Hamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
Kadınların çoğu adete 7 gün kala olan belirtileri genellikle adet sıkıntıları ile karıştırır. Çünkü gebeliğin ilk belirtisi olarak adetin gecikmesi dikkate alınır. Bu süreçte olan karın ağrıları, gaz sancıları, bulantılar adet yakınmalarına yorulur. Dikkatli olunursa, bu dönemde oluşan belirtilerin farklılığı anlaşılabilir.
Adete 7 gün kala hamilelik belirtileri nelerdir?
- Adet periyodunda değişim, alışılan adet kanamasında farklılık olması görülebilir. Her zaman yaşanan sancı, dolgunluk gibi belirtilerde bile farklılık ortaya çıkabilir.
- Göğüslerde de adet dönemi öncesinde oluşan dolgunluk, meme başında koyulaşma, hassasiyet, sancı gibi etkiler meydana gelebilir.
- Bazen bu kadar erken dönemde bile bulantı ve kusma görülebilir
- Karın alt bölgesinde gaz sancıları olabilir. Hatta kramp tarzı sancılarda olabilir. Bu embriyonun rahim içine yerleşme zamanında etkili olur. Fakat bu tür sancılar genellikle adet sancılarıyla karıştırılır.
- Kadınların bu dönemde en fazla etkilendiği gebelik belirtileri arasında yorgunluk ve halsizlik gelir. Sürekli olarak uyku hali, uykuya doyamama gibi etkiler görülür. Buna bazen baş dönmesi de eşlik edebilir.
- Kadınların sıkça idrara çıkma gibi istekleri de olabilir.
- Adete 7 gün kala görülebilecek gebelik belirtileri arasında vajinal salgının artması bulunabilir.
Bu şekilde görülen belirtiler muhtemelen gebeliğin habercisi olabilir. Fakat bunu kesin olarak öğrenmek amacıyla adet kanamasının olmaması beklenmeli ve kolayca yapılacak gebelik testlerine başvurulması gerekir. Adet gecikmesi 1 haftayı geçtikten sonra evde yapılabilecek idrar testi ya da doktorda yaptırılacak kan testi sayesinde, vücuttaki hCG hormonuna bakılarak gebelik kesinleştirilebilir. Çünkü hCG hormonu döllenmenin olmasıyla birlikte kanda görülür. Bunun fazlası ise idrarla dışarıya atılır. Kan ve idrar örneklerinde bu hormonun tespit edilmesi demek, gebeliğin gerçekleşmesi anlamını taşır.
Adet öncesi gebelik belirtileri
Gebeliğin kesin belirtileri tıbbi koşullar altında tespit edilir. Aşağıda vereceğimiz gebelik belirtilerinden, sizin kesinlikle hamile olduğunuz sonucu çıkarılamaz. Bu belirtiler sadece, sizin hamileliğinizin işaretleridir. Hamiliğiniz, bir adet döneminin geçirilmiş olması ve gebelik test kitinin pozitif göstermesiyle teyit edilmiş olur.
1. Gebeliğin erken belirtisi İmplantasyon kanaması ve kramp: Eğer tam yumurtlama periyodunda korunmamışsanız hamile olma ihtimaliniz var demektir. Normal adet tarihinizin 1 veya 2 hafta öncesinde sancı hissedeceksiniz ve açık renkli leke veya kanamalar yaşayacaksınız. Herkes aynı belirtileri aynı derecede yaşamayabilir, fakat eğer bu belirtiler üzerinizde varsa bunlar, gebeliğinizin ilk işaretleridir.
İmplantasyon, döllenmiş yumurtanın uterus duvarına tutunması işlemidir. Uterus duvarına tutunmuş bu hücre kitlesi bir blastosist’tir. Blastosist, dış kısımdaki hücrelerin plasentayı iç kısımdaki hücrelerin ise embriyoyu oluşturduğu hücre topluluğudur. İmplantasyon aşamasında leke gelmesi ve kanama gibi semptomlarla karşılaşabilirsiniz. İmplantasyon kanaması çok açık renklidir.
İç çamaşırınızda veya üreme organını sildiğinizde birkaç damla kan şeklinde gözlemleyebilirsiniz. Bu belirti birkaç saat içinde sonlanabileceği gibi birkaç gün de devam edebilir. Ağır kanama, normal adet kanaması olabileceği gibi düşük yapma işareti de olabilir. Her halükarda doktorunuzla görüşmeniz iyi olur. İmplantasyon sancısı da birkaç gün süren bir gebelik belirtisidir.
