bilgievlerim: Ağız Kuruluğu Hakında Önemli Bilgiler
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


28 Kasım 2018 Çarşamba

Ağız Kuruluğu Hakında Önemli Bilgiler



Güzelim Senin İçin Araştırdım Lütfen Devamınıda Oku

Ağız kuruluğu hakkında önemli bilgiler, kişide ağız kuruluğu görülmesi çeşitli nedenlere dayanabilir. Bu sorun ağızda bulunan 6 tane tükürük bezinden yeteri kadar tükürük salgısının üretilmemesinden kaynaklanır. Tükürük vücudun mikro organizmalardan korunmasına yardımcı olan bir salgıdır. Besinlerin ağızda sindiriminde de etkili olmaktadır.

İçeriğinde bulunan enzimlerle bakterileri yok eder, besinlerin sindirilmesine yardımcı olur. Bakterilerin beslenmesine engel olarak, yok olmalarında etkili olur. Tükürük salgısı yeteri kadar üretilmediğinde, ağızda kuruluk, halsizlik, ülserler, diş çürükleri daha yoğun şekilde görülür. Tükürük salgısının mide ve bağırsaklarda oluşan hastalıkları önleyici etkisi de bulunmaktadır.



Bu nedenle ağız kuruluğu sorunu olan kişilerde, bu tür hastalıklar daha fazla görülür. Kişide ağız kuruluğu ve halsizlik etkilerinin görülmesi, buna neden olan etkenlere bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle ağız kuruluğuna sebep olan rahatsızlığın belirlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir.

Ağız kuruluğu neden olur?

Kişilerin kullandığı ağrı kesici, antihistaminik, tansiyon, burun açıcı gibi bazı ilaçlar, şeker hastalığı, kanser tedavileri, parkinson hastalığı, AIDS gibi rahatsızlıklar ağız kuruluğu etkisi gösterebilir. Tükürük salgısının azalmasına neden olacak etkenler, tükürük bezlerinin zarar görmesi de ağız kuruluğuna neden olabilir.

Alkol ve sigara kullanımı, menopoz ve hamilelik döneminde olan hormonal değişimler de ağız kuruluğunda etkili olabilir. Şeker hastalığı kişilerde yaygın olarak bu etkiyi gösterir. Romatoid artrit denilen hastalıkta eklem ağrılarının yanında ağız kuruluğu, halsizlik ve yorgunluk etkileri gösterebilir. Bunun dışında tiroit bezleri hastalıkları da ağız kuruluğu ve halsizlik etkileri gösterebilir.

Ağız kuruluğu tedavisi nasıl yapılır?

Ağız kuruluğunun neden kaynaklandığı belirlendikten sonra, buna yönelik bir tedavi uygulanmalıdır. Kullanılan ilaçların etkisiyle oluşan ağız kuruluğunda, ilaçların azaltılması ya da muadili bir ilaçla değiştirilmesi gündeme gelebilir.

Burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes almaya neden olabilecek rahatsızlıklar içinde, kulak burun boğaz doktoru tarafından tedavi uygulanmalıdır. Ağızda olan diş ve diş eti sorunlarından kaynaklanan sorunların giderilmesi ağız kokusunu engelleyebilir. Şeker hastalığından kaynaklanan ağız kuruluğunda, kan şekerinin kontrol altında tutulması gerekir.

Alkol ve sigara alışkanlığının terk edilmesi, beslenmede C vitamini ağırlıklı besinlere yer verilmesi, şekersiz sakız çiğnenmesi ağız kuruluğu etkisini, dolayısıyla halsizliği azaltacaktır. Hedef ağız kuruluğu ve halsizliğe neden olan hastalıkların tedavi edilmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)