bilgievlerim: Mikrofilament Nedir ve Özellikleri Nelerdir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


22 Kasım 2018 Perşembe

Mikrofilament Nedir ve Özellikleri Nelerdir ?


Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

⧪Mikrofilament, Diğer adı aktin filamentleri olan tümökaryotik hücrelerin, sitoplazmasında yer alan, hücre iskeletinin en ince filamentidir olarak bilinmektedir. Aktininalt birimleri olan bu çizgisel şekildeki polimerler, esnek ve güçlü biçimdedir. Mikrofilamentler pek çok yöne sahiptir. Hücre kasılmalarında, amipsi harekette ve hücre biçimindeki değişimlerde rol alır. 

⧪Tahminen miyozin 2 moleküler motorları tarafından yapılan, hücre motilitesi esnasında aktin filamentinin bir tarafı belirli bir doğrultuda uzanırken, diğer ucu ise kasılır. Ayrıca; miyozinlerin ATP bağlantılı kas kasılmasında fonksiyonu bulunan ince yapılı filamentlerde aktomiyozin güdümlü olan, kontraktil moleküler motorların da, bir parçası olarak da görevler yapar.



⧪Mikrofilamentler ağsı bir yapıda görünürler ve kalınlıkları yaklaşık, 7 mm kadardır. Mikrofilamentler hücre içinde sayı olarak az olmasına karşın, kas hücrelerinde fazlasıyla gelişmiş bir yapıya sahiplerdir. Kas hücrelerinde iki proteini içeren, iki türde mikroflament vardır.

⧪Birinci mikrofilament aktin ismi verilen, bir çeşit protein taşımaktadır. İkinci mikrofilament ise miyozin olarak adlandırılan, diğer bir çeşit proteini içerir. İçerdikleri proteinlerle birbirinden farklı olan bu mikrofilamentler, hem mekanik hem de kimyasal etkileşimlerle, birbirlerinin üzerinde kayıp, içinde bulundukları kas hücresinin hareket etmesi için yardımcı olurlar.

⧪Mikrofilamentler aynı zamanda, hücre zarının endositoz ve ekzositoz hareketlerini de sağlayıp, kese oluşturma metodu ile, hücre içerisine büyük moleküllerin alınmasına yardımcı olurlar.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)