İmplantasyon gerçekleştikten sonra bu belirtiler kaybolur. İmplantasyon döllenmeden yaklaşık 6-9 gün sonra meydana gelir. Eğer adet döngüsü düzenli ise (örneğin 28 günde bir) o zaman kanama ve sancı belirtilerini adet dönemi öncesinde, 3. Hafta içinde (yaklaşık olarak 20-24. Günler arasında) 1 hafta kadar süreyle yaşayacaksınız demektir.
2. Bazal vücut sıcaklığında yükselme: Adet öncesi diğer bir gebelik belirtisi vücut ısısındaki yükselmedir ve en doğru sonucu verir. Eğer bazal vücut sıcaklığınızı (bvs) birkaç ay süreyle izlerseniz, normal seyrinin nasıl olduğunu anlayabilirsiniz. Hamile kalmak isteyen pek çok kadın yumurtlamanın ne zaman olduğunu tespit etmek amacıyla bazal vücut sıcaklığını takip ederler. Yumurtlamadan 1-2 hafta öncesi bazal vücut sıcaklığınız 97,2-97,7 0f’dir. Yumurtlama aşamasında ise ortalama düzeydedir.
Yumurtlamadan 1-2 gün sonra ise bazal vücut sıcaklığı 0,4-1 derece artar. Bu değer, adet dönemi tamamlandığında düşer. Fakat gebelikte bazal vücut sıcaklığı yüksek kalır. Yumurtlama haftası içinde vücut sıcaklığındaki ani bir düşüş, implantasyon düşüşü olarak bilinir. İmplantasyonun gerçekleştiğini yani döllenmiş yumurtanın yumurtanın uterusa tutunduğunu gösterir. Bazal vücut sıcaklığınız adet döngüsü boyunca dalgalı bir seyir izleyecektir. Eğer sıcaklık değerinizde bir artış gözlemlerseniz bu bir gebelik işaretidir.
3. Hassas, nazik ve ağır göğüsler: Göğüslerdeki değişiklikler de gebeliğin erken belirtileri arasındadır. Gebelik anında hormonlar göğüslere 40 hafta içinde hazır olması için sinyal gönderir. Başlangıçta, göğüslerdeki kan damarları genişlemeye ve büyümeye başlar. Buna bağlı olarak göğüsleriniz büyür ve meme başı aynası giderek koyulaşır ve genişler. Gebeliği takiben 1 veya 2 hafta içerinde göğüslerdeki değişikliği hissedebilirsiniz.
Göğüslerinizde ağrılı bir şişlik ve hassaslaşma olduğunu görebilir ve bir ağırlık hissedebilirsiniz. Adet dönemi birkaç hafta geçtikten sonra, yaklaşık 6-8 haftalık gebelik döneminde sutyen askısının gerildiğini fark edeceksiniz. Bu belirtiler adet belirtilerine benzeyebilir, fakat adet belirtilerinden daha ağır seyreder. Eğer adet döneminiz geçmiş ve göğüslerinizde burada yazılan değişiklikler varsa hemen bir gebelik testi yaptırmalısınız.
4. Yorgunluk: Sebepsiz yorgunluk da adet öncesi gebelik belirtisidir. Erken gebelik döneminde progesteron düzeyi artar ve bu artış, bütün gün boyunca kendinizi yorgun ve uykulu hissetmenize yol açar. Vücudunuzda, fetüsün gelişimi için kan üretiminin artması gibi başka pek çok değişiklik de olacaktır. Özellikle demir ve diğer mineraller, vitamin ve sıvı dengenizde de eksiklikler varsa, bu değişiklikler enerji düzeyinizde azalmaya yol açacaktır.
Eğer hamileyseniz doğum öncesi vitaminleri günlük almalı, kafein ve kafein içeren ürünlerden uzak durmalısınız. İyi bir uyku, yorgunlukla mücadelede size yardım edecektir. Anemi, tiroit yetmezliği gibi sağlık durumları da yorgunluk yapar. Bu sebepten, eğer başka sorunlarınızın olmamasına rağmen yorgunluk yaşıyorsanız bunu gebelik belirtisi sayabilirsiniz.
5. Bulantı: Bulantı veya sabah bulantısı erken dönemde fark edebileceğiniz bir gebelik belirtisidir. Bulantı, geciken adet döneminin ilk haftalarında ve hamileliğiniz henüz teyit edilmeden yaşanan bir rahatsızlıktır. Zaman zaman baş dönmesi, halsizlik ve kusma gibi rahatsızlıkları da yaşayacaksınız. Mide bulantısı günün herhangi bir zamanında hissedilmesine rağmen sabah erken saatlerde daha kötü hissedilir.
Kadınların %75’i sabah bulantısı yaşarlar, fakat şiddeti gebelikten gebeliğe ve anne adayına bağlı olarak değişebilir. İlk gebeliklerde bu rahatsızlıklar daha şiddetli yaşanır, fakat sonraki gebeliklerde daha az hissedilir. Bulantıya sebep olan human koryonik gonadotropin (hcg) hormonu, gebeliğin ilk evrelerinde yükselir. Bulantı, gebeliğin birinci üç aylık periyodunda azalır ve 9. Aya kadar kaybolur. Bazılarının aksine bazı kadınlarda sabah bulantısı 6. Haftaya kadar kaybolur.
6. Şişkinlik ve gerginlik hissi: Fetüs henüz ufacıkken veya bir hücre yığını olan blastosit aşamasındayken karnınız büyüyebilir, pantolonunuz dar gelebilir, rahat nefes alabilmek için düğmelerinizi çözmek ihtiyacı hissedebilirsiniz Midede bir ağırlık veya şişlik hissi adet öncesi görülen en rahatsız edici ve en yaygın gebelik belirtisidir. Bu belirtiye gaz kaçırma ve geğirme de eşlik eder. Bu belirtilerin sebebi midenin çalışma hızını yavaşlatan, gaz ve kabızlık gibi problemlere yol açan progesteron hormonudur. Şişlik probleminden rahatlama sağlamak için sindirimi kolaylaştıracak şekilde günlük yiyeceğinizi küçük porsiyonlar halinde alın. Yağlı ve kızartma türü yemeklerden uzak durun, sağlıklı gıdaları tercih edin.
7. İdrara çıkma baskısı: İdrara çıkma baskısı, adet dönemi geçer geçmez hissedilmeye başlanan normal bir gebelik belirtisidir. Özellikle geceleri sık sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bundan rahatsız olabilirsiniz ama gebeliğin genel bir belirtisidir. Gebeliğin hemen başından itibaren pek çok hormonal değişiklikler olur ve vücutta ekstra kan üretimi gerçekleşir. Kan üretimini artması ürinasyonu yani idrar oluşumunu artırır. Böbrekler daha fazla kanı filtre eder ve idrar torbası dolar, bu da sizi daha sık aralıklarla idrara çıkmaya zorlar.
8. Yemeklerden tiksinme: Yemeklerden tiksinme de genel bir gebelik belirtisidir. En sevdiğiniz yemekleri bile içiniz olmaz, bu yemeklerin tat veya kokuları midenizi bulandırabilir. Hamile kadınların %85’i, gebeliklerinin ilk birinci üç aylık döneminde gıdalardan tiksinme rahatsızlığını yaşamışlardır. Hamile kadınların çoğu ikinci veya üçüncü üç aylık döneminde normal iştahlarına kavuşmuşlardır: fakat bazı kadınlarda tiksinme duygusu gebeliğin sonuna kadar devam edebilir. Kokulardan neden tiksinme oluştuğu konusunda sağlam bir delil yoktur. Fakat progesteron düzeyindeki artışın buna sebep olabileceğine inanılmaktadır.
9. Baş dönmesi: Kan basıncının düşmesinden kaynaklanan baş dönmesi ve denge kaybı hissi de gebeliğin ilk belirtileri arasında yer alır. Birinci üç aylık dönem içerisinde baş dönmesi kan damarlarının genişlemesine, dolayısıyla da tansiyonun düşmesine bağlı olarak normaldir. Kan basıncı gebeliğin ikinci üç aylık dönem içerisinde normale döner. Belirli bir sebebe bağlı olmayan baş dönmesi normaldir. Eğer baş dönmesi vajinal kanama ve şiddetli karın ağrısıyla seyrediyorsa, ciddi bir rahatsızlık olan dış gebelik işareti olabilir.
10. Ruh halinde ani değişimler: Ruh halinde ani değişimler de hormon seviyelerindeki dalgalanmalardan kaynaklanır. Hormon seviyelerindeki değişiklikler beyinde nöronlar arasında iletişimi sağlayan nörotransmitterleri etkiler bu etkileme ağlama nöbetlerinden öfke patlamasına varan duygusal değişikliklere neden olur. Rahatlamaya çalışma, dinlenme, biriyle veya eşinizle konuşma etrafınızdakilerin sizi anlamalarını kolaylaştıracaktır. Hissettiğiniz bu duygu karmaşasını çok kafanıza takmamalı ve normal bir süreç olduğunun farkında olmalısınız.
11. Kabızlık: Hormonal değişiklikler, özellikle de progesteron düzeyindeki artış sindirim sistemini etkiler. Hormonlar, gıdaların sindirim sisteminden geçişini yavaşlattığı için bağırsak hareketleri zorlaşır. Eğer düzenli olarak bir kabızlık çekiyorsanız evinizde bir hamilelik testi yapmayı düşünmelisiniz. Ancak bu durum hamilelik belirtisi için yeterli bir belirti değildir.
