bilgievlerim: Anatomi Nedir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


24 Kasım 2018 Cumartesi

Anatomi Nedir ?



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Anatomi canlıların yapısıyla ve düzeniyle ilgilenmekte olan bilim dalına verilen addır. 3 ayrı bölümden oluşan bu bilim dalı hayvanlarla ilgilenen "hayvan anatomisi", bitkilerle ilgilenen "bitki anatomisi" ve insanlarla ilgilenen "insan anatomisi" gibi bölümlerden oluşmaktadır. 

Bunlar arasında temel tıp bilimlerinden biri olan insan anatomisi, insan vücudunda bulunan organların tanımlanması, şekil ve büyüklük gibi özelliklerinin ortaya konması, birbirleriyle ilişkilerinin açıklanması ve bunların doktorlukta kullanılması ile ilgili bilimsel uğraş alanı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Anatominin Alt Bölümleri


Topografik anatomi: Vücut yapılarının kısım kısım incelenmesini sağlayan alt daldır.

Sistematik anatomi: Vücut yapılarını incelerken organların bir araya gelmesi ile oluşan organ sistemleri seviyesinde ele almakta olan alt daldır.

Karşılaştırmalı anatomi: İnsanla başka canlıların vücut yapılarını inceleyip benzer ve farklı yönlerini karşılaştırarak inceleyen ve bu incelemeyle elde edilen bilgileri insan anatomisinin daha iyi anlaşılması amacıyla kullanılmakta olan alt daldır. Veterinerlerin eğitimleri sırasında bu alt bilim dalından faydalanılır.

Nöroanatomi: Sinir sisteminin yapısıyla ilgilenmekte olan alt bilim dalıdır.

Klinik anatomi: Hastalıklara tanı koyma aşamasındayken vücut yapılarının rollerini ortaya koymakta kullanılan alt bilim dalıdır.

Gelişimsel anatomi: Embriyoloji de denilen anne karnında çocuğun gelişimini incelemekte olan alt daldır.

Mikroskobik anatomi: Histoloji adı verilen doku biliminin bir diğer adıdır. Dokuların hücresel boyuttaki yapısını inceleyen alt bilim dalıdır.

Patolojik anatomi: Hastalıklı organları incelemekte olan alt bilim dalıdır.

Radyolojik anatomi: Radyografi sonucunda elde edilmekte olan radyo gramda organların yapısını ve diğer organlarla ilişkilerini inceleyen alt daldır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)