İnce Bağırsağın Anatomisi, sindirim sisteminin bir yapısıdır. İnce bağırsak sindirim kanalının mideden sonra başlayıp yaklaşık 5-6 metre uzunluğunda kalın bağırsakla sonlanan en uzun organdır. Yaklaşık olarak çapı 3-4 santimetredir. Yiyeceklerin kimyasal sindirimi ve emilimi ince bağırsakta gerçekleşir.
Bu işlemler emilim yüzeyinin genişliği özel yapılar mukus ve hormon salınımıyla gerçekleşir. İnce bağırsağın besinlerin sindirimini, emilimini sağlamak ve emilemeyen besinlerin kalın bağırsağa geçişini sağlamak gibi görevleri vardır.
İnce Bağırsak Anatomisi, Bölümleri
İnce bağırsak anatomisini anlayabilmek için ince bağırsağın bölümlerini bilmek ve tek tek incelemek gerekir. İnce bağırsak yukarıdan aşağıya doğru on iki parmak bağırsağı jejunum ve ileum olmak üzere üç bölüme ayrılır.
On iki parmak bağırsağı ince bağırsağın ilk bölümüdür. Yaklaşık 25 cm uzunluğunda ve 3-5 cm çapındadır. On iki parmak bağırsağı C harfi şeklindedir ve kavisin içine pankreas başı yerleşmiştir. On iki parmak bağırsağının büyük bölümü karın arka duvarında yer alır. On iki parmak bağırsağı ince bağırsağın diğer bölümlerine göre daha kalın ve hareketsiz olan tek bölümüdür.
Üst kısmının mukozası düz iken alt kısmı kıvrımlıdır. On iki parmak bağırsağının iç kısmında iki büyük kabartı vardır. Buraya pankreas salgısını boşaltan kanal ve safrayı boşaltan kanal açılır. On iki parmak bağırsağı üç bölümden oluşur. Üst parça inen parça pars horizantalis ve yükselen parça.
Üst kısmının mukozası düz iken alt kısmı kıvrımlıdır. On iki parmak bağırsağının iç kısmında iki büyük kabartı vardır. Buraya pankreas salgısını boşaltan kanal ve safrayı boşaltan kanal açılır. On iki parmak bağırsağı üç bölümden oluşur. Üst parça inen parça pars horizantalis ve yükselen parça.
Jejenum on iki parmak bağırsağından sonra gelen ince bağırsak kısmının yarısını oluşturan bölümünü teşkil eder. On iki parmak bağırsağıyla arasında keskin bir sınır yoktur. Damar yönünden zengin olduğu için pembe görünümlüdür. Bir zar ile kavun durumuna bağlanmış durumdadır. Jejenum on iki parmak bağırsağına göre daha kalındır. Çapı 4 cm kadardır.
İleum ince bağırsağın son kısmıdır. Çapı jejenuma göre daha küçüktür ve kalın bağırsağa yaklaştıkça daralır. Jejenuma göre daha açık renktedir. Son kısmında kalın bağırsakla arasında bir kapak vardır.
İnce Bağırsakta Sindirim
İnce bağırsak anatomisinin önemli bir yanı da besinlerin burada gerçekleşen sindirimidir. İnce bağırsakların sindirimi gerçekleştirebilmesi için bazı salgı ve enzimlere ihtiyacı vardır. Midenin asidik içeriği ince bağırsağa geçtiğinde on iki parmak bağırsağının başlangıç bölümünde bulunan burunner bezleri tarafından musin salgılanır. Musin mukozayı mide asidine karşı korur ve mukozayı kayganlaştırır.
Bunun dışında ince bağırsakta salgılanan enzimlerde sindirimde büyük rol oynar. Karbonhidratlar proteinler ve yağların hepsi ince bağırsak tarafından sindirilebilir. Özellikle yağların tek sindirile bildiği yerin on iki parmak bağırsağı olması önemli bir husustur.
Bunun dışında ince bağırsakta salgılanan enzimlerde sindirimde büyük rol oynar. Karbonhidratlar proteinler ve yağların hepsi ince bağırsak tarafından sindirilebilir. Özellikle yağların tek sindirile bildiği yerin on iki parmak bağırsağı olması önemli bir husustur.
İnce Bağırsakta Emilim
İnce bağırsak anatomisinde emilim oldukça önemlidir. Çünkü bütün besinler ince bağırsakta emilir. İnce bağırsakta karıştırma hareketleri ile besinlerin mukoza ile teması sağlanır. Normal insanlarda proteinlerin karbonhidratların ve yağların nerede ise tamamı ince bağırsaktan geçerken emilir. Emilen besinler damar ve lenflerle dolaşıma katılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder