bilgievlerim: Histon Nedir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


21 Kasım 2018 Çarşamba

Histon Nedir ?








Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Histon, Histonlar, çoğunlukla ökaryotik hücreler de bulunan, küçük molekül ağırlıklı, bazik proteinlerdir. Lizin ve arginin içeriklerine göre, H1, H2A, H2B, H3, H4 ve arkeal histonlar olmak üzere 6 tipi vardır.

Histon proteinleri
Kromatin yapısında DNA, DNA'nın iki katından fazla protein bulunur. Hücre çekirdeğindeki bu proteinler, asidik özellikte "histon olmayan" ve bazik karakterli "histon" tipi proteinlerdir. Bir farenin karaciğer hücresinde yapılan araştırmaya göre hücre çekirdeğindeki proteinlerin %11'i histon %19'u histon olmayan proteinlerden oluşmaktadır.





Spermde histonlar "protamin" adını alır. Histonlar molekül ağırlığı hafif olan moleküllerdir. Ökaryotların tüm soma ve eşey hücrelerinde bulunan histonlar, genelde türler arasında birbirine benzer tiptedir. Histon protein tipleri elektroforez yöntemleriyle kolayca ayrılabilir.


Bu proteinler, DNA'nın belirli kısımlarına bağlanıp yakınlarındaki genlerin aktive olması ya da baskılanmasını sağlarlar. Bu faktörleri kodlayan genlerin mutasyonu yada kontrol edilemeyen ifadesi kanser dahil bir çok hastalıkta önemli rol oynar.


Histon olmayan proteinler
Ökaryotik hücrelerde bulunup, histon olmayan proteinler şunlardır:
  • RNA polimeraz
  • DNA polimeraz
  • Regülatör proteinler
Bu proteinler özellikle asidik yapıda olan ve yapı bakımından histonlardan faklılık gösteren proteinlerdir. özelliklerini şöyle sıralayabiliriz.

  • Lisin ve arginin bakımından çok zengindirler.
  • Triptofan içermezler.
  • Asidik karakterlidirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)