bilgievlerim: Bebeklerde Ağız Pamukçuğu Hakkında Bilmedikleriniz
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


29 Kasım 2018 Perşembe

Bebeklerde Ağız Pamukçuğu Hakkında Bilmedikleriniz









Güzelim Senin İçin Araştırdım Lütfen Devamınıda Oku

Bebeklerde Ağız Pamukçuğu Hakkında Bilmedikleriniz,Bebeklerde Ağız Pamukçuğu Hakkında Önemli Bilgiler,ebeklerde Ağız Pamukçuğu Hakkındaki Son Gelişmeleri Bilgievlerim olarak sizler için araştırdık Makaleyi sonuna kadar okumanızı tasiye edriz.............


Bebeklerde Ağız Pamukçuğu, pamukçuk küfünden oluşan çoğunlukla bebeklerde görülen ve bir mantardan ileri gelen, çok seyrek olarak soluk borularında görülen, sindirim organında, ağızda ortaya çıkan iltihaplı, beyaz pamuğumsu görünüşlü yaraya verilen bir addır.





Pamukçuk, yarınlarımızın en kıymetli varlığı olan yavrularımızdaki problemlerden biridir. Bebeklerin sağlıklı yaşam kalitesini düşürmekte, huzursuzluklarına sebep olduğundan bu hastalık aileye rahat bir nefes aldırmaz. Pamukçuk, genellikle 1 yaşından küçük bebeklerde görülen ve ağızda oluşan Candida albicans adlı bir mantarın sebep olduğu bir hastalıktır.

Pamukçuk mantarı, vücutta yaşar ve faydalı mikroorganizmalar tarafından kontrol altında tutulmaktadır. Fakat denge bozulduğu vakit hastalık belirtileri nüfus eder. Ağız içi ve dudak ve yanaklardaki görüntüsü, beyaz bir pamuğu anımsattığı için pamukçuk adıyla adlandırılmıştır.

Bebeklerde genellikle hastalık sonucu antibiyotik kullanımlar sonrası ortaya çıkan ve bebeklerimizin sağlığını olumsuz yönde etkileyen pamukçuk oluşumu da, annelerin korkulu rüyası olur bu sebeple pamukçuk bebek hastalıklarının başında gelmektedir. Çok hızlı bir şekilde yayılan bir hastalıktır. Aynı zamanda mantar yayılma aşaması içerisinde önlemi alınmadığında, bebeğin ağzının içini ve her tarafını kaplamakta ve beslenmesini de olumsuz yönde engellemektedir.


Bebeklerde Ağız Pamukçuğunun Belirtileri

  • Ağız içinde dil üzerinde, dudaklarda, sert damakta ve yanak içinde görülen beyaz ya da sarı noktaların oluşması ilk belirtileri gösterir.
  • Bebeklerin beslenmeyi reddetmesi ile başlayan hırçınlaşmalar, devam eden öfkeli ağlamalar, beslenememesinden dolayı hırçınlaşması, doğal olarak huysuzlanması vs. rahatsızlıklar.
  • Bebeklerde sıkça rastlanan bir belirti olmasa da ateş yükselmesi görülmektedir.
  • Pamukçuk rahatsızlığı olan bebekler anne sütü alırken hastalığı memeden emme yoluyla annelerine geçirebilirler.
  • Ağız içinde yumuşak, sert damakta, yanaklarda, dilde görülür. Beyaz bir küfle örtülmüş gibi görünen bebeğin dil ve damağındaki lezyon kazınırsa altındaki temizlenmiş deri yanmış gibi görünür ve kanayabilir. Kan sızıntısı olup yüzeysel bir ülser belirebilir. Şayet tedavi edilmezse ağrılı durumla r olabilir.
Bebeklerde Ağız Pamukçuğu Sebepleri Nelerdir?
  • Özellikle anne sütü ile beslenmeyen bebeklerin bu rahatsızlığa yakalanması daha çabuk olmaktadır. Bebeklerin ağız pamukçuğunu anne sütü alan bebeklere oranla almayan bebekler arasında fark her türlü kendini göstermektedir. Anne sütünün ağız sağlığı için önemi büyüktür. Anne sütü her şeye karşı bebeği korur.
  • Bebeğin düzensiz ve yeterli miktarda beslenmemesi de bu rahatsızlığın nedenlerindendir.
  • Birde sık olarak antibiyotik kullanılan bebeklerde sıklıkla görülmektedir.
  • Özellikle dezenfekte edilmeyen biberon ya da emziğin de ağız içi mikrobik enfeksiyonlara ve pamukçuğa neden olabilir.
Bebeklerde Ağız Pamukçuğu Tedavisi

Genelde uygulanan tedavi şekli, ağız içindeki veya dilin üzerinde o bölgede oluşan mantara yönelik ''Nystatin'' adı verilen basiit ama etkili bir ilaç tedavisidir. Eğer ki pamukçuk rahatsızlığı anneye de bulaşmışsa, tedaviye anneyi de almamız gerekmektedir.



İlaç tedavisinin yanısıra Ayrıca basit ama etkili bir tedavi yöntemi olarak halk arasında bilinen ''Karbonat'' tedaviside uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi şöyle yapılmaktadır. Bir fincan suya bir çay kaşığı karbonat döküp karıştırın. Temiz bir bez parçası, pamukla veya temiz bir tülbentle bu karbonatlı su ile bebeğinizin ağız içini dilinin üzerini ve de damağını günde 3-4 kez temizleyin.

Bebeklerde Ağız Pamukçuğu Rahatsızlığından Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?

Özellikle bebeğimizin beslenmesine dikkat etmeliyiz. Anne sütü ile düzenli bir şekilde beslemeliyiz. Anne bebeğini her emzirmeden önce ve sonra göğsünü yıkamalıdır. Biberon kullanıyorsa anne, bebeğine aldığı biberonun sağlığa uygun olanını tercih etmelidir.

Prematüre Doğan Bebeklerde Ağız Pamukçuğu: Prematüre doğan bebeklerde pamukçuğun daha sık görüldüğünü Uzman Doktorlarımız dile getirmektedir. Çünkü vücut direnci normal olan bebekler de genellikle ağız içinde sınırlı kalan bu mantar türü, vücut direnci zayıf, problemi olan bebeklerde çok çabuk kana karışabilmektedir. Kana karışma sonucu bazı rahatsızlıklara, ağır akciğer enfeksiyonlarına ve daha farklı enfeksiyon rahatsızlıklara neden olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)