bilgievlerim: Bacak Kasları Anatomisi
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


24 Kasım 2018 Cumartesi

Bacak Kasları Anatomisi



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Anatomi bacak kasları, iskelet ve kas sistemiyle beraber hareket etmeyi sağlar. Bacağın ön,arka ve lateral (yan) grup kasları olmak üzere 3 büyük gruba ayrılır.
Bacağın ön grup kasları, ayağa dorsal fleksiyon yaptırır ve nervus fıbularıs profundus tarafından inerve edilir. 

Bu kaslar muskulus tıbialıs anterıor,musculus extansor hallucıs longus, muskulus extansor dıgıtorum longus ve muskulus fıbularıs terıustan oluşur. Muskulus tıbıalıs anterıor, ayağa ekstansıyon ve inversiyon yaptırır. Yürüme sırasında çok aktif olan bir kastır. 

Muskulus extansor hallucıs longus, arterıa dorsalıs pedısin nabzının hissedildiği kastır. Muskulus extansor dıgıtorum longus, proksimal falaknsların üzerinde dorsal genişlemeyi yapan kastır. Muskulus fıbularıs terrıus ayağa ekstansiyon ve eversiyon yaptırır.

Bacağın lateral grup kasları esas eversiyon yaptıran kaslardır. Muskulus fıbularıs longus ve muskulus fıbularıs brevısten oluşur.

Bacağın arka grup kasları muskulus gastrocnemıus,muskulus soleus, muskulus poplıeus, muskulus flexor hallucıs longus, muskulus flexor dıgıtorum longus ve muskulus tıbıalıs posterıordan oluşur.

Muskulus gastroncemıus, koşma ve atlama gibi hızlı hareketlerden sorumludur. Bu kas hem bacağa hem ayağa fleksiyon yaptırır. Muskulus soleus, ayakta dururken postür devamlılığını sağlayan kastır. Bacak fleksiyondayken ekstansiyon yaptırır.

Muskulus poplıteus, diz ekleminin kilitlenmesini çözen kastır. Kilitlenme, bacağın fleksiyonunun başlangıcında muskulus poplıteusun femura yaptırdığı dış rotasyonda çözülür. Muskulus flexor hallucıs longus yürüme, koşma ve atlama sırasında ayağın yerden ayrılmasını sağlayan kastır.

Muskulus tıbıalıs posterıor bacak arkasındaki kaslardan en derinde olanıdır ve muskulus tıbıalıs anterıorla birlikte ayağın esas inervasyonununu yaptıran kastır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)