bilgievlerim: Boyun Kasları Anatomisi
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


25 Kasım 2018 Pazar

Boyun Kasları Anatomisi



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Boyun kasları anatomisi; Boyun, baş ve vücut arasında bir köprü oluşturması, çok sayıda hayati yapı içermesi ve bu yapıların sıkışık bir alanda bulunması dolayısıyla anatomik açıdan karmaşık bir bölgedir. Boynun iki ayrı yarısında duran bu kaslar baş hareketlerinden sorumludur.

 Dıştan manşon şeklinde bir deri ile sarılmışlardır. İçeride ise fascia cervicalis ile birbirlerinden ayrılırlar. Omurganın en hareketli parçasını boyun bölümü kasları oluşturur.

Boynun başlangıç kası; Sternocleidomastoideus, başa fleksiyon yaptıran kaslardan biridir. Bir taraf kasıldığında yüzü yukarıya ve karşı tarafa çevirir. Trapezius ile birlikte kasıldığında tortikol oluşturur. 

Boynun iki yanında bulunan bu kaslar aynı anda kasıldıklarında başı kaburgalara doğru büker bu yüzden ''dua kası'' olarak da adlandırılır. Sternocleidomastoideus'un boyunda kapladığı alan ayrı bir bölge olarak incelenir. Boynun yüzeysel topografisi içinde incelenen bu bölge küçük üçgen alt parçalar olarak ele alınır. 

Boyun kasları anatomisi incelemesi yapılırken öğrencilere bu kaslar disseksiyon sırasında net olarak gösterilir. Deri altı tabakasında az miktarda yağ bulunur.

Boynun ön- yan bölüm kasları; İnce yapılı, geniş ve yaygın kaslardır. ''Platysma'' adını alırlar. başın sağa ve sola çevrilmesinde önemli bir yer tutar. Alt dudak ve ağız köşesini aşağı çeker. Tek yanlı fonksiyon göremediği zamanlarda tortikol oluşturur. 

Sternocleidomastoideus'un alt kısmında damar sinir paketi gibi yer alır. Bölgenin klinik önemi damar sinir yapısını içermesinden kaynaklıdır. Boyun- damar sinir paketi ince bölmeler ile 3 ayrı kanala ayrılır. Yaşlanmaya bağlı olarak kas tonusunda azalma yaşanır.

Boynun arka bölüm kasları; Vertabral kolun önünde yer alırlar. Kaburgaların kaldırılmasına yardımcı olurlar. Baş ve boynun sağa ve sola dönmesinde yardımcı olurlar.

Hyoid kemiğini hareket ettiren kaslar; Konuşma ve yutma hareketlerini hyoid kemik gerçekleştirirken hyoid kemiği hareket ettiren 8 adet boyun kası bulunur. Bu kasların 4 tanesi hyoid kemiğin üstünde 4 tanesi de hyoid kemiğin altında yer alır.
  • Hyoid kemiğinin üstündeki kaslar; M. digastricus, ki karınlı bir kas olup çeneyi aşağı çeker. M. stylohyoideus, İnce bir silindir şeklinde olan bu kas çeneyi yukarı çeker. M. mylohyoideus, Mandiluba'nın kolları arasındaki açıklıkta yer alır. Raphe mylohyoidea, çiğneme, konuşma, emme gibi hareketlerde çeneye hareket sağlar. M. geniohyoideus, Hyoid kemiği öne ve yukarı doğru kaldırır.
  • Hyoid kemiğinin altındaki kaslar; M. sternohyoideus, yutma, konuşma, esneme sırasında yukarı doğru çekilen hyoid kemiği aşağı doğru çeker. M. sternothyroideus, çiğneme, konuşma ve yutma esnasında yukarı çekilen tiroid kıkırdağı aşağı doğru çeker. M. thyrohyoideus, Hyoid kemik sabit ise tiroid kıkırdağı aşağı doğru çeker. M. omohyoideus, iki karınlı bir kastır. Hyoid kemiği aşağı doğru çeker.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)