Sırt kasları anatomisine göre bu adaleler üst eksteremiteleri gövdeye bağlarlar. Üst ekstremitelerin hareketi ile alakalıdırlar. Servikodorsal alanda bulunurlar. Bölgenin yüzeysel fasyası kalın ve kuvvetli olup; yağ dokudan meydana gelir. Genel yüzeysel fasya ile devamlıdır.
Bölgenin derin fasyası iyi fibröz dokudur. Bu fasya lig. nuchae, bütün torakal vertebraların proc. spinosuslarına ve lig. supraspinaleye tutunur. Lateralde ise scapulanın acromion ve spina scapula bölümlerine tutunur. Buradan bu yana fascia deltoidea ve fascia axillaris ile sürdürür.
Sırt kasları; yüzeysel ve derin sırt adaleleri biçimde 2 gruba ayrılır.
Derin adaleler: Omurları birbirlerine birleştiren kaslardır. Omurganın sağ tarafındaki ve sol tarafındaki enlemesine uzanmakta olan çıkıntılar ile kaburgalar arasında bulunan boşlukları doldurur. Derin sırt adaleleri, uzunca lifler şeklinde kuyruk sokumu ile başı arasındaki bütün omurga süresince sıralanır.
Gövdenin yüksek durması ve balansta kalmasını olanağı sağlar. Omura bitişik adaleler çok fazla kısadır ve sadece omurlar aralarında bulunur. Derin sırt adaleleri, 2 taraflı kasıldığı zaman omurgayı ve gövdeyi geriye gerçek çeker. Yüzeysel kaslar: m. trapezius, sırttaki en yüzeysel kastır.
Scapulayı (kürek kemiği) ile omzu yukarıya ve içe çeker. Bununla beraber scapulayı aşağıya gerçek çeker ve ortada üstelik yaklaştırır. Kolun başı üzerlerine kaldırılmasında başka kaslara destekçidir.
M. latissimus dorsi: Bel ve üst sırt kasıdır ve bütün beli kaplar. Kolun kuvvetli abdüktorüdür ( ortada çizgiden uzaklaştırma), öne ve yukarıya kalkmış meydana gelen kolu aşağıya ve arkaya çeker.
Kol yukarıda sabit olarak ise gövdeyi yukarıya çeker. m. rhomboideus major ve m. rhomboideus minör adaleleri scapulanın(kürek kemiğinin) iç kenarını içe gerçek çeker. m. levator scapula boynun arka harici kısmındadır ve scapulayı içe ve yukarıya çeker.
Musculus trapeziuss
Üçgen biçimde bir kastır. En yüzeysel sırt kasıdır. Protuberentia occipitalis externa, lig. nuchae, bütün torakal vertebraların proc. spinos usları ve lig. supraspinaleden başlar.
Üst kısmının lifleri clavicula'nın lateral 1/3'üne; orta parçasının lifleri, acromiona; alt parçasının lifleri ise spina scapula'nın medial ucundaki üçgen biçimde meydana gelen trigonun spinae scapulae'ya tutunur. Üstüne lifleri Musculus levator scapulae ile beraber scapulanın yukarıya kaldırılmasını olanağı sağlar ve omuzun çökmesini önler.
Musculus latissimus dorsi
Vücudun en yayvan kasıdır (Latıssımus; en yayvan). T6-T12 vertebraların proc. spinosusları, Fascia thoracolumbalis, lig. supraspinale ve nihai 4 kaburgadan başlar. Çoğunlukla scapulae'nın angulus inferiorundan başlayan minik bir demetide bulunur.
Humerus'un sulcus intertubercularisinin tabanına insersiyo yapar. Pelvise tutunan bir üst ekstremite kasıdır. Kola ekstansiyon, adduksiyon ve iç rotasyon hareketlerini yaptırı.
Musculus levator scapulae
Musculus trapeziusun alt bölümünde bulunur. C1-C4 vertebraların proc. spinosuslarndan başlar. scapula'nın margo medialisinin üst bölümünde sonlarnır. Omuz üstünde yük taşırken omzun çökmesini önlemekte Musculus trapezius'a yardım eder.
Omuz sabit iken boyuna lateral fleksiyon yaptırır. Nervus accessorius boyun üçgeninde bu kasın üstünden geçer. Nervus dorsalis scapulae aracılığıyla uyarılır.
Musculus rhomboideus minör-Musculus rhoumboides major
Musculus rhomboideus minör C7-T1 vertebraların proc. spinosuslarından başlar. Scapulae'nın Margo medialisinin Spina scpulae hizsının üst bölümüne insersiyo yapar. Bazı durumlarda bu kasın üst hizasından oksipital kemiğe silindirik bir kas gurubu uzanmaktadır.
Musculus rhomboideus major T2-T5 vertebraların proc. spinosuslarıdan başlayıp ve scapulae'nın margo medialisinin spina scapulae hizasının alt bölümünde olan bölümüne insersiyo yapar. Bu adaleler scapulae'nın medial kenarını içe ve yukarıya çekerler. Böylelikle Musculus levator scapulae ile beraber cavitas glenoidalis'i aşağıya baktırılar. Rhomboid adaleler kaldırılmış üst ekstremiteyi kuvvetle aşağıya indirirken kullanılırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder