bilgievlerim: Tindalizasyon Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


23 Kasım 2018 Cuma

Tindalizasyon Nedir, Özellikleri Nelerdir?


Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Tindalizasyon, Kullanılarak mikroorganizmalar oluşturan laboratuvar malzemeleri, aşı ve serum, operasyon aletleri gibi yüksek sıcaklık derecesinde bozulabilen maddelere sterilizasyon amacı ile uygulanan bir yöntemdir. Sterilizasyon tarihi çok eskilere dayanır. İncil'de savaştan gelen askerlerin elbiselerinden ve eşyalarından dayanıklı olanları aleve bırakılması, dayanıksız olanlara kaynatılması önerilmiştir.

Bu yöntem mumyalama, tütsüleme ve içme sularını kaynatma ile hastalıkların geçebileceği konusu, ellerin sterilizasyonu işlemleri tarihsel gelişim içerisinde izlenmektedir. Ayrıca sterilizasyon ve dezenfeksiyon amaçlı birçok aletlerin uygulaması ile ilgili teknolojik gelişmeler kaydedilmiştir. Tindalizasyon işlemi uygulanan benzer maddelerde bakterilerin su içerisinde 80 ila 85 derecede otuz dakikalık yapılan kaynama ısısında yada otoklavda bozulabilecek maddelere uygulanır. Bu işleme tindalizasyon denir.



Ayrıca laboratuvar işlemlerinde de kullanılır. Oksijenli su, bu maddelere bir örnektir. Son yıllarda oldukça gelişme gösteren modern tıp alanında, sterilizasyon işlemi hayati derecede önemi büyüktür. Özellikle cerrahi müdahalelerde kullanılan aletler için bu konuda oldukça önemli bir yeri vardır.

Çünkü bu aletler üzerinde cerrahi müdahale öncesi ve sonrası için sterilize işlemidir. Bu nedenle sağlık açısından risk taşıyan ameliyat aletleri, konteyner ismi verilen demir kaplar sayesinde yapılır. Ameliyat aletleri bu konteyner içerisine yerleştirilir ve burada otoklava ismi ile bu cihaz sayesinde sterilize edilir. Sterilize işleminde otoklava cihazı, ozon gazından yararlanır.

Sterilizasyon Yöntemleri;

Kuru Isı ile sterilizasyon; Alevden geçirilip yanan ve pasteur fırınında uygulanan iki şekli vardır. Pastör fırınında yapılan steril için sıcaklığa dayanıklı olan malzemelerin sterilizasyonu için uygulanır. Kültür ortamları ve plastik kısımları bulunan malzemeler için uygun değildir.

Sterilize edilmesi gereken cam yada metal malzeme gibi pasteur fırını ile birbiriyle yakın olmayacak şekilde yerleştirilir. Daha sonra süre ve hedef sıcaklığa göre sterilize edilir. Isı ile sterilizasyonun etki eden mekanizması doğrudan doğruya hücre proteinlerini koagüle etmek için kullanılır. Yani Isının derecesi, ısının etki zamanı ve nem derecesi gibi etmenler sterilizasyon üzerine etkilidir.

Kaynatma; İle sterilizasyonda ısı derecesi düşüktür ve sporlara etkisi zayıftır. Histeroskopik aletler için sterilizasyon yöntemidir.

Basınçlı buhar; Sterilizasyon esnasında otoklav cihazlarında uygulanır. Yani buharla doymuş ortamda 121 derecede 1,5 atmosfer bir basınç altında 15 ila 30 dakika bekletilerek yapılan sterilizasyon yöntemidir. Otoklavda ısı, nem ve basınç altında bozulmayacak tüm malzemeler steril edilebilir. Bu yöntem ile jinekoloji pratiğinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Ancak histeroskopik optikler bu yöntemle sterile edilemezler. Sterilizasyon edilebilir olması için ısıya dayanıklılığı açısından histeroskopik aletler için otoklav kullanılır.

Nemli Isı ile sterilizasyon; Basınçlı buhar üreten otoklav cihazlar ile yapılır. Nemli ısı sterilizasyon için daha etkili olan bir yöntemdir. Kültür ortamları ve cam malzemeler otoklav için uygundur. Metal malzemeler paslanmaz madde ile yapılmışsa otoklav yapılabilir. Ancak steril edilecek malzemeler otoklavın kazanına yerleştirildikten sonra, otoklavın su düzeyi kontrol altına alınır.

 Eksik olursa tamamlanır ve kapağı dikkatli bir şekilde sıkıca kapatılarak cihaza yerleştirilir. Bu esnada buhar çıkışı da açık olmalıdır. Bir süre sonra buhar çıkışından buhar yapmaya başlar. Çıkan buhar yoğunlaştığı esnada buhar çıkışı da kapatılır. Bundan sonra iç sıcaklık ile basınçla beraber yükselmeye başlayacaktır. Otoklav yapılırken seçilecek olan sıcaklık ve basınç değerleri ile ilgilidir.

En sık kullanılan 121 derecede 1,5 atm bir basınçta 15 ila 20 dakika arası seçeneğidir. Buhar çıkışı kapatıldıktan bir süre sonra iç sıcaklık ve basınç değerine ulaşır. Bu aşamada süresi başlatılır. İşlem bittikten sonra otoklav kapatılır. İç basınç ve sıcaklığın düşmesi beklenir ve kapak açılır.

Otoklav ile sterilizasyon; Otoklavlamaya dayanıksız olan bazı kültür ortamları vardır. Sterilizasyonu için tindalizasyon yöntemi uygulanır. Açık otoklavlamadaki yöntem materyali 100 derecede bir saat bekledikten sonra oda sıcaklığına gelmesi için beklenir. Ve tekrar aynı sıcaklıkta bir saat beklenir.

Her defasında ara verilip, oda sıcaklığına gelmesi beklenir ve bu işlem üç kere tekrarlanır. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)