bilgievlerim: Küf Mantarı Nedir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


22 Kasım 2018 Perşembe

Küf Mantarı Nedir ?



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Küf mantarı, aslında hepimizin bir kez bile olsa gördüğü bir canlı türüdür. Genellikle bayatlamış olan ekmeklerde gördüğümüz bu mantarlar, direk olarak havada bulunan sporların uygun ortamlarda çoğalmasıyla ortaya çıkmaktadır. Havada bulunan sporlar genellikle nemli ve besinli ortamlarda çoğalır. Bu nedenle küf mantarı en çok yiyecekler üzerinde görülür. 

Küf mantarı, binlerce mikroskobik mantarın bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Bir araya gelen mantarlar o kadar küçüktür ki, bu mantarların gözükebilmesi için milyonlarca sayıya ulaşması gerekir. Bu mantarlar bir araya geldiklerinde küfler gözle görülür bir hale gelir ve farklı bir koku meydana getirir. Küf mantarı, aslında çürümenin ilk evresi olarak da görülebilir. Çünkü başta atıklar olmak üzere birçok madde çürümeye küflenme ile başlar. 



Küf mantarı, madde üzerinde oluştuktan sonra diğer bakteriler de hızlı bir şekilde oluşarak maddenin erimesini sağlarlar. Küf mantarı özü, aslında insan hayatında birçok alanda özellikle kullanılır. Bunlardan birine örnek verecek olursak, sütün mayalanması ya da hamurun mayalanması için kullanılan mayayı söyleyebiliriz. Küf mantarı, sütün ekşimesine neden olan bir maddedir. Bu şekilde birçok gıda alanında kullanılır. 

Küf mantarının bazıları çok tehlikelidir. Çünkü bu mantarlar, insanlarda çok çeşitli ve çok ciddi hastalıkların meydana gelmesine neden olabilir. Bu hastalıklar kimi zaman insanlarda ölümcül sorunlara neden olabilir.

Küf mantarı, tıbbi alanda da çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle birçok antibiyotik yapımında küf mantarı kullanılır. İlk yapılan antibiyotikler içerisinde küf mantarı kullanımı ve bu şekilde günümüze kadar birçok insanın hayatı ciddi tehlikelerden kurtulmuştur. Küf mantarı oluşurken, besine ihtiyaç duyar. Bu nedenle direk olarak besinler üzerinde oluşur. 

Küf mantarı, oluştuğu bölgeye çok sıkı bir şekilde tutunur. Bu nedenle küf mantarı temizlenmek istendiğinde kazıma yapılmadan tam olarak temizlenmez. Küf mantarının bu tutunma özelliği, hif adı verilen organ sayesinde gerçekleşmektedir. Bu organları sayesinde sıkı sıkı oluştuğu bölgeye tutunurlar. 

Bazı küf mantarları, insanlar ve hayvanlar üzerinde parazit olarak yaşarlar. Bunların bazıları ise peynir üzerinde,, ekmek üzerinde, portakal üzerinde ve diğer meyveler üzerinde yaygın bir şekilde yaşarlar.

Küf mantarının oluşum ortamı:

Küf mantarı özellikle sıcak ve rutubetli ortamlarda oluşurlar. Bu nedenle küf mantarının oluşmasını istemediğiniz besinleri bu koşullardan uzak tutmalısınız. Bu ortamlarda oluşmuş olan küf mantarları, alerjik hastalıklara neden olabileceği için özellikle alerjik reaksiyon gösteren kişiler çok dikkat etmelidir. Sonbahara doğru oluşan nem ve sıcaklık, küf mantarı oluşumunu hızlandırarak alerjik problemleri olan insanlara zarar vermektedir. 

Bu kişiler son bahar aylarında daha fazla sorun yaşayabilirler. Küf mantarı, sadece bu ortamlarda değil ayrıca ev ortamında da çok yaygın bir şekilde görülmektedir. Özellikle halıların içerisinde, banyo örtülerinde, kirli ve ıslak olan çamaşırlarda bu duruma rastlamak mümkündür.

Küf mantarının özellikleri:
  • Küf mantarı aslında sürekli olarak görülmese bile doğada yaygın olarak bulunmaktadır. Özellikle toprak içerisinde, saman içerisinde, tohumlar üzerinde ve hububat ağaçlarda çok yaygın bir şekilde görülür.
  • Küf mantarları güneş görmeyen alanlarda çok daha rahat bir şekilde büyürler. Çünkü güneş, bu mantarların rutubetini engelleyerek gelişimini yavaşlatır.
  • Küf mantarları her ne kadar bazı mevsimlerde daha da artsa bile aslında yılın her mevsiminde rahat bir şekilde oluşabilir.
  • Küf mantarının oluşmasını engellemek için yapılacak en önemli şey ortamın bol bol havalandırılmasıdır. Bu şekilde rutubeti engelleyerek küf mantarını ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun yanında bol bol temizlik gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)