Omuz Eklemi Anatomisi, Omuz, kolumuzla gövdemizin birleşim yeridir. Gün içinde en fazla kullandığımız kısımlardan birisidir. Omzun anatomisi oldukça yoğundur. Birçok oluşumu bünyesinde bulundurur. Bedenin hareketli iki eklemi kalça ve omuz eklemidir. Omuz kompleks bir yapıdır. Bu yapı, içerisinde üç kemik, dört eklem, 26 kas ve özel yapıları barındırır.
Omuz eklemi anatomisi nasıldır?
Kemikler
Klavikula (köprücük kemiği): Ana rahminde ilk oluşmaya başlayan kemiktir. Ancak oluşumu en geç biten kemiktir. İskelet sisteminin en kolay kırılan kemiğidir. Bedenin ön kısmında, dışta kürek kemiği ile içte göğüs kemiği ile eklem oluşturur. Çok sayıda kas sarmalar.
Skapula (kürek kemiği): Üçgen şeklinde yassı bir kemiktir. Bedenin arka kısmındadır. Çok sayıda kas yapışmıştır. Kol kemiğiyle güçlü bir top-yuva eklem yapmaktadır.
Humerus (kol kemiği): Uzun bir kemiktir. Üstte kürek kemiği ile alttaysa ulna ile direkt eklem yapar. Çok sayıda kas yapışmıştır.
Eklemler
Akromioklavikular eklem: Köprücük kemiği ile kürek kemiği üst dış kısmı arasındadır. Kıkırdak disk ile tamamlanır. Az da olsa hareket yapabilmektedir. Eklem bütünlüğü ligament ve bir eklem kapsülüyle desteklenir.
Sternoklavikular eklem: Köprücük kemiği ile göğüs kemiği arasındadır. Omuzla göğüs arasındaki bütünlüğe katkıda bulunur. Kemik uçları ise kıkırdak kaplıdır.
Skapulotorasik eklem: Kürek kemiği ile arka kaburga kemikleri arasındadır. Kürek kemiği kaburgalarla arka bölümde eklem yapar. Eklem kayarak hareket eder. Kayma hareketi ile kol hareketlerinde etkilidir.
Glenohumeral eklem: Kürek kemiği ile kol kemiği arasındadır. Kol kemiğinin geniş üst başıyla kürek kemiğinin dar yuva kısmı arasındaki eklemdir. Top-yuva biçiminde bir eklemdir. Kolun geniş başına uygun olmayan omuz yuvası, labrum denilen esnek bir kıkırdakla desteklenir. Labrumun esnek yapısı, omuzun en hareketli eklem olmasının en önemli etkenidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder