Çevirci -Translate - Перевести
21 Kasım 2018 Çarşamba
Asit Çeşitleri, Asitler kimyada önemli bir bileşik sınıfını oluştururlar. Asit kelimesi latince olan asidus'dan alınmıştır. Asitlerin tatları genelde ekşidir. Ayrıca maddelerinin bir çoğunda asit vardır. Canlı organizmaların hayati faaliyetlerinde asitlerin önemi büyüktür. Bu nedenle mide özsuyu besinlerinin sindirimi için yüzde 0,4 oranı kadar hidroklorik içerir. Yine proteinlerin oluşumunda bile amino asitlerin önemi tartışılmaz bir gerçektir.
Asitlerin diğer bir özelliği ise yakıcı olmasıdır. Bu amaçla asitlerin bu özelliği her asitte aynı olacak anlamına gelmez. Mesela; Hno3 olarak deriye döküldüğü zaman proteinlerle beraber tepkimeye girerler. H2SO4 ise hücre suyunu çekerek yakma etkisini gösterir. Bu şekliyle asitler, çözeltiye hidrojen iyonu bırakan bileşiklerdir. Bu durumda suda çözündükleri zaman sulu çözeltilerine hidrojen iyonu H+ verebilen bileşiklere asit denir.
Genellikle indikatörlerin rengini de değiştirirler. Yani asitler litmus kağıdını kırmızıya dönüştürürler. Ayrıca bazlarla reaksiyon halindeyken tuz ve su oluştururlar. Bundan başka birçok çeşitli özellikleri de bulunur. Bu spesifik özellikler içerisinde anyon muhtevası ile ayrılmamış molekülerden meydana gelir. Asitlerin molekülleri, çözeltiye farklı miktarda serbest hidrojen bırakır.
Bunun için endüstri dalı her yıl bu asitlerden milyonlarca üretir. Bunlar plastik, lif, gübre ve boya kimyası maddelerinin yapımında kullanılır. Ancak konsantre inorganik asitler oldukça aşındırıcı olurlar. Çünkü cilt yapısına zarar verir ve diğer metaller arasında hızlı bir şekilde erime gösterirler. Asitlerin yaşamda önemli bir yeri vardır. Hidroflorik asit-HF cam yapısını bozar ve diğer inorganik asitler cam yapısına göre daha uygundur.
- Laktik asit; CH3CHOH formülü ile salamura yapımında ve peynir yapımında kullanılan bu asit yoğurt içerisinde bol miktarda bulunur.
- Askorbik asit; C6H806 formülü ile ilaç yapımında kullanılan bu asit narenciyelerde bulunur. Kaynağı Taze sebzeler ve meyveler oluşturur.
- Malik asit; C4H404 formülü ile elma asidi olarak asitliği düzenleme amacı ile kullanılır. Birçok meyvede ve sebzede bulunan organik bileşiktir.
- Formik asit; HCOOH formülü ile karınca asidi olarak bilinir. Bu asit bakterilerin ve mantarların yapmış olduğu mikropları önlemektedir.
- Asetik asit; CH3COOH formülü ile her derecede karışabilir. Turşu yapımında gıdaların ömrünü uzatır. Sirke kullanımı yoğun etkilidir.
- Fosforik asit; H3P04 formülü ile renksiz ve kristal halinde olan bir katıdır. Gübrelerin yapımında ve ilaç endüstrisinde kullanılır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder