bilgievlerim: Biyolojinin Özellikleri ve Faydaları
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


21 Kasım 2018 Çarşamba

Biyolojinin Özellikleri ve Faydaları








Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Biyolojik, Bilinen tüm canlı türlerinin gezegeni kaplayan en küçük halinden en büyük haline kadar bir çok biyolojik çeşitlilik vardır. Geçmişte yaşamış fosil ve halen yaşayan canlıların hayatları boyunca geçirmiş oldukları aşamaları tüm fizyolojik ve kimyasal yönlerini inceleyen ve araştıran pozitif bilim dalına biyoloji, araştırdığı metaryellere ise biyolojik denir. Biyolojik canlı grupları; incelenme biçimi, incelenecek canlıya yaklaşım biçimi ve yaşamsal aşamaları ile hücre, doku, hücre bağları ve organlar seviyesinde ele alınışına göre bir çok dal ve daha alt dallar bölünmüştür.

Biyolojik canlı çeşitliliğine göre yapılan genel ayrıştırmada, en eski biyoloji dalından olan botanik bitkisel canlıları, zooloji ise; hayvansal canlıları inceler ve araştırır. Dünya'da 3-5 milyon arasında çeşitli bitki ve hayvan çeşitliliği olduğu bilinmektedir. Bu biyolojik çeşitlilik genetik farklılaşmalara bağlı olarak her geçen gün artmaktadır. 




Günümüz de mevcut biyolojik canlıların sadece bir milyonu tam olarak incelenebilmiştir. Geçmişte yaşamış canlıları araştıran biyolojinin alt bilim dalı olan paleontoloji bilimine göre soyu tükenmiş canlı türlerinin miktarının 16 milyar civarında olduğu sanılmaktadır. Tabi ki mikroskobik canlılar bu sayımın dışındadır. Biyolojik çeşitliliğin bu denli karışık ve çok oluşu, alt dallara ayrılmasını zorunlu kılmaktadır.

Biyolojik terimler nelerdir?

Dil bilgisi yönünden incelendiğinde biyolojik kelimesinin Fransızca'dan geldiği görülür. Canlıların organizmasında her olayın meydana gelmesi için ayrılan süre biyolojik saattir. Hayvan ve bitkilerin dağılım, yapı, köken, üreme ve gelişim gibi süreçlerini inceleyen bilim dalına biyoloji (dirim bilimi) denir. Dirim, yaşam hayat anlamında kullanılır. Biyoloji ile ilgilenen kişilere biyolog denir.

Biyolojik canlılardan hayvanları ve bitkileri inceleyen botanik ve zooloji ayrıca kendi alt dallarına ayrılmıştır. Bu dallar;
  • Ornitoloji; Kuşları inceleyen biyolojik bilim dalı,
  • İhtiyoloji; Balıkları inceleyen bilim dalı,
  • Herpetoloji; sürüngenler ve amfibyumları inceleyen biyolojik dal,
  • Algoloji; algleri inceleyen bilim dalı,
  • Entomoloji; Böcekleri inceleyen biyolojik dal,
  • Mikoloji; mantarları inceleyen bilim dalı,
  • Antropoloji; İnsanının biyolojik yaşamını konu alır.
İnsan yaşamı esasen zoolojinin de alt birimi olarak değerlendirilir. 17. yüzyılın ikinci yarısından sonra mikroskobun gelişmeye başlaması ile mikroskobik canlılar ve organizmalar, 19. yüzyıl sonlarına doğru mikrobiyoloji adıyla ayrı bir bilim dalı haline geldi. Bir çok biyolojik çeşitlilik içinde canlıları farklılıklarına ve yapısal benzerliklerine göre tanımlamak bile yeni bir bilim dalının ortaya çıkmasına neden olmuş, bu bilim dalına da sistematik zooloji adı verilmiştir. Botanik ile ilgili çalışmaların sistemli olarak kontrol altında tutulabilmesi için toksinomi bilimi geliştirilmiştir.

Günümüzde toksinomi, biyolojik canlıların yapısal benzerliklerinden çok molekül ve hücre seviyesinde ki özelliklerini, canlılar arasında ki akrabalık ilişkilerini, genetik benzerlikleri araştırmaktadır.

Biyolojik hücre de gerçekleşen bütün kimyasal aşamalar ve yaşamsal fonksiyonların devam ettirilebilmesi için lazım olan enerjinin üretilmesini konu edinen biyolojik bilim dalı ise biyokimya'dır. Biyolojik canlıya özel en büyük molekül yapısını ve fiziksel yönden inceleyen ve araştıran biyofizik ve kalıtım kurallarını molekül düzeyinde inceleyen ve araştıran genetik bu alanda ki en yeni alt bilim dallarıdır.



Kimya ve fizik bilimleri ile özdeşleşmiş olan biyofizik ve biyokimyanın istatistik bilimleri ile beraber çalışması nedeni ile biyometri bilimi ortaya çıkmıştır. Ayrıca deniz bilimleri nedeni ile biyolojik deniz canlılarını konu edinen deniz biyolojisi ve uzay da canlı olabilirliğini araştıran uzay biyolojisi yeni bilim dallarındandır.

Biyolojik canlıların işlevsel ve yapısal özelliklerini molekül seviyesinde incelenirken, topluluk biyolojisi ise toplumların bir biri arasında ilişkilerini inceler ve araştırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)