bilgievlerim: El Anatomisinin Özellikleri
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


25 Kasım 2018 Pazar

El Anatomisinin Özellikleri



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

El anatomisi, dokunma duyusunun esas organı el, kavrama için özelleşmiş bir organdır. Elin radial tarafı olan kısım parmaklar ile başparmak ve de pinç kavramayı gerçekleştirirken aynı zamanda unlar tarafı da parmaklar ile avuç içi arasında kuvvetli kavramayı gerçekleştirmektedir.

Elde bulunan kemikler stabilite için merkezi ve sabit bir ünite ile kuvvet ve çeviklik için toplam üç mobil üniteden meydana gelmektedir. Sabit olan ünite iki ve üç metakarpellere sıkı bir şekilde bağlanmış sekiz karpal kemik içerir.


Sabit olan ve uzanım gösteren üç mobil ünite:
Başparmak birinci karpometaarpal eklem (KMK), ince manipülasyonlar ve kuvvetli tutma için ekstansiyon, adduksiyon, abduksiyon ve fleksiyona izin vermektedir.

İşaret parmağı bağımsız fleksörler ve ekstrinsik ekstansör ile kuvvetli intrisik kasların yardımı ile hareketleri bağımsız şekilde ya da başparmak ile birlikte yapma yetkisi vardır.

Yüzük, orta ve küçük parmaklar beşinci ve dört metakarpellerin KMK eklemlerin de bulunan hafif hareketlerin de katkı sağlaması ile kuvvetli kavrama foksiyonun da görev almıştır.

Elin Yapısal Antomisi

Kemikler


El ve birlikte bilek toplam 27 kemikten meydana gelmiştir. Bu kemiklerden 19 tanesi ( 14 falakans, 5 metakarpal) uzun kemik olmaktadır. Kemikler 5 ayrı ışınsal dizinden oluşturulmaktadır.

Her bir dizi ise karpo metakarpel eklemden başlamakta olup üç eklem içermektedir. Başparmak dizisi veya radial dizi en kısa kemik olup iki falankstan oluşur. Bu dizinin temeli ise os trapezium ile os scaphoideum’a uzanmaktadır.

Eklemler

Vücudun önemli büyük oynak eklemlerinden sayılan bilek eklemi karmaşık bir yapıda olmaktadır. el iskeleti yapısına dahil edilen bu eklemler parmakları ayrı ayrı oynatabilme yetkisine sahiptir. Eklem bağları sayı bakımından az olmakta ve fibroz tabakanın lateral ve medial tarafından yoğunlaşmıştır. Parmak da bulunan eklemler iki ayrı grupta incelenmektedir. Bunlar başparmak ve diğer parmaklar eklem dizisidir.

Kaslar

El parmak hareketlerinin gerçekleşmesi intrinsik ve ekstrinsik kaslarla olmaktadır. Ekstrinsik kaslar ön koldan başlar ve ele ulaşarak etkisini sağlar. İntrinsik kaslar ise hipotenar, tenar ve orta kompartıman kasları olmak üzere üç grup da ele alınmıştır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)