Alpin Çayır, yüksek dağlık yerlerde ve ağaç yetişme için uygun olan sınırının biraz üstünde görülen yeşil çayırlıklara verilen genel addır. Türkiye'de sıklıkla görülmekle birlikte özellikle de Doğu Anadolu da yer alan dağlar, Toros Dağları ile Kuzey Anadolu Dağları'nda oldukça fazla alpin çayırları bulunmaktadır. Alpin çayırların bulunduğu yerlerde herhangi bir ağaç yetiştiği görülmemiştir. Bunun sebebi ise yağış miktarında görülen azlıktan kaynaklanmamaktadır.
Asıl nedeni yüksek dağlık kesimde yer alan ortam ısısının oldukça düşük olmasıdır. Bu sebepten ötürü ağaçların yetişmesine müsait değildir.
Alpin çayırlarının yer aldığı bu alanlar ülkemizde özellikle büyükbaş hayvancılığın oldukça ilerlediği ve geliştiği yerlerdir. Karