bilgievlerim: Karın Kasları Anatomisi
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


25 Kasım 2018 Pazar

Karın Kasları Anatomisi








Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Karın kasları anatomik olarak abdominal boşluğu göğüs boşluğundan ayıran musculo-tendinöz yapıdır. Diafragmanın seviyesi; solunumun fazına, kişinin beden yapısına göre mühim farklılıklar gösterir. Söz gelişi göğüs kafesi yayvan meydana gelen şahıslarda, dar olanlara göre çoğunlukla dah yüksek yerleşim gösterir.
Karındaki kaslar

Rectus Abdominis (Yüksek Karındaki Kası): Göğüs kemiğinden leğen kemiğine kadar uzanan bu adaleler six pack olarak isimlendirilir. Kasık kısmında ve 5. 6. ve 7. kaburga kemikleri aralarında yer alır. Bağlayıcı doku kısımlarının fit bantlarından meydana gelen bu adaleler, karındaki adalelerinin belirli olmasını olanağı sağlar. En basit nitelikleri gövdenin bükülmesine destek etmek, karındaki kası baskısını artırmak ve pelvisi balansta tutmaktır.




External Obliques (Harici Bölge Karındaki Kası): Karının ön ve hemen yan yüzeylerinde yer alır. 8. kaburga kemiğinden leğen kemiğine gerçek uzanır. Kasık bölesinde veya rectus abdominisin ortada aşağıya bölgesine de uzanır. Gövdeyi yana gerçek rotasyon yaptırır ve hem de batını sıkıştırır.

Internal Obliques (İç Bölge Karındaki Kası): harici eğil karındaki adalelerinin alt kısmında yer alır. Vücudun ortada kısmının çaprazla yukarıya gerçek ve içe gerçek kasılmasını olanağı sağlar. Kalça kemiği ve dokularından başlar ve 3. ve 4. kaburga kemiğine denli uzanır. Harici eğik karındaki kasıyla beraber çalışarak aynı misyonu görür.

Transverse Abdominis (Enine Karındaki Kası): Karındaki bölgesinin en içte olan kasıdır. İç eğik karındaki kasının altından uzanır ve bütün karındaki bölgesini sarar. Bu kaslara sizin ağırlık kaldırma kemeriniz de diyebiliriz. 6. kaburga kemiğinden başlar ve kalça kemiği ve dokuları süresince kasık bölgenize kadar ilerler. Batını bölgesini sıkılaştırmaya destekçi olur.

Diafragmanın motor ve duyu sinir n. phericus'dur. Kocaman miktarda C4 spinal hudut aracılığıyla ortaya konulan n. pherinus'a, C5 ve C3'den de lifler katılmaktadır. 



Bu sinirin boyun kısmında, m. scalenus anterior üstünde izlediğini ve bu bölgede sinirin elektriksel stimülasyonunu ile solunumun uyarılabileceğini, veya devamlı hıçkırık veya diafragmatik ağrı benzeri vaziyetlerde yeniden bu kısımdan yapılacak anastetik maddelerle sinirin blokajının muhtemel meydana geldiğini hatırlayınız. N. phrenicus'un diafragmanın en mühim duyu hudut oluşu, diafragma ağrılarının, C3-C5 liflerinin boyun kısmında yayıldığı yerlerde de hissedilmesine (hemen yansıyan ağrı) yol açar.


Karın Ön Duvarı Oluşumları
Karındaki ön duvarı, kocaman ölçüde her 2 tarafta bulunan ve çeşitli yönlerde seyretme gösteren 3 kas tabakası (Haricitan içe gerçek sırasıyla; m. obliquus externus abdominis, m. obliquus internus abdominis ve m. transversus abdominis), bunların karındaki bölgesi ortada kısmında birleşmesi ile meydana gelen ve rektus kılıfı (vagina musculi recti abdominis) ismini verdiğimiz aponeurotik kılıf ve bu kılıf içinde yukarıdan aşağıya gerçek uzanan özellikte bir çift kas meydana gelen m. rectus abdominis aracılığıyla oluşturulur. Anatominin önem derecesini tanımlamak amaçlı özellikte bir kinesioloji uzmanı olmanıza sebep yok. 


Yalnızca hangi karındaki kasının ne yaptığını ve hangi egzersizler ile daha etkili çalışabileceğini öğrenin. Karındaki kası amaçlı egzersizler bulmak çok fazla basit. Mühim olan gerçek kas grubunu gerçek idman gününde çalışmak. Her zaman, milyonlarca sporcu fazladan fazla sıkılaşmak ve daha ince özellikte bir bele elde etmek amaçlı mekik çekiyor. 

Basit mekik çekmedeki sıkıntı ise "temel" olması. Sonsuza denli mekik çekerek six pack sahibi olamazsınız. Görülebilmektedir karındaki kaslar içinse yepyeni egzersizler, destekleyen antrenmanlar ve gerçek özellikte bir beslenme düzeni. Bilim insanlarına göre mekik çekmenin, beden kompozisyonuna tesiri sıfırdır.

Karın Duvarı Neresidir, Tabakaları Nelerdir?

Üst sınırı kaburga kenarları ve ksifoid  çıkıntı, altta pelvisin (koksa) üst kenarı, arkada kolumna vertebaralisdir.

Karın duvarının tabakaları dıştan içe; cilt, yüzeyel fasya (yağlı, kalın Camper ve ince, gözeli dokudan oluşan Scarpa) kaslar ve fasyaları, fascia


Karın Duvarının Yüzeyel Fasyası (Camper ve Scarpa Fasyaları)

  • Camper Fasyası: Cilt altı yağlı doku da denir. Karın üst kısmında ince, alt kısmında daha kalındır. Yüzeyel fasyanın yüzeyel tabakasıdır.
  • Scarpa Fasyası: Zar yapısında (membranöz) olup çok az yağ içerir ya da hiç içermez. Göbeğin altında başlar, uylukta devam eder. Yüzeyel fasyanın derin tabakasıdır.

Scarpa fasyası inguinal ligamanın altında fascia lata ile kaynaşır. Erkekte skrotumda tunica dartosu oluşturur. Yine perinedeki Colles fasyası da Scarpa fasyasının devamıdır (fascia superficialis perinei).

Scarpa fasyası eksternal oblik aponevrozuna gevşek biçimde bağlı iken, linea alba ve simfizis pubise daha yoğun bir şekilde yapışıktır. Bu yüzden insizyonel herni ve abdominoplastilerde daha zor ayrılırlar.

Karın Ön ve Yan Duvar Kasları Nelerdir?

Karın ön ve yan duvar kasları beş çifttir. Ortadaki kaslar, muskulus rectus abdominis’lerdir, vertikaldir. Yandaki yassı kaslar 3 tabaka halindedir. Dıştan içe; eksternal oblik, internal oblik ve transvers abdominal kaslardır (Musculus obliquus externus abdominis, musculus obliquus internus abdominis, musculus transversus abdominis). Karın duvarının hemen tamamı kaslar tarafından sarılmakla birlikte, orta hatta yaklaşık 1 cmlik kısım (linea alba) ve rektus kası ile yassı kaslar arasındaki 4-5 cm lik kesimde kas bulunmaz, fasyalar bulunur.

Karın Kaslarının Görevleri: Gövdenin hareketi, karın organlarını yerinde tutmak, korumak (defans), öksürme, kusma, miksiyon, defekasyon, doğum.

Musculus Rectus Abdominis

Kosta kıkırdakları ve ksifoid çıkıntıdan geniş olarak başlar, simfizis pubiste daralarak sonlanır. Yaklaşık 30 cm uzunluğunda, 5 cm genişliğindedir. Kas fibröz bantlarla (intersectiones tendineae) 3-4 yerde kesintiye uğrayarak 4-5 parçaya ayrılır. Kasları iyi gelişmiş ve zayıf insanlarda gözle görülür (baklava).

M. pyramidalisler dar bir ikizkenar üçgen şeklinde yaklaşık 4-5 cm uzunluğundaki kaslardır. Rektus kasının önündedirler. Tabanı pubisin ön yüzüne tepesi linea albaya yapışır.

Musculus Obliquus Externus Abdominis

Yassı kasların en dışındadır (önündedir) yani yüzeyel fasyanın hemen altındadır. Lifleri aşağı-içe doğrudur. Fasyası karın ön duvarı ortada büyük bir alan kaplar, rektus kaslarının önünden geçer ve linea alba da sonlanır.

Musculus Obliquus İnternus Abdominis

Yassı kasların ikincisidir. Eksternal oblik kasla transvers abdominal kasın arasındadır. Eksternal oblik kastan daha dardır. Fasyası (aponevrozu), göbeğin üstünde ikiye ayrılarak, rektus abdominis kasının önünden ve arkasından geçer ve linea albada sonlanır (eksternal oblik kas ve transvers kas fasyaları ile birleşerek). Göbeğin altında ise fasya tek yaprak olarak rektus abdominis kasının önünden (eksternal oblik kas fasyası ile birleşerek) linea albada sonlanır.

Musculus Transversus Abdominis

Yassı kasların üçüncüsü ve en içte olanıdır. Aponevrozu, göbeğin üstünde, rektus abdominis kasının arkasından geçerek (internal oblik kas fasyası arka kısmı ile birleşerek) linea albada sonlanır. Göbeğin altında ise, rektus abdominis kasının önün geçerek (internal oblik kas fasyası ile birleşerek) linea albada sonlanır.

Fascia Transversalis (Transvers Fasya)

Karın ön ve yanduvarı kaslarının arkasındaki ince memebranöz yapıdır. Yukarıda diyafram alt yüzünde, aşağıda pelviste (endopelvik fasya) ve arkada iliopsoas kaslarının önünde (fascia iliopsoas) de devam eder.


Ekstraperitoneal Fasya (Fascia Endoabdominalis, Endoabdominal Fasya, Preperitoneal + Retroperitoneal Alanlar)

Peritonla transvers fasya arasında yer alan bol yağlı bağ dokusu tabakasıdır. Cerrahlar tarafından, karın ön ve yan duvarındaki kısmına preperitoneal (properitoneal)l yağlı doku (alan), karın araka duvarındaki kısım retroperitoneal alan olarak bilinir.

Periton

Karının en iç tabakasıdır. Yani karın duvarını (boşluğunu) döşeyen ince seröz tabakadır. Karın organlarının da üzerine atlayarak, onları tamamen (intraperitoneal organlar) veya kısmen (retroperitoneal ve pelvik organlar) sarar. Karın duvarlarını (boşluğunu) döşeyen peritona perietal periton (peritoneum parietale), organları sarana ise visseral periton (peritoneum viscerale) denir.

Periton boşluğu erkekte dış ortama tamamen kapalıyken, kadında tuba uterinalar vasıtasıyla dış ortamla ilişkilidir.

İntraperitoneal Organlar

  • Mide
  • Apendiks
  • Karaciğer
  • Transvers kolon
  • Duodenum (sadece 1. kıta)
  • İnce bağırsaklar
  • Pankreas (sadece kuyruk)
  • Rektum (sadece üst ⅓)
  • Dalak

Retroperitoneal Organlar

  • Böbreküstü (adrenal) bezler
  • Aort ve inferior vena kava
  • Duodenum(1. Kıta hariç tamamı)
  • Pankreas (kuyruk hariç tamamı)
  • Üreter ve mesane
  • Kolon (inen ve çıkan)
  • Böbrekler
  • Özofagus
  • Rektum (http://alt ⅔ kısım)

Kaç tane karın kası vardır?

Altı parçalı bu karın kasları, vücuttaki yağ oranı yeterince düşük olduğu zaman (genellikle erkekler için %10'un, kadınlar için de %18'in altında olduğunda) dışarıdan gözle görünür hale gelmeye başlıyor. Kas lifleri yukarıdan aşağı doğru dizilmiş biçimde bulunuyor.

Karın kası nasıl güçlendirilir?

Evde Yapılabilecek En Etkili 7 Karın Kası Egzersizi
  1. Plank. Karın kası egzersizleri arasından en etkili olan plank hareketidir. ...
  2. Mekik. Mekik hareketi; karın kası hareketleri içerisinde ilk akla gelen egzersizlerdendir. ...
  3. 3. Leg raise. ...
  4. Flutter kicks. ...
  5. 5. Swiss ball crunch. ...
  6. Mountain climbers. ...
  7. 7. Arms-high partial sit up


Karın kasları nerede bulunur?

Karın kasları, vücudun ön tarafında kaburgalar ile pelvis arasında bulunurKarın kasları gövdeyi destekler, harekete izin verir ve iç karın basıncını düzenleyerek organları yerinde tutar. Karın kaslarınızı, üst beden ile alt bedeninizi birbirine bağlayan güçlü bir sütun olarak düşünün

Hangisi karın kası değildir?

Kalça fleksörleri, bir fleksiyon hareketinde bacakları ve gövdeyi bir araya getiren bir kas grubudur. Kalça fleksörleri teknik olarak karın kası değildir, ancak birkaç karın kası çalışma sırasında hareketleri kolaylaştırırlar.

1 haftada karın kası yapılır mı?

Bir haftada karın kası yapılmaz. En az 2 yıl gerekli.

En çabuk karın kası nasıl yapılır?

Rectus abdominis kasını çalıştırmak için yapabileceğin bazı iyi egzersizler şunlardır:
  1. Yarım mekik – 10 - 12 tekrarlı 3 set.
  2. Plank – 5 tekrar, mümkün olduğu kadar durarak.
  3. Mekik – 10 - 12 tekrarlı 3 set.
  4. Barfiks – 10 tekrarlı 2 set.
  5. Asılarak bacak kaldırma – 10 - 12 tekrarlı 3 set.

Karın kası yapmak için ne yemeliyiz?

Karın kası yapmak için neler yemeli?
  • Düşük sodyumlu süzme peynir. Protein yağ kaybettiren diyet için en önemli besindir, çünkü kasın bakımını sağlayan ana besindir. ...
  • Elma. ...
  • Hindistan cevizi yağı ...
  • Şekersiz yulaf ezmesi. ...
  • Ispanak. ...
  • Fıstık ezmesi. ...
  • Yumurta beyazı

Zayıf kaslar nasıl güçlendirilir?

Kas dokunuzu arttırmak için,
  1. Fiziksel aktivite yapın. ...
  2. Doğru kaynaklardan yeterli miktarda protein tüketin Protein, dokuların gelişmesini ve onarılmasını sağlayan temel besin elementlerinden bir tanesidir. ...
  3. Sağlıklı karbonhidratları tüketin. ...
  4. Yağları doğru tüketin. ...
  5. A vitamini cilt sağlığı için de işlevseldir.

Kaynaklar

  1. International Federation of Associations of Anatomists
  2. Gray’s Anatomi, Richard L. Drake, A. Wayne Vogl, and Adam W.M. Mitchell (Çeviri Editörü: Mehmet Yıldırım), © 2007 Elsevier Churchill Livingstone, Güneş Kitabevi Ltd. Şti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)