Adet Gecikmesi, Kadınlarda görülen rahatsızlıklardan biridir. Normalde 28 günde bir düzenli olarak adet kanaması gören bir kadın, kanaması geciktiğinde hemen tereddüde sokabilir. Bu konu; Üzüntü, stres, kilo sorunu, mevsim değişikliği ve diğer hastalıklar tarafından etkilenebilir. Fakat adet gecikmesi yılda bir-iki defadan daha sık yaşanıyorsa, yani olduğundan daha seyrek adet kanaması oluyorsa veya uzun süreli kanama olmuyorsa bu gibi dönemlerde bir doktor ile görüşerek gerekli analizlerin yapılması ile kadınların daha sağlıklı bir şekilde tedavinin yapılabilmesi için çok önemlidir.
Adet kanamasının az miktarda olması, adet kanı miktarı yaşın ilerlemesi durumunda bir azalma belirtisi gösterir. Doğum kontrol hapları da adet kanamasını önemli derecede azaltır. Kürtaj işlemi sonrasında rahim içi tabakasında oluşan rahim yapışıklıkları da adet kanamasının azalmasına neden olur. Şayet ilerleyen bir rahim yapışıklığı ise adet kanaması hiç görülmeyebilir.
Adet Gecikmesi Nedenleri;
Yaşam değişikliği; Gün içerisinde yapılan periyodik işlerde değişiklerin yaşanması ile adet gecikmesi görülebilir. Uyku problemi yaşayan uykusuz kalmak, uzun süreli saatlerde ayakta durmak adet gecikmesine neden olmaktadır.
Hastalık; Geçirilmiş bir ameliyat veya ani bir hastalık ile adet gecikmesi için bir neden sayılır. Fakat bu gibi gecikmeler genelde geçici olur. Hastalık düzeldikten sonra tekrar adet düzeni de normale dönüşüm sağlayacaktır.
Belirli ilaçlar; Uzun müddet kullanılan ilaçlar veya içeriği farklı olan ilaçlar kullanılıyorsa bu gibi ilaçların adet gecikmesine etken olacaktır. Bu gibi durumlar varsa ilaçları reçete eden hekim ile ilaçların etkisi hakkında bilgi almak doğru bir yaklaşım olacaktır.
Üzüntü; Hayatın içinde birçok şey olumsuz yönde etkilediği zaman adet gecikmesine neden olan faktördür. Bazen bu dönemlerde yaşanan yoğun üzüntü nedeni GnRH diye bilinen kadınlık hormonu etkeni yavaşlamaya başlar ve adet gecikmesine neden olur.
Kilo değişimi; Kilo alıp veren kişi, düzenli bir şekilde adet görmeyebilir. Aşırı kilo vücutta hormon dengelerini bozabilir. Bazen de fazla kilolu olan kişilerde adet gecikmesi yaşanabilir. Fazlaca kilo olan kişiler spor ile birkaç kilo verilmesi halinde adet döngüsü kendini yenileyebilir.
Menopoz; Menopoza yakın veya döneme geçiş yaptığında adet kanaması zaman içerisinde kesilmeye başlar. Menopoz dönemi kadının doğumsal özelliğini bitirdiği bir olgudur. Menopoza geçiş sürecinde adet düzensizliğine bağlı aşırı adet görme veya hiç adet görülmemesidir.
Adet Gecikmesi ve Tedavi Şekli;
Adet gecikmesi ile ilgili yapılan bazı ultrasonlarda rahimi çevreleyen durumu ve adet kanamasını getiren rahim içi zarının kalınlığı ölçülerek teşhisi yapılır. Bundan sonra ki, laboratuvar incelemeleri le salgıyı oluşturan bezlerinden salgılanan hormon seviyelerine bakılır. Eğer başka bir hormon bozukluğuna saptanmaz ise buna uygun tedavi şekline başlanır. Bu aşamada patolojiye göre farklılık gösterir. Yani tıroid hormonu ile yetersizliğine bakılarak tıroid hormonu verilir. Lakin prolaktin hormonu yüksek seviyede salgılandığı görülürse, salgılamayı kesen ilaç reçetesi uygulanır. Bbu tedaviyle hormonal ve hormon katkısı bulunmayan tıbbi ilaçlar veya cerrahi yöntemler kullanılır. Bazı hastalara da birden fazla alternatif tedavi seçeneği uygulanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder