bilgievlerim: Omuz Anatomisi Nedir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


26 Kasım 2018 Pazartesi

Omuz Anatomisi Nedir ?








Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Omuz Anatomisi; Vücudun en hareketli iki ekleminden biri olma özelliğine sahiptir. İlki kalça eklemidir. Omuz çok kompleksli bir yapıdan oluşur. Bu yapıda 3 adet kemik, 4 adet eklem ve 26 adet kas vardır. İçerisinde özel yapılarda barındırır.

Omuz anatomisi yapısı

Kemikler:



Clavicula (Köprücük kemiği): Ana rahminde oluşumu (gebeliğin ilk 5. haftasında) ilk gerçekleşen kemiklerden biridir. Aynı zamanda oluşumu geç süren en geç kemik olma özelliğine de sahiptir. 21 yaşına kadar gelişimi sürer. Bununla birlikte kırılması en kolay kemiktir. 



Vücudun ön yüzünde, dış tarafta kürek kemiği ile, iç tarafta göğüs kemiği ile eklem yapmaktadır. Ve bunlara çok sayıda kas yapışır.
Scapula (Kürek Kemiği): üçgen yapıda, yassı görünüme sahip bir kemik olma özelliğine sahiptir. 

Omuz bölümünde vücudun arka kısmında bulunur. Çok fazla kas üzerine yapışmaktadır. Kol kemiği ile güçlü bir eklem yapma gücüne sahiptir.
Humerus (Kol Kemiği): Uzun kemik tipine örnektir. Üst tarafta kürek kemiği ile alt tarafta ise ulna ile direkt olarak eklem yapmaktadır. Üzerinde çok fazla kas barındırır.

Eklemler:

Art. Acromion Clavicular (kürek kemiği ile köprücük kemiği üst taraf dış kısım arasında): Bu eklem kıkırdak disk ile tamamlanmaktadır. Hareket alanı az da olsa hareket etme özelliğine sahiptir. Ligament bir eklem kapsülü ile desteklenmekte olan bir eklemdir. 

Art. Sternum Clavicular (Göğüs kemiği ile köprücük kemiği arasında): Göğüs ile omuz arasındaki bütünlüğe katkıda bulunmaktadır. Kemik uç tarafları kıkırdak bir yapıya sahiptir.

Art. Scapula Toristik (Arka kaburga kemiği ile kürek kemiği arasında): Kürek kemiği kaburgalar ile birlikte vücudun arka kısmında eklem yapmaktadır. Bu kısımdaki eklemin hareketi kayarak yapılmaktadır. Yapılan bu kayma, kolun hareket sisteminde etkili olmaktadır. 

Art. Glenohumeral (Kol kemiği ile kürek kemiği arasında): Kürek kemiğinin dar yuva kısmı ile kol kemiğinin geniş üst başı arasında bulunan bir eklemdir. Omuzun en hareketli eklemidir. Labrum denilen esnek bir yapısı vardır. Top-yuva adı verilen bir şekle sahiptir.

Eklem kapsülünün çevresindeki bağ dokuları kemiğin stabil olmasını sağlar. Stabil olmayı sağlayan tendonların en önemli olanı biceps brachii kasının uzun başı tarafındaki tendondur. Kürek kemiği kısmından başlayan 4 adet kas, bağlardaki tendonların birleşip rotator manşet kasının oluşmasını sağlar. 

Rotator manşet kası üzerinde bir eklem sıvı kesesi bulunmakta olup omuz bölgesinde 8 adet olmaktadır. Bunların oluşturduğu kayganlaştırıcı sıvının omuz hareketlerinde önemli bir yeri vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)