12. Baş ve sırt ağrıları: Kandaki düşük şeker seviyesi, beynin yetersiz şeker seviyesiyle baş etmeye çalışmasından dolayı baş ağrısı yapar. Eğer sıklıkla başınız ağrıyorsa bu, östrojen ve progesteron gibi hormonlarının rahmi bebek için hazırlamaya çalıştığının bir işaretidir. Diğer taraftan, bağ dokunun bebeğin yükünü taşımak üzere gevşemesine bağlı olarak bel ağrıları da yaşayabilirsiniz. Gebeliğin erken döneminde implantasyon sancıları, şişlik ve kabızlık gibi rahatsızlıklar da sırt ağrılarına yol açabilir. İlaç kullanma konusunda doktorunuza danışmalısınız, ama gebelikte, kendi kendinize asla ilaç almayın. Ayrıca geceleri uyku pozisyonlarına da dikkat etmeniz önemlidir.
13. Salya artışı: Salya erken gebelik belirtileri arasında yaygın görülen bir belirti değildir, fakat bazı kadınlarda gebeliğin erken dönemlerinde bu rahatsızlık görülür. Bazı kadınlar kendilerindeki aşırı tükürük salgısı artışını gebeliklerini henüz öğrenmeden önce fark edebilirler. Gebelikte aşırı tükürük salgısı ” ptyalism gravidarum” olarak bilinir. Aşırı tükürük salgısı, mide ekşimesi ve sabah bulantısıyla ilişkilidir. Mide bulantısı çeken hanımlar, tükürük salgısını artıracak yutkunma hissi içerisinde olmazlar. Mide ekşimesi yaşıyorsanız, asit üretimi fazla demektir ve bunlarla mücadele etmek için ağızda tükürük bezleri daha çok çalışır ve tükürük salgısı artar. Tükürük salgısı genellikle alkali yapıdadır ve midedeki asitliği nötralize ederek yatıştırır.
14. Ağızda metalik tat: Bazı kokulara karşı tiksinme hissettiğiniz anlarda ağzınızda metalik bir tat hissedebilirsiniz. Kimi kadınlar gün boyu geçmeyen metalik tat hissederler. Bunun nedeni açıkça bilinmemekle beraber bazı uzmanlar ağızda metalik tat hissinin hormon seviyelerindeki dalgalanmalardan kaynaklandığını ileri sürmektedirler. Bu rahatsızlık bazı kadınlarda gebeliğin ilk üç aylık dönemi içinde kaybolurken, bazılarında gebeliğin sonuna kadar devam eder.
15. Aşırı susama: Gebeliğin ilk evrelerinde kan hacminin artması kadınlarda aşırı su içme hissini artırır. Fazla su içme, sık idrara çıkma ihtiyacını doğurur, bu da size fazla su kaybediyormuşsunuz hissini verir.
16. İştahsızlık: Mide bulantısı ve kusma yüzünden iştahınız en düşük seviyede olacaktır. Turşu benzeri gıdalara aşırı istek duyacaksınız. Azalan iştahınız gebeliğin ilerleyen evrelerinde artacaktır. Mide bulantısını yatıştıran lavanta yağı koklayabilirsiniz. Bulantınızı yatıştırmak ve iştahınızın açılması için lavantalı kurabiyeler ve bisküvi de yiyebilirsiniz. Stresten uzak durmak da iştahı büyük ölçüde artırır.
17. Nefes darlığı: Gebeliğin ilk haftasında artan oksijen ve kan ihtiyacı nedeniyle nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Nefes darlığı, bebek büyüdüğü ve oksijen ve besin ihtiyacı da arttığı için gebelik boyunca devam edebilir. Hafif ve düzenli egzersiz, yavaş ve derin nefes alma pratiği yapma, rahat ve bol giysiler giyme nefesinizi rahatlatmada size yardımcı olur. Vücudunuz hamilelinizi takiben olabildiğince erken süre içinde, 1-2 hafta sonra size hamile olduğunuzu söyleyebilir. Fakat bu belirtiler adetinizin veya başka sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir. Bu işaretleri analiz edebilmek için adet ve gebelik belirtileri arasındaki farkları bilmek ve vücudunuzu çok iyi tanımak zorundasınız. Anormal belirtileri analiz edip bir yargıya varabilmek için bu belirtileri daha önce yaşayıp yaşamadığınızı ayırt etmeniz gerekir. Böyle durumlarda en doğru tercih evinizde bir hamilelik testi yapmanızdır.
Evde hamilelik testi yapma: Eğer korunmamışsanız ve adet gününüz de geçmişse evde hamilelik testi yapmalısınız. Eğer test negatifse ve hâlâ hamile olabileceğinizi hissediyorsanız 1 hafta veya daha fazla bir süre bekleyip testi tekrar yapın. Bazen human koryonik gonadotropin hormon düzeyi çok düşük olur ve bu, gebelik testinin negatif sonuç vermesini sağlar. Bu yüzden hormon seviyesinin artması için bir süre bekleyip testi tekrar yapın. Eğer test yine negatif çıkıyor ve hala hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız o zaman kan testi yaptırmanız size yardımcı olabilir. Kan testi yumurtlamanın 6-8 gün sonrasında kesin sonuç verir, fakat çok erken dönemde her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Kesin bir sonuç için sabırla beklemeli ve fetüse zarar vermemek için aşağıda değinilen doğum öncesi bakımları uygulamalısınız.
Doğum öncesi bakım: Hamile olduğunuzdan kuşkulanıyorsanız, hamileliğinizden emin olmasanız bile kendinize dikkat etmeniz gerekir. Aşağıdaki konuları hassasiyetle uygulayın. • İlaç almayın, sigara ve alkolü bırakın • Kafein tüketmeyin veya tüketimi sınırlandırın • Meyve ve sebzelerce zengin sağlıklı diyetler uygulayın • Folik asit de dahil doğum öncesi gerekli olan vitaminleri alın • Öğünlerinizi küçük porsiyonlar halinde ama sık aralıklara bölerek beslenin. • Sizin ve bebeğinizin sağlığını garantiye almak için doktor yardımı alın.
Akılda tutmanız gereken hususlar:
İmplantasyon kanaması: Eğer 28 gün arayla düzenli bir adet döngünüz varsa, implantasyon kanaması ve sancısını 3. Hafta içinde, yaklaşık olarak 20-24. Günler arasında yaşayabilir siniz.
Bazal vücut sıcaklığı: Bazal vücut sıcaklığınızı (bvs) adet döneminde genellikle yükselir, adet dönemi tamamlandığında düşer. Fakat gebelikte bvs sıcaklık artar.
Hassaslaşan ve ağırlaşan göğüsler: Gebelikten 1-2 hafta sonra göğüslerinizdeki değişikliğe dikkat edin.
Yorgunluk: progesteron düzeyinin, gebeliğin ilk evrelerindeki artışı yorgunluk ve mahmurluk yapar.
Bulantı: Hamile olduğunuzu henüz öğrenmemiş olsanız bile, normal adet gününüzden itibaren 1 hafta içinde başlar.
Şişkinlik: Progesteron hormonu yüzünden, henüz normal adet gününüz gelmeden önce karnınızda şişkinlik hissedeceksiniz.
İdrara çıkma baskısı: normal adet gününüz geçer geçmez hissetmeye başlarsınız ve bu tipik bir hamilelik belirtisidir. Hemen her hamile bayan bu durumu yaşar.
Gıdalardan tiksinme: hamile kadınların neredeyse % 85’i, gebeliklerinin ilk birinci üç aylık döneminde gıdalardan tiksinme rahatsızlığını yaşarlar.
Baş dönmesi: baş dönmesi gebeliğin ilk aşamalarında oldukça normaldir, kan damarlarının genişlemesi ve kan basıncının düşmesinden kaynaklanır.
Ruh halindeki değişimler: gebelik hormonları beyin nöronları arasında iletişimi sağlayan nörotransmitterleri etkiler, bu etkileme, gebeliğin ilk evrelerinde duygusal değişikliklere neden olur.
En şüphe uyandıran hamilelik belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Ancak bulantı, yorgunluk, artmış vajinal akıntı veya göğüslerde gerginlik hissi de hamileliğin belirtileri arasındadır. Bunun dışında gebeliğin yeni oluştuğu dönemde de kadınların vücudunda bazı değişiklikler meydana gelir. Pek çok kadın bu dönemde hamile olduğunu tahmin edebilir.
Soru Cevap Bölümü
Hamilelik belirtileri nelerdir ve nasıl olur?
En yaygın erken hamilelik belirtileri şunlardır:
- Adet gecikmesi
- Kusmalı veya kusmasız mide bulantısı
- Göğüs büyütme ve hassasiyet
- Dizüri olmaksızın artan idrara çıkma sıklığı
- Yorgunluk
Ek belirti ve semptomlar da şunları içerebilir:
- Hafif uterus krampları / rahatsızlığı
- Karında şişkinlik
- Kabızlık
- Mide ekşimesi
- Burun tıkanıklığı
- Nefes darlığı
- Yiyecek istekleri ve tiksintileri
- Ruh hali değişiklikleri
- Sersemlik
- Artmış cilt pigmentasyonu (yüz, linea alba, areola)
- Uyumakta zorluk
- Bel ağrısı
- Adneksiyal rahatsızlık.
- (Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)
Hamilelik belirtileri ne zaman başlar?
Adet gecikmesi olduktan sonra ancak hamilelik belirtileri başlasa da birçok anne adayında gebelik belirtilerinin başlaması biraz daha ileri zamanda yaklaşık gebelik 6-7 haftalık olduğunda olur. (Op. Dr. Öznur Dündar Akın)
Kasık ağrısı gebelik belirtisi midir?
Erken gebelik belirtilerine baktığımızda; aslında kasık ağrısından ziyade; regl döneminde ki rahim krampları ve rahatsızlık benzeri bir durum oluşabilir. Ancak rahimde kramp olması mutlaka gebelik vardır anlamına gelmez. Bazen yumurtalık kistleri, miyomlar ve enfeksiyon gibi durumlarda da rahim bölgesinde kramp olabilir. Eğer kişilerde kasık ağrısı yaşanıyorsa; bunun mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Eğer kişi gebeyse ve kasık ağrısı varsa; bu durumda dış gebelik, boş gebelik veya düşük yapıyor olabilir. (Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)
En erken hamilelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar?
En erken adet gecikmesini takiben başlar. (Op. Dr. Öznur Dündar Akın)
Beyaz akıntı hamilelik belirtisi midir?
Çoğu kadında hamilelik boyunca vajinal akıntı artar. Lökore adı verilen bu akıntı ince, beyaz ve hafif kokulu veya kokusuzdur. Hormonların hamilelik sırasında dramatik bir şekilde artması, vajinal dokuda bazı değişikliklere sebep olur. Vajinal akıntı hamilelik boyunca artarak oldukça ağır hale gelebilir. Akıntının yüksek asitliğinin, zararlı bakterilerin büyümesini baskılamada rol oynadığı düşünülmektedir. Vajinal akıntı ayrıca vajinal enfeksiyonun bir işareti olabilir. Vajinal akıntınız yeşilimsi, sarımsı, kalın ve sevimsiz, kuvvetli kokuysa veya vulvada kızarıklık, kaşıntı veya tahriş eşlik ediyorsa, vajinal enfeksiyonunuz olabilir. Bu sebeplerden dolayı, hamilelikte akıntı var ise mutlaka doktorunuza bildirmenizi tavsiye ederiz. (Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)
Gebelik belirtileri ilk hafta nasıldır? 7 günde ortaya çıkan hamilelik belirtilerine örnekler
Adet gecikmesi, göğüs ağrısı ve meme hassasiyeti, lekelenme tarzında kanamalar, baş dönmesi, yorgunluk ve uyuma isteği, mide ve sindirim problemleri, bulantı sayılabilir. (Op. Dr. Öznur Dündar Akın)
İdrar rengi hamilelik belirtisi midir?
Hamilelik sırasında, idrara çıkma dahil vücudun birçok işlevi
değişir. İdrardaki değişiklikler hamileliği gösterebilir ve hamilelik
sırasında sağlık sorunları konusunda sizi uyarabilir. Pek çok kadın,
ilk olarak idrarla evde gebelik testi yaptıklarında hamile olduklarını
keşfedeceklerdir. İdrarınızdaki değişiklikleri izlemek, bu
değişiklikleri doktorunuza bildirmek ve uygun idrar tahlili testleri
yaptırmak, hamilelik sırasında sizin ve bebeğinizin sağlıklı kalmasına
yardımcı olabilir.
Hamilelik sırasında, dolaşımdaki kan hacminde genel bir artış olur ve bu kanın yaklaşık yüzde 25'i böbreklere yönlendirilir, bu da böbreklerinizden çok fazla sıvı işlendiği anlamına gelir. İdrar rengi ve kokusu aynı zamanda hamile iken sağlığınız hakkında çok şey söyleyebilir. İdrarınız daha koyu ve daha konsantre görünüyorsa, susuz kaldığınızın bir işareti olabilir. Hamile kadınların normalden daha fazla su içmesi gerekir ve idrarınız size yeterince sıvı alıp almadığınızı söyleyebilir.
Gebe kaldığınızda, hamilelik hormonları idrar kokusunun değişmesine
neden olabilir. Güçlü bir idrar kokusu aynı zamanda bir idrar yolu
enfeksiyonunu da gösterebilir. Öte yandan kadınlar, artan koku alma
duyuları nedeniyle hamilelik sırasında doğal olarak oluşan amonyak
benzeri idrar kokusunun daha fazla farkında olabilirler. (Prof.
Dr. Hüseyin Cengiz)
Yüzde yüz hamilelik belirtisi olan durumlar nelerdir?
Yüzde yüz hamilelik belirtisi olan bir bulgu aslında yoktur çünkü ilk
gebelik belirtileri hem görülecek bir adette hem de birçok hastalıkla
karışabilir. Adet gecikmesi, bulantı ve kusma en yaygın belirtiler
olsa da buna sebep olan başka durumlar da olabilir mutlaka ayırt
edilmesi gerekir. (Op. Dr. Öznur Dündar Akın)
Karın ağrısı hamilelik belirtisi midir?
Gebelikte karın ağrısından ziyade erken haftalarda karında şişkinlik
daha çok beklenir. Özellikle barsak hareketlerinde azalma, hem fazla
şişkinlik hem de kabızlık yapabileceğinden hamileleri yoran
semptomlardan bazılarıdır. Ancak karın ağrısı şiddetli durumlarda; karın
içinde yer alan bütün organlardan kaynaklanabileceği için ihmal
edilmemesi gereken bir belirtidir. (Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)
Enteresan ve tuhaf gebelik belirtileri neler olabilir?
Her insanın gebelik ve
gebelik hormonlarına olan tepkisi tamamen farklıdır. Bazı hastalar aşırı
bulantıdan nerdeyse hastanede yatacak duruma gelirken bazı hastalarda
hiç bir bulgu da olmayabilir. (Op. Dr. Öznur Dündar Akın)
Göğüs ağrısı hamilelik belirtisi midir?
Göğüs ağrısı hamilelik belirtisi değildir. Göğüs ağrısı, karın ağrısı, kasılmalar, vajinal kanama veya sıvı sızıntısı, yardım almanızı söyleyen tehlike işaretleridir. Bu durumlarda mutlaka bir sağlık merkezine başvurmalı veya doktorunuza haber vermelisiniz. (Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)
Evde hamile olduğumu nasıl anlarım?
Evde gebe oluğunuzu öncelikle adet gecikmesi ve yukarıda saydığımız şikayetler ortaya çıktığında şüphelenip evde yapılan kolay ve hızlı testlerle gebe olduğunuzu anlayabilirsiniz. Testler çift çizgi görüldüğünde veya sayılan şikayetler hissedildiğinde en yakın zamanda bir kadın doğum uzmanını ziyaret etmelisiniz. (Op. Dr. Öznur Dündar Akın)
Baş ağrısı gebelik belirtisi midir?
Baş ağrısı ilk etapta bir gebelik belirtisi olarak düşünülmemelidir. Baş dönmesi daha sık rastladığımız gebelik belirtilerinden birisidir.
Yine de hamilelikte yaşanan yoğun hormonal değişiklikler hafif baş ağrılarını tetikleyebilir. Susuz kalma veya yeterince uyumamak da baş ağrısı sıklığına katkıda bulunabilir. Ayrıca, kan damarlarınız genişledikçe ve kan basıncınız düştüğünde, baş dönmesi veya baş dönmesi hissedebilirsiniz. Bu tip durumlarda mutlaka tansiyonunuzu ölçtürmeyi ihmal etmeyin. (Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)
Üşüme hamilelik belirtisi midir?
Üşüme, titreme ve ateş gebelikte beklediğimiz belirtilerden değildir. Bu belirtiler genellikle enfeksiyon varlığında kendilerini gösterirler. Mutlaka doktor kontrolü olması gereklidir. (Prof. Dr. Hüseyin Cengiz)
Adete 7 gun kala gebelik belli olur mu?
Kan testinde adetin gecikmesine gerek yoktur. Adetinize 4–5 gün kala hamilelik anlaşılabilir. Kanda beta HCG ölçümü yapılarak gebeliğin olup olmadığı anlaşılmaktadır. Bir diğer yol ise idrar testidir
Adete 7 gün var hamile olduğumu nasıl anlarım?
Şişkinlik, ruh hali değişimleri, idrara normalden sık çıkma, göğüslerde hassaslaşma, yorgunluk, akıntı, kramplar, adet gecikmesi gibi belirtiler ilk ayda gözlemlenir. Bu belirtilerden birini dahi yaşayan ve hamile olabileceğinden şüphelenen kadınlar, evde kullanabilecekleri testlerden yararlanabilir
Adete 6 gün kala gebelik testi çıkar mı?
Predictor® Early 10 mlU/ml ve üstündeki hCG konsantrasyonlarını tespit eder. Test yüksek hassasiyeti dolayısıyla hamileliği adetinizin geciktiği günden 6 gün önce tespit edebilir.
Hamile kalınca adet belirtisi olur mu?
En şüphe uyandıran hamilelik belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Ancak bulantı, yorgunluk, artmış vajinal akıntı veya göğüslerde gerginlik hissi de hamileliğin belirtileri arasındadır.
Adetime 8 gün var kan testi yapsam çıkar mı?
Çünkü bazı markaların gebelik testleri bekleme zamanı ve kullanım şekli açısından farklılık göstermektedir. Kanda gebelik testi ise döllenmeden 10-13 gün sonra bile kesin sonuç verir.
Adete 7 gun kala gebelik belli olur mu?
Bilgievlerim Cevap: Eğer hamilelik oluşmuş ise bunu anlamanın en erken yolu kan testi yaptırmaktır. Kan testinde adetin gecikmesine gerek yoktur. Adetinize 4–5 gün kala hamilelik anlaşılabilir. Kanda beta HCG ölçümü yapılarak gebeliğin olup olmadığı anlaşılmaktadır.
Adete 7 gün var hamile olduğumu nasıl anlarım?
Bilgievlerim Cevap: Şişkinlik, ruh hali değişimleri, idrara normalden sık çıkma, göğüslerde hassaslaşma, yorgunluk, akıntı, kramplar, adet gecikmesi gibi belirtiler ilk ayda gözlemlenir. Bu belirtilerden birini dahi yaşayan ve hamile olabileceğinden şüphelenen kadınlar, evde kullanabilecekleri testlerden yararlanabilir.
Adet günün gelmeden hamile olduğunu nasıl anlarsın?
Bilgievlerim Cevap: Adet gecikmesi gebelik belirtilerinin ilk işaretidir; ancak her adet gecikmesi de gebeliğe işaret etmez. Adet gecikmesi çeşitli kadın hastalıkları sebebiyle de görülebilir.
Hamile kalınca adet belirtisi olur mu?
Bilgievlerim Cevap: En şüphe uyandıran hamilelik belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Ancak bulantı, yorgunluk, artmış vajinal akıntı veya göğüslerde gerginlik hissi de hamileliğin belirtileri arasındadır
Adete 6 gün kala gebelik testi çıkar mı?
Bilgievlerim Cevap: Hamile olmayan kadınlarda normal hCG seviyesi 5 mlU/ml'den azdır. Predictor® Early 10 mlU/ml ve üstündeki hCG konsantrasyonlarını tespit eder. Test yüksek hassasiyeti dolayısıyla hamileliği adetinizin geciktiği günden 6 gün önce tespit edebilir.
Adetime 8 gün var kan testi yapsam çıkar mı?
Bilgievlerim Cevap: Çünkü bazı markaların gebelik testleri bekleme zamanı ve kullanım şekli açısından farklılık göstermektedir. Kanda gebelik testi ise döllenmeden 10-13 gün sonra bile kesin sonuç verir.
Parmakla gebelik anlaşılır mı?
Bilgievlerim Cevap: Elle Yapılan Hamilelik Testi Güvenilir Midir? Elle yapılan bu testin güvenilirliği pek yoktur. Daha doğrusu yukarıda da bahsedildiği üzere kesin bir sonuç vermemektedir. Bir kadın hamileyken yapılan elle hamilelik testinde, ebe ya da hekim hamilelik olmadığını söylediği halde kadın hamile olabilir
Yerleşme hissedilir mi?
Bilgievlerim Cevap: Genellikle ağrı ya da kramp hissedilmez, Az miktarda olur, 2-3 gün sürebilir. Bazen de tek seferlik bir lekelenme şeklinde görülebilir. Vücut ısısında bir miktar artış yaşanabilir.
1 haftalık hamilelik nasıl Anlaşilir?
Bilgievlerim Cevap: 1 haftalık hamilelik nasıl anlaşılır? Hamileliğin ilk haftası anlaşılmaz. Hamileliğin ilk haftasında ya da sonraki birkaç hafta boyunca karnınızda bebek olduğunu belli eden bir şişkinlik olmaz. Ancak bu hafta boyunca adet göreceğiniz için daha önce yaşadığınız şişkinlik ya da kramp gibi adet belirtilerini yaşarsınız.
Adete 10 gün kala gebelik belli olur mu?
Bilgievlerim Cevap: Kan ile yapılan gebelik testleri; döllenmeden 9-10 gün sonra, embriyonun rahime yerleşmesinden 3-4 gün sonra ve beklenen adet döneminden 5-6 gün önce pozitif sonuç verebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder