bilgievlerim: Ağızda Aft Oluşması Hakkında Bilmedikleriniz
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


26 Kasım 2018 Pazartesi

Ağızda Aft Oluşması Hakkında Bilmedikleriniz








Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Ağızda Aft, Ağız içerisinde meydana gelen dil yüzeyi, iç yanak kısımları ve diş etleri üzerinde görülmekte olan ağrılı genellikle gri, solgun beyaz tonlarda, çevresinde aşırı kızarıklıklar olan ağrılı yara oluşumudur. Aftlar, uçuklar, ağız yaraları toplumun %19-20 lik kısmında daima oluşan sürekli kendini tekrar eden bir sağlık problemidir.

 Aft genel de ağız içinde bir bölgede oluşsa da ara sırı ağzın belirli kısımlarında birden çok alana yayılabilir. Aft günlük hayatta yeme ve içme de sıkıntılara yol açabilir. Aft ve ağız içi yaralarına oluşum nedenlerini öğrenmek için birden çok araştırma yapılmıştır. Aft oluşumunu etkileyen birden çok olumsuz nedenler vardır.


Ağızda Aftın Nedenleri







Toplumun aşırı tuzlu ve baharatlı yiyecekler ağız içerisinde aft oluşumunu daha çabuk oluşmasına neden olan en büyük etkendir. Ağız içerisinde ve çevresinde bulunan mukoza dokusunu tahriş ettiğinde ve yıprattığında aft ve ağız içi yaralarının oluşumuna zemin hazırlar. Günlük hayata yaşadığımız stres ağızda aft oluşmasının en küçük faktör olarak görülse de aslında en büyük faktörler arasında yer alır. 


Aşrı gerginlik, yoğun ve stresli çalışmak ağız içinde aft oluşmasına neden olur. Bayanlarda adet dönemi öncesi ve sonrası hormonların değişmesi, duygusal yoğunluk, aşırı stres, gerginlik döneminde çalışmak ağızda aft oluşmasına neden olur. Kişinin diş ve çene yapısında ki bozukluklar ağızda aft oluşmasına neden olur. 

Dişlerin kapanma kısmının ve çene yapısıyla olan durumların çapraz ve karışık olması sonucu ağız ve yanak içerisinde sürtünme ve ısırmalar eylemleri meydana gelmektedir. Dişlerimizi düzenli ve doğru biçimde fırçalamadığımız ve ağız içerisine gerekli titizliği göstermediğimiz durumlarda, yıpranan ağız içi dokusu ağızda aft oluşmasına neden olan etkenler arasında yer almaktadır. 

Kullandığımız diş fırçalarının temizliğine dikkat etmeli ve grip, enfeksiyon gibi hastalıkların ardından hemen diş fırçasını değiştirmediğiniz taktirde ağızda aft oluşmasına neden olur. Kullanılan diş macunlarının içerisinde bulunan birçok kimyasallar ağız içi dokusunun mukoza denilen yapısıyla uyumsuzdur. 

Bu ağız içinde aft oluşmasına neden olur. Diş macunların hijyenini artırmak için kullanılan köpük kimyasallar, ağız içerinde hücre duvarının tahrip edilmesine ve bakterilere ve bu bakterilerinde ağız içinde aft olmasına neden olmaktadır. Bulaşıcı ve dermetolojik hastalığı neden olan bir mikrop ağızda aft oluşmasına neden olan en büyük etmendir. 

Bu nedenle genital siğiller, cinsel yolla bulaşan cilt rahatsızlıkları gibi dermetolojik kliniğine başvurarak genel bir muayenenizi yaptırın. Bizim farkında olmadığımız bazı vitamin eksiklerinde dolayı ağızda aft neden olmaktadır. Bunlar B12 ve demir eksikliğidir. B12 ve demir eksikliği sonucunda oluşan ağızda aftların geçme süresi oldukça uzundur.

Ağızda Aftın Tedavileri







Bazı aftlar herhangi bir medikal tedaviye ihtiyaç duyulmadan 5-10 dün arasında kendiliğinden iyileşmeye bırakılır. Ağızda aft ağrısı yaşayan kişiler, ağrıyı hafifletmek amacıyla birçok yönteme başvururlar. Bunlardan bazıları biraz bahsedelim. Ağızda aft ağrılarını biraz hafifletmek için sıcak, soğuk, aşırı baharat ve ekşi yiyeceklerden uzak durmalı. 

Ağızda aft ağrılarını biraz artırsa da su ve karbonat karışımı ağızda aftın geçme süresini kısaltabilir. Steril edilmiş yarım suyla 2 tatlı kaşığı tuz eklenerek 2 saatte bir gargara uygulaması yapılabilmektedir. Ağızda aftın aşırı rahatsızlık verdiği durumlarda eczanelerden solüsyon ve ağı içi gargara satın alınarak kullanılabilir. Yapılan bu işlemlerden sonra ağızda aft geçmediyse bir doktora başvurmanız gerekir. Doktor önerisi olmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)