bilgievlerim: Ağız Tadı Bozukluğu Hakkında Bilmediğiniz İlginç Bilgiler
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


29 Kasım 2018 Perşembe

Ağız Tadı Bozukluğu Hakkında Bilmediğiniz İlginç Bilgiler








Güzelim Senin İçin Araştırdım Lütfen Devamınıda Oku


Ağız Tadı Bozukluğu Hakkında Bilmediğiniz İlginç Bilgiler,Ağız Tadı Bozukluğu Hakkında Önemli Bilgiler,Ağız Tadı Bozukluğu Hakkında Araştırmalar.Bilgievlerim olarak sizler için araştırdık Lütfen makalenin Devamınıda Okumalısın


Ağzı tadı bozukluğu, insanların yedikleri yiyeceklerin tadını tam olarak alamama ya da daha önceden yediği bir yiyeceğin tadının bozulduğunu hissetmelerine neden olan bir rahatsızlık olmaktadır. Birçok nedeni bulunmaktadır. Sıklıkla sigara içen insanlarda, aşırı alkol tüketenlerde, madde bağımlılarında, sürekli olarak ilaç kullanmak zorunda olanlarda, genellikle hamile kadınlarda vücuttaki demir oranının yükseleceğinden yiyeceklerin tadını alamazlar. 







Koku alma ve tat alma gibi duyular birbirleri ile bağlantılı olmaktadır. Eğer insanlar koku almakta güçlük çekiyorlarsa, yiyecekleri gıdaların tadının bozulduğunu hissedebilirler. Eğer hastanın birden fazla yiyecekte, yediklerinin tadını alamıyorsa bir sorun olacağından tedavi olması ve nedenini bulmak gerekmektedir. 

Tat alma duyusunun zayıflamasının nedenleri


  • Uzun yıllar boyunca sigara kullanımı
  • Geçirilen bir kaza
  • Travma
  • Sürekli olarak ilaç kullanımı
  • Ağız hijyeni eksikliği
  • Madde ve alkol kullanımı
  • Solunum yolu hastalıkları
  • Kemoterapi ve radyoterapi görülmesi
  • Baş bölgesinde oluşan yaralanmalar
  • Kulak burun boğaz hastalıkları
  • Bazı hastalıkların belirtisi de olmaktadır
Kişilerin kullandığı antidepresan ya da kronik bir rahatsızlıktan ötürü alması gerekli olan ilaçlar, kısa süreli kullanacağı antibiyotiklerde tat değişiminde çok büyük etken olmaktadır. Kişinin doktor tarafından verdiği ve kullanmış olduğu ilaçlara bağlı olarak tat değişikliği geçici olmaktadır. İlaçlar bırakıldığında kısa bir süre sonra tekrar eski tat almaya başlarlar.

Tat alma bozukluğunun türleri:




Ageusia: Hastalığın belli bir nedeni olmadan ağızda tat alma bozuklukları olur. Sigara içmeyen, ilaç kullanmayan ya da tat alma bozukluğu yaşamasına neden olacak olan herhangi bir sorun olmadan olan rahatsızlıktır. Kişinin en sevdiği yiyecek olsa bile hiç bir tat almaz. Ne içtiklerinden ne de yediklerinden tat almamaya başlar. Bir anda oluşan bir hastalıktır.

Hypogeusia: Sigara ya da ilaç kullanımı sonucunda oluşabilecek bir durumdur. Hastanın tat alma duyusu çok zayıflayacaktır. Yediği bir yiyeceğin ya da içeceğin eskisi gibi tadını tam olarak alamayacaktır. İnsanların tatlı, acı ve ekşi tatları asla alamazlar.

Dysgeusia: Bu rahatsızlıkta kişinin tat almasında değişiklikler olacaktır. Tuzlu yediklerinden şekerli ya da şekerli yediklerinden acı hissedebilmesi gibi durumlar olacaktır. Ya da yediklerinde metal bir tat kalacaktır. Ağızda bir anda kaşıntı ve yanma gibi hisler oluşabilir. Herhangi bir yiyecek yemeden ya da içecek içmeden de ağız içerisi boşken tat oluşabilecektir.
Tat alma bozukluğunun tedavisi:

İnsanlarda tat alma bozukluğu ortaya çıktığında, Kulak Burun Boğaz doktoruna giderek muayene olması gerekmektedir. Doktor tarafından yapılacak olan testler sonucunda hastalığın ismi konulur ve tedavisi için uygun yol belirlenir. Doktor bu duruma neden olan durumu bilmesi halinde daha kolay tedavi edecektir. 

Genellikle geçici olmaktadır. Tat alma duyusunun kaybı çok ciddiye alınması gereken hastalıkların başında gelmektedir. Bazen hastanın Alzheimer hastalığı ya da karaciğer hastalıklarının belirtisi olabilir. Eğer yaşadığınız şehirde hava kirliliği varsa ya da sürekli olarak şiddetli kokuya maruz kalıyorsanız tat alma duygunuzda sorunlar olabilecektir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)