bilgievlerim: Komünite Nedir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


22 Kasım 2018 Perşembe

Komünite Nedir ?








Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Komünite, popülasyonlar dünya üzerinde doğal ortamda farklı olan diğer canlılardan özgür ve bağımsız bir şekilde serbest olarak bulunamaz. Herzaman birbirleri ile iletişim ve haberleşme durumundadırlar.Aynı alan ve ortam içerisinde birbiriyle beraber etkileşimleri tüm popülasyonların oluşturduğu topluluk komünite olarak adlandırılır. 

Komüniteler çok nadir olarak bazen çok sayıda tür bulundurabilir ve bu canlılar yaşamlarını devam ettirip gereksinimleri için doğal ve coğrafik olması gereken bir ortama ihtiyaç duymaktadırlar. Bu ihtiyaç duydukları alana biyotop denilir. 






Hayvanlar, bitkiler, bakteri ve mantar gibi birçok organizma komünite içerisinde yer almaktadır ve almaya devam edebilirler. Bazı komünite içerisinde başka farklı komüniteler de bulunabilir ve bulunmaktadır. Buna örnek vermek gerekirse, bir gölde içerisinde bağımsız yaşayan su bitkileri, omurgasız ve omurgalı hayvanlar ile birlikte mikroorganizmalar alanında beraber komüniteyi oluşturur.

Bu canlıların kendi vücutlarının içinde barınan parazit organizmalar da ayrı bir komünite olarak bilmekte ve kendileri için ayrı olarak oluşturma özelliğine sahiptir. Hayattaki yaşama bütünlüğünde bulunan komünitelerin şekil ve büyüklük olarak bu topluluk içerisinde bulunan canlı türlerinin fazlalığı, çeşitliliği ve dış ortam şartlarının organizmalar üzerinde etkilerine ve sebeplerine bağlıdır. 

Doğa olayları da bu büyüklüğü etkileyerek çeşitliliği azaltabileceği düşünülmektedir. Yani dolayısıyla sıcaklık, nem, yağış ve besin ihtiyacı gibi önemli olan faktörler tür çeşitliliğini ve komünite büyüklüğünü olumsuz yönde etkileyebilecek durumdadır. Dünyanın farklı kesimlerinde bulunan komüniteler, tür çeşitliliği yönüyle de farklı özellikler gösterirler. 

En az tür çeşidine sahip olan komüniteler, kutup bölgelerinde görülen topluluklardır. Tropikal olarak adlandırdığımız coğrafik bölgelerdeki komüniteler ise tür çeşitliliği yönüyle daha çok ve zengin olan topluluklar olarak bilinmektedir.




Komüniteler içerisinde farklı türler arasında anlaşmazsızlıklar ve rekabetler oldukça sık görülmekte ve bu rekabet devam etmekdedir. Bu rekabet sınırlı miktardaki kaynak ve yanıt için farklı türden bireyler arasında oluşan rekabet olduğundan dolayı anlaşılması zor bir rekabet olarakda bilinmekle beraber zaman kavramın önemsiz olduğu durumdur. Bir buğday tarlasındaki buğdaylar ile içerisindeki yabani otlar arasında görülen rekabet, kendi içlerinde türler arası rekabete örnek olmakla beraber bu tam anlamıyla önemli bir rekabet olarak bilinmektedir. 

Aslında bu türler arası rekabet, tarımsal üretim açısından oldukça fazla önem ve gereksinim taşımaktadır ve birim alandan elde edilecek ürünün olumsuz yönde zarar görebildiğinden dolayı kötü bir şekilde etkileyebilir. Ekolojik olarak nişleri aynı ve benzer olan iki tür, komünitede birlikte yanyana bulunurlarsa içlerinde olumsuzluklar ve aralarında önemli bir rekabet başlamış olur. 

Tabi bunun sonucunda, rekabet kabiliyeti çok az olan tür o alanda yok olur ya da türlerden farklı bir kaynağı kullanmak üzere kendilerinden farklı özellikler kazanabilir duruma gelebilirler. Ekolojik nişleri ve görüntü olarak benzeyen türler, eğer nişlerinde farklılıklar bulunuyorsa, komünite içerisinde beraber bulunabilirler ve içlerinde rekabet olmaz. Türlerin gelişme ve olgunlaşma dönemlerinin farklı bir şekilde olması ve ilerlemesi de rekabeti azaltan yönler olarak bilinmektedir.


Komünitelerde rekabet dışında farklı olarak av-avcı ilişkisi de gözlenebilir. Buna örnek vermek gerekirse, kar tavşanı popülasyonu artınca doğal ortamda fazlalaşmış olarak bulununca, kısa bir süre sonra onu yiyen vaşak popülasyonu da artarak av ile avcı ilişkisi doğada gözlenmiştir. 

Kar tavşanı popülasyonundaki bir düşüşü vaşak popülasyonundaki hızlı bir düşüş izler. Çünkü besin bulamayan vaşak kendi içerisinde olan, göç ve rekabet oluşturmuş olur. Vaşakların göç etmesiyle beraber tavşanlar sayısında artış olduğu gözlenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)