bu yapı da küçük moleküllere karşı plazma zarından geçirgenlik sağlamaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)