bilgievlerim: Omuz Eklemi Anatomisi
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


26 Kasım 2018 Pazartesi

Omuz Eklemi Anatomisi








Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Omuz Eklemi Anatomisi, Omuz, kolumuzla gövdemizin birleşim yeridir. Gün içinde en fazla kullandığımız kısımlardan birisidir. Omzun anatomisi oldukça yoğundur. Birçok oluşumu bünyesinde bulundurur. Bedenin hareketli iki eklemi kalça ve omuz eklemidir. Omuz kompleks bir yapıdır. Bu yapı, içerisinde üç kemik, dört eklem, 26 kas ve özel yapıları barındırır.

Omuz eklemi anatomisi nasıldır?
Kemikler
Klavikula (köprücük kemiği): Ana rahminde ilk oluşmaya başlayan kemiktir. Ancak oluşumu en geç biten kemiktir. İskelet sisteminin en kolay kırılan kemiğidir. Bedenin ön kısmında, dışta kürek kemiği ile içte göğüs kemiği ile eklem oluşturur. Çok sayıda kas sarmalar.






Skapula (kürek kemiği): Üçgen şeklinde yassı bir kemiktir. Bedenin arka kısmındadır. Çok sayıda kas yapışmıştır. Kol kemiğiyle güçlü bir top-yuva eklem yapmaktadır.

Humerus (kol kemiği): Uzun bir kemiktir. Üstte kürek kemiği ile alttaysa ulna ile direkt eklem yapar. Çok sayıda kas yapışmıştır.
Eklemler
Akromioklavikular eklem: Köprücük kemiği ile kürek kemiği üst dış kısmı arasındadır. Kıkırdak disk ile tamamlanır. Az da olsa hareket yapabilmektedir. Eklem bütünlüğü ligament ve bir eklem kapsülüyle desteklenir.

Sternoklavikular eklem: Köprücük kemiği ile göğüs kemiği arasındadır. Omuzla göğüs arasındaki bütünlüğe katkıda bulunur. Kemik uçları ise kıkırdak kaplıdır.

Skapulotorasik eklem: Kürek kemiği ile arka kaburga kemikleri arasındadır. Kürek kemiği kaburgalarla arka bölümde eklem yapar. Eklem kayarak hareket eder. Kayma hareketi ile kol hareketlerinde etkilidir.

Glenohumeral eklem: Kürek kemiği ile kol kemiği arasındadır. Kol kemiğinin geniş üst başıyla kürek kemiğinin dar yuva kısmı arasındaki eklemdir. Top-yuva biçiminde bir eklemdir. Kolun geniş başına uygun olmayan omuz yuvası, labrum denilen esnek bir kıkırdakla desteklenir. Labrumun esnek yapısı, omuzun en hareketli eklem olmasının en önemli etkenidir.



Kaslar: Omzun hareketini gerçekleştiren yapılardır.

Omuz ligamentleri
  • Lig. conoideum: Skapulanın korokoid çıkıntısnın mediali ile claviculanın lateral kısmı arasındadır.
  • Lig. trapezoideum Skapulanın korokoid çıkıntısı ile claviculanın lateral kısmı arasındadır.
  • Lig. glenohumerale inferius
  • Lig. glenohumerale superius
Omuz Kasları



M. deltoideus: Omzun karakteristik kabartısını meydana getiren kastır. Koldaki esas abduktor kasdır. Kolu esas kaldıran kastır. Adduksiyon hariç kolun bütün hareketlerini yaptıran tek kastır. 

Adduksiyon kalkık duran kolu aşağı indirme görevini yapar. Yürüyüş esnasında kolların öne ve arkaya doğru sallanmasına yarar. N. axillaris tarafından uyarılır. Skapulanın akromion çıkıntısına tutunmaktadır.

M. supraspinatus: Koldaki abduksiyon hareketini başlatan kastır. Çalışmadığı zaman kolumuzu diğer kolumuzun yardımıyla ancak kaldırırız. 15 derecelik kaldırmadan sonra deltoid kası devreye girer. Kolun rotasyon hareketinde işlevi yoktur.

M. teres major: Kola extansiyon, iç rotasyon ve adduksiyon yaptıran kastır. Extansiyon kolun arkaya doğru olan hareketidir.

M.teres minör: Kola dış rotasyon yaptırır.

M. infraspinatus: Kola dış rotasyon yaptırır.

M. subscapularis: Kola iç rotasyon yaptıran esas kastır. Adduksiyon da yaptırır.
Eklem kapsülünün çevresindeki bağlar kemik stabilitesini sağlar. Stabiliteyi sağlayan en önemli tendon biceps kasının uzun başının tendonudur. Kürek kemiğinden başlayan dört kas, tendonlarında birleşerek rotator manşeti oluşturur.

Rotator manşet üzerinde bir eklem sıvısı kesesi (bursa) bulunur. Omuz bölgesinde sekiz tane bursa kesesi vardır. Bu bursaların ürettiği kayganlaştırıcı sıvı eklemin kaygan, yumuşak ve güvenli olmasına katkı sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)