bilgievlerim: Ağız Anatomisi Hakkında Önemli Bilgiler
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


26 Kasım 2018 Pazartesi

Ağız Anatomisi Hakkında Önemli Bilgiler




Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Ağız anatomisi; ağız sindirim sisteminin giriş boşluğudur Bu boşlukta diş arkları ve dil bulunmaktadır.Ağız anatomisi şu şekilde incelenebilir.

Ağız Boşluğunun Sınırları
Üst tarafta damak ( Paltum ) bulunmaktadır. Damak iki kısımdan oluşur. Ön tarafta sert damak arka tarafta ise yumuşak damak bulunur. Sert damak maksillanın alt parçası olup ağız boşluğunu burun boşluğundan ayırmaktadır.

Yumuşak damak ise os palatini tarafından oluşturulan gevşek ağız mukozasıdır. Küçük dil yani uvula palatina tarafından oluşturulan submandibular ve sublingual tükürük bezlerini içermektedir. Mandibulanın corpusu ise ağız tabanını çevrelemektedir.

Ağız Boşluğunun Bölümleri Nelerdir ?





  • Vestibulum Oris: Diş dizisi ile dudaklar ya da yanaklar arasında ki bölümdür.
  • Cavitas Oris Proprium: Asıl ağız boşluğu, önde ve yanlarda dişlerle sınırlanmış olarak boğaz geçidine kadar uzanan boşluktur.
Ağzın İşlevleri Hangileridir ?

  • Sindirim siteminin ilk açıklığı olup besinlerin alınarak, dişlerle mekanik, tükürükte bulunan amilaz ile kimyasal olarak ilk sindirimin başlatılması.
  • Ağızda bulunan dil organı, ayrıca tükürük ile ıslanarak çözülmeye başlayan gıdaların tat duyusunu alır.
  • Fonasyon konuşma esnasında ses çıkartmak için akciğerlerden gelen havaya dil, dudaklar ve dişler yardımı ile son şeklini verir ve konuşma sesleri oluşmaktadır.
  • Solunum temel olarak solunum sisteminin giriş açıklığı olan burun boşluğunun görevidir. Ancak burun boşluğunda oluşan tıkanıklıklar ya da hava açlığı duyulan durumlarda ağız yardımcı bir solunum aygıtıdır.
  • Ağzı ve ağzı oluşturan ya da ağzı çevreleyen yapılar, yüz estetiğinin temel elemanlarıdır.
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)