bilgievlerim: Kalp Anatomisi
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


25 Kasım 2018 Pazar

Kalp Anatomisi








Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Kalp Anatomisi, anlamak için kalbin yapısı ve işlemini öğrenmek gerekir. Kalp anatomisi nelerden oluşur? Kalp anatomisi nasıl çalışır? Kanı ritmik hareketlerle pompalayarak kanın damarlar vasıtasıyla hücrelere ulaşmasını sağlar. Yani kalp dolaşım sisteminin motor organıdır. Çizgili kastan yapılı içi boş hayati bir organdır. 

Çizgili kastan yapılmış olmasına rağmen diğer çizgili kaslardan farklı olarak istemsiz çalışır. Vücudun ihtiyacını bağlı olarak kalp dakikada 5-35 litre arasında kan pompalayabilir. Ortalama bir yaşam süresinde kalp 300 milyon litre kan pompalar. Kalp anatomisi günümüzde hala en çok incelenen anatomi dalıdır.

Kalbin Konumu Ve Komşulukları




Kalp anatomisini anlayabilmek için şimdide kalbin bulunduğu konuma bakalım. Göğüs boşluğunda iki akciğer arasında ve iman tahtası kemiği dediğimiz göğsümüzün tam ortasından geçen kemiğin arkasında diyafram kasının üzerinde dördüncü beşinci ve altıncı kaburgaların arka yüzeyinde üçte ikisi orta çizginin solunda üçte biri sağında yer alan kas dokudan oluşmuş bir organdır. Her kişinin kalbi kendi yumruğu büyüklüğünde olduğu söylenmektedir. Yetişkin bir kadında ortalama 200-280 yetişkin bir erkekte ise 250-390 gram arasındadır.

Kalbin Odacıkları

Kalp anatomisinin iç yapısı ise dört odacıktan oluşur. Bunlar sağ kulakçık sol kulakçık sağ karıncık ve sol karıncık olmak üzere dörde ayrılır. Kalbin sağ ve sol yanı bir duvar aracılığı ile ayrılır. Sağ kulakçık ve sağ karıncık beraber sağ kalbi sol kulakçık ve sol karıncık ise sol kalbi oluşturur. Sol kalpte oksijence zengin temiz kan bulunmaktadır.
  • Sağ Kulakçık: Kalbin tepesinin sağında bulunur. Buraya yukarıdan üst ana toplardamar aşağıdan alt ana toplardamar açılır. Bu damarlar ile kirli kan kalbe döner.
  • Sağ Karıncık: Piramit şeklinde bir boşluktur. Kalbin ön yüzünün büyük bir kısmını oluşturur. Bu boşluktan kirli kan akciğere temizlenmek amacı ile yollanır. Pompalama görevi nedeniyle duvarı kalındır.
  • Sol Kulakçık: Sol kulakçık kalbin arkasında sol üst yanında yer alır. Bu boşluğa akciğerlerden oksijen ile temizlenen dönen kanı getiren dört adet akciğer toplardamarı açılır. Buraya gelen kan sol karıncığa geçer.
  • Sol Karıncık: Kalbin diyafram kasına bakan yüzünde yer alır. Sol kulakçık vasıtasıyla kan buraya dökülür. Sol karıncık bu kanı aort atardamarı ile bütün vücuda dokuya hücreye pompalamakla görevlidir. Bütün temiz kanı pompalamakla görevli olduğundan kalp duvarı diğer odacıklara göre oldukça gelişmiştir.




Kalbin Kapakları

Kalp anatomisinin kapakları iki adet odacıklar arasında iki adette büyük damarlarda olmak üzere dört adet kapak yer alır. Kalp kapakçıklarının amacı kalpte kan akışının tek yöne ilerlemesini sağlamak ve kanın geriye kaçmasını dönmesini engellemektir.



Kalbin Damarları

Kalp anatomisinin bir diğer önemli yanı ise kalbe giren çıkan damarlardır. Tıpkı diğer organlarda olduğu gibi damarlardan oluşur ve oksijenlenmesi gerekir. Her ne kadar kalbin dört odacığı kanla dolu olsa da kalp kendi içindeki kanla değil aort damarlarından ayrılan sağ sol kalp atardamarlarından beslenir. Başlangıçta iki ana dal halinde olan bu arterler dallara ayrılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)