bilgievlerim: Çiçeksiz Bitkilerin Türleri ve Özellikleri Nelerdir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


21 Kasım 2018 Çarşamba

Çiçeksiz Bitkilerin Türleri ve Özellikleri Nelerdir ?







Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Çiçeksiz Bitkiler, adından da bilindiği gibi üzerinde çiçek olmayan bitkilere denilmektedir. Bu tür bitkilerde genellikle gövde, kök ve yaprakları fazla gelişmemiş bitliler olarak bilinir ve çoğunlukla suda yaşarlar. Çiçekli bitkilerin bazı gurupları da karada yaşamaktadırlar örneğin ciğer otları ve kara yosunları dır bu bitkiler karada nemli ortamlarda bulunurlar. Ayrıca damarlı ve damarsız diye ayrılma özellikleri de bulunmaktadır. 

Çiçeksiz bitkilerin genel olarak yaşam alanları çay, dere ve ormanlık alanlardır. Bu bitkilerden eğreltiler çok sıcak ve çok soğuk olmayan nemli alanlarda bulunur. Çiçeksiz ot gurubunda olan atkuyrukları ise sulak ve bataklık alanlarda yaşamaktadır. Çiçeksiz bitkilere örnek verecek olursa bunlar; Eğrelti otları, kara yosunları, su yosunları, likenler, ciğer otları, kibrit otları ve atkuyrukları çiçeksiz otlar grubundadır.



Çiçeksiz bitkiler
  • Kök gövde ve yaprakları bulunmaz
  • Üreme organları spordur
  • Çiçekleri yoktur
  • Eşeyli ve eşeysiz çoğalmaktadırlar
  • İletim boruları bulunmaz (Eğrelti otları hariç)
Eğrelti otları
Eğrelti otları fotosentez yaparlar. Çiçeksiz bitkiler arasında en gelişmiş olanıdır. Çoğalmalarında döl almaşı görülmektedir. Yapısal olarak çiçekli bitkilere en çok benzeyen bitkidir. Gövdeli gerçek köklü yaprak ve damarları bulunur. Genellikle karada ormanlarda ve ağaç diplerinde nemli ortamlarda yetişirler. Geniş ve yeşil yaprakları bulunur. İletim demetleri bulunmaktadır ve boyları en kısa 40 santimetre en uzunu 1 metre olmaktadır. Eğrelti otlarının üremeleri döl almasıyla eşeyli üremektedirler.

Kara yosunları
Kara yosunları iletim damarları olmadığından nemli ve suya yakın bölgelerde yetişirler. Kara yosunlarının rizoid adı ile bilinen yaprakları bulunur gerçek kökleri yoktur. Üremeleri döl almaşı ile eşeyli olur. Genellikle kara yosunları havuz kenarları, ağaç kabuklarının üzerleri, taş araları ve nemli topraklarda yetişmektedir. İnce gövdeleri ve gerçek yaprakları olmayıp yaprağımsı yapıları bulunmaktadır. Bu yosunlar bulundukları ortamı bir kadife görünümünde sararlar.

Su yosunları
Su yosunları (Algeller) diye de bilinir. Bu türlerde tek ve çok hücreli olan tipleri bulunur. Özellikle denizler tatlı sularda ve nemli ortamlarda yetişirler. Su yosunlarının basit kök yapısı bulunur. Hücrelerinde bulunan klorofil sayesinde kendi besinlerini kendilerinin yapması gibi bir özelliği vardır. Renkleri genellikle mavi ve yeşil olmaktadır.

Likenler
Likenler genellikle kabuksu likenler, yapraksı likenler ve çalımsı likenler olarak üç gruptan oluşmaktadır. Dünya üzerinde hemen, hemen her bölgesinde yetişen zengin bir bitki grubundandır. Diğer organizmaların yetişmeyeceği yerlerde yetişirler denizlerde, yüksek dağlarda ekvatorda, kutuplarda ve ovalarda hemen, hemen her yerde diyebiliriz. Likenler aşırı sıcaklara çok soğuklara ve kuraklığa dayanıklı bir bitki olarak bilinir. 20.000 bin kadar çeşidi bulunmaktadır. Likenler temiz havalarda yetişir. Likenler 50 yılda bir insanın eli kadar ancak büyür yani çok yavaş büyürler

Ciğer otları
Ciğer otları nemli topraklarda ve kayalarda yaşarlar. Ciğer otları kurdele şeklinde toprağı kaplarlar. İletim dokuları bulunmaz rizoit ile toprağa tutunur. Gövdesiz ve yapraklarında damar bulunmaz. İlkel bitkilerdir.




Kibrit otları
Dünyanı her bölgesinde bulunur kibrit otlarının 200 çeşitli vardır. Bazı kibrit otları başka bitki üzerinde yaşamaktadır çok yıllık bir bitkidir. Gövdelerinde çatallı dallanma görülür ve kozalağa benzeyen başakları vardır. Kibrit otları Asya, Avrupa ve Amerika da ülkemizde ise Kuzeydoğu Anadolu da yetişir. Kibrit bitkisi günümüze 300 milyon öncesinden gelmektedir ve bilinen en eski bitkilerdendir.

At kuyrukları
At kuyrukları bataklıklarda yetişen bitkidir. Stoma içeren yeşil gövdesi bulunur. At kuyruklarında döl almaşı görülmektedir. Spor ile üremektedirler. Düğümlü gövdeler olan ve gövdelerinde silisli çıkıntılar olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)