bilgievlerim: Morula Nedir ve Özellikleri Nelerdir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


22 Kasım 2018 Perşembe

Morula Nedir ve Özellikleri Nelerdir ?


Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Morula, embriyonik olan gelişimin çok erken zamanda oluşan bir evresindeki embriyoya bir işim olarak geçmektedir. İşte tam olarak gelişimin bu evresine de morula denilmektedir ve bu bilimsel bir tanı olarak geçmektedir. İçerisinde hücre fazlalığı ile bilinmektedir ve hücre yığını olarak geçer.Morula, Latince olan morus kelimesinden türetilmiş ve günümüze bu şekilde gelerek devamlılığını sürdürmektedir. 

Döllenme ile birlikte bunun en sununda oluşan tek hücreli zigot hızlı bir şekilde bölünmeye başlar ve devam eder. Böylece hücreler oluşmuş olur. Hücre sayısı 16'ya ulaşınca zigot ismi morula olarak geçmeye başlar ve devam eder. Döllenmeden 3-4 gün sonrasına kadar bu süreç devam etmektedir. Ortalama yaklaşık olarak 32 hücreye sahiptir, bir tür hücreler yığını olarak bilinmektedir.



 Rahime doğru fallop tüplerinden aşağı doğru hareket etmeye başlar ve devam eder. Döllenmeden yaklaşık zaman dilimi olarak 5 gün sonra rahime ulaşmaya çalışır ve bu sırada arasına sıvı girerek birikme gösterir. Bunun sonucunda tam olarak iç tarafta sıvı dolu bir boşluk oluşmaya başlar ve İçinde sıvı dolu bir boşluk olan morulanın adı değişmiş olarak blastosistadını alarak devam etmektedir.

Morula evresi

Sperm ve yumurta üzerinde bulunan hücrelerin çekirdeklerinin döllenme yoluyla ilerlemesi ve belirli bir embriyolojik olarak olaylarda gelişim sürecine girerek başlaması olayı oluşur. İlk olarak başlayan bölünmeler, toplam olan hacimde bir değişiklik olmadan ve yalnızca hücre sayısını artırmak amacıyla ve bu yönünde gerçekleşiyor olmasıdır. 

Embriyonun 4-16 hücrelik olarak büyüklüğe ulaşır ve bu evreye morula evresi denilmektedir. Bu evrenin adı tam olarak hemen hemen embriyonun tıpkı bir duta benzediği gerekçesi nedeniyle, dut bitkisinnin Latince adı olan morusdan esinlenerek farklı bir anlam çıkarılması oluşmuştur. 

Hücre sayısı artmaya başlar ve devam edip 40-150 hücrelik bir topluluk aşamasına ulaştığı zaman, embriyonun içi sıvıyla dolmaya başlar ve bu sıvının hücrelere yaptığı basınçla hücreler çevreye doğru gider ve ilerlemeye devam ederler. Sonuç olarak içi sıvıyla dolu bu boşlukla karakterize olan, top şekline benzeyen bir yapı meydana gelmeye başlar ve bu toplar hareket etmeye devam ederler. 

Embriyonun genel olarak ilk 1 haftalık gelişim sürecinde yükseldiği asıl olan bu evre, blastosist evresi olarak geçmektedir. Bu evrenin ismi de, aynı şekilde Latinceden gelmektedir ve erken evre oluşum, genç hücre ya da başlangıç noktası gibi değişik ve farklı anlamlar taşıyan “blast” sözcüğünden gelerek günümüzde bu şekilde devam etmektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)