bilgievlerim: Maya Mantarı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


22 Kasım 2018 Perşembe

Maya Mantarı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir ?


Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

➽Maya Mantarı, hayvan dokuları ve bitki öz suyu dahil olmak üzere nemli ve sulu ortamlarda yaşayan hücreli mantar olarak bilinen mantarlardır. Maya mantarları özelikle vücudun nemli bölgelerinde çok daha fazla görülen bir hastalıktır. Maya mantarları eşeyli ve eşeysiz olarak basit tomurcuklanma ya da hücrelerin bölünmesi ile üremektedirler. 

Mayalar genellikle tek hücreli ökaryot yapıya sahip mantarlardır. Bazen de çok hücreli olmaları da söz konusudur. Maya mantarları özellikle yeni doğmuş süt çocuklarının popoların da ve yanaklarında, erkek penisinin başında ve kadınların vajina bölgelerinde, şeker hastalığı olanlarda, aşırı fazla kilolu olanlarda, hormon hastalığı olanlarda, sürekli su işi ile uğraşanlarda, pastacılar da, çiçek yetiştiricilerin de, terleme hastalığı bulunanlarda, hamile olanlarda ve antibiyotik ilaçlar kullananlarda çok görülen bir tür hastalıktır. 



➽Maya mantarları sıcak ortam ve havalarda daha fazla yayılmaktadır. Mayalar alkollü içkiler üretmekte ve ekmek yapımında kullanılmaktadır. Bir takım mayalar ise insanlar için zararlı olmaktadır mesela pembe maya ev ortamında nemli yüzeylerde ve banyolarda bulunan özellikle perdelerin üzerlerinde yaşamaktadır. Bu yüzeylerin üzerlerinde leke şeklinde olarak görülürler. 

Maya çeşitleri binin üzerinde bulunmaktadır. Candida albicans mayalar insanlarda enfeksiyon yapan çeşitlerdir. İnsanlar tarafında en fazla kullanılan maya olarak Saccharomyces cerevisiae dir bu mayalar şarap ve ekmek yapımında kullanılmak için evcilleştirilmiştir.

⧪Maya Mantarı Fizyolojisi

mayalar istemli olarak anaerobik ya da zorunlu olarak aerobik fizyolojisine sahip olmaktadırlar. Anaerobik mayalar zorunlu bir tür olarak bilinir oksijenin olmadığı yerlerde mayalar enerji oluşturmak için karbonhidratları karbondioksite etanol veya asite dönüştürürler.

⧪Maya Mantarı Üremesi

Maya mantarı Eşeyli, eşeysiz tomurcuklanma ve hücre bölünmesi ile üremektedirler. Maya mantarları eğer ki eşeysiz üredi ise ana hücreden tomurcuk büyüyerek yetişkin duruma gelince şartlarda oluşmuş ise ana hücreden ayrılmaktadır. Eşeyli üreyen maya mantarları az besinli ortamda askospor oluşturmaktadırlar.


⧪Maya Mantarı Büyüme Ortamı

Bir çok maya mantarı aşırı şekerli çevresel numunelerden yalıtılarak elde edilmektedir. Örneğin meyvelerde bitki öz suyu sızıntılarında olurlar. Ayrıca bazı mantarlar ise böceklerde ve toprak ta bulunurlar. Maya mantarının üretilmesinde yaygın büyüme ortamı patateste olmaktadır.

⧪Maya mantarı Belirtileri

Maya mantarının en sık görülen belirtileri arasında öncelikle mantarın bulunduğu yerde kızarıklık, akıntı, kaşıntı, ile başlayan şikayetler sonrasında hastalığın bulunduğu bölgede kepeksi soyulmalar ve dökülmeler oluşmasıdır.

⧪Maya mantarı Tedavisi

Maya mantarı olan bayanlar kısıtlı cinsel birleşme gerçekleştirmesi, yatmadan önce mutlaka vajinal tablet ilaçlar kullanması, mutlaka eşi ile birlikte tedavi olması gerekmektedir. Bebek ve çocuklarda ise plastik ve naylon içeriği fazla olan giysiler giydirilmemeli, sorunlu bölge daima kuru tutulmalı ve anti mantar kremler mutlaka kullanılmalıdır.

⧪Maya Mantarının Biyoteknolojide Kullanımı

Mayanın önemi ve faydası ve fizyolojik özellikleri biyoteknoloji de kullanılmasına yol açmaktadır. Bu teknoloji özellikle şekerlerin maya tarafından yapmış olduğu fermontasyonu en sık kullanılan uygulaması olmuştur. Maya şarap yapımında da kullanılmaktadır. Ekmek mayası ekmek imalatında bira mayası ise bira imalatında kullanılmaktadır. Günümüzde maya moderbiyoteknolojide başka canlılara ait proteinlerin ucuz yolla üretiminde kullanılır. Örnek verecek olursak insanda bulunan poroteinler insülin ve interferon da, hepatit B virüsünün kabuk proteinlerinde aşı yapımında maya tarafından kullanılır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)