bilgievlerim: Boğaz Anatomisi Nedir?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


25 Kasım 2018 Pazar

Boğaz Anatomisi Nedir?



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Boğaz anatomisi, incelendiğinde ağızda başlayarak ulaşılan boğaz vücudumuzdaki bir geçiş bölgesidir. Boğazdan inilerek yutak, gırtlak ve onlardan da yemek borusu ile nefes borusuna ulaşılır. Bu nedenle solunum ve sindirim sistemlerinin başlangıç noktası olarak görülür.

Boğaz anatomisini inceleyecek olursak; üç bölüme ayrıldığını görebiliriz:
  • Alt boğaz
  • Orta boğaz
  • Üst boğaz
Boğaz kendini koruyabilecek yapıları barındırır. Boğaza iletimdeki rolleri nedeniyle ağız boşluğunun girişindeki dudaklardan itibaren, dil, yanak örtücü yüzeyler, damak, tükürük bezleri Kulak Burun Boğaz'ın (KBB) uzmanlık alanındadır.

Alt boğaz dilin arkasında, dil kökünün arkasından ikiye ayrılan bir boruya dönüşür. Bu borulardan öndeki gırtlak, arkadaki ise yutaktır. Gırtlağın üst kısmında kapaksı bir kıkırdak, içinde ses telleri, onlara hareket sağlayan kıkırdaklar bulunur. Gırtlak aşağıda nefes borusu ile devam eder. Yutak ise yemek borusunun girişindedir.

Orta boğazın her iki yanında bademcikler ve yan duvar, arkada arka duvar yer alır. Borunun öne açılan deliğinin üstünde küçük dil ve yumuşak damak, altında ise dil yer alır. Borunun üst kısmında yumuşak damağın arkasında yer alan üst boğaz bulunur. Boru aşağıda alt boğaz ile devam eder.

Üst boğaz burnun arkasında yer alır ve boğaz boşluğu aşağı doğru uzanır. Geniz boşluğunda geniz eti ve östaki borusu bulunur.

Boğaz anatomisi aynı zamanda sindirim sisteminin bir parçasıdır. Doktorlar tarafından ağız 'oral kavite', yutak 'farenks', yemek borusu ise 'özefaj' olarak adlandırılır. Oral kavite; dudaklar, yanaklar, dişler, dişeti, sert damak, yumuşak damaktan oluşur.

Yutak dokusu üst-orta-alt yutak olarak 3 bölümden oluşur. Üst yutak geniz etinin kulak ve geniz kanalının ağzının bulunduğu, burun arkasındaki bölgedir.
Orta yutak, yumuşak damağı, bademcikleri ve dil kökünü içeren, ağzın arkasında konumlanmış bölgedir. Alt yutak ise gırtlağa komşu olan ve hemen gırtlağın arkasında bulunan bölgedir.

Bademcik, geniz eti ve bademcik halkası anatomisi: Bademcik halkası boğazı çepeçevre sarmasından dolayıdır. Bademcik halkasını oluşturan parçalar sağ ve sol bademcikleri, orta hatta bulunan geniz eti, dil kökü mini bademcikleri, yutak yan bankları ile yutağa dağılmış, özellikle yutağın üst bölümünde östaki borusunun ağzını çevreleyen, diğer mini bademciklerdir. Bademcikler boğazın tam girişindeki bir çeşit nöbetçidirler. 

Geniz eti ise yukarıda, yutağın tavanında orta hatta tek olarak bulunur. Geniz eti ise burnun tam arkasında burun yolunu yani solunum yolunu kesen nöbetçidir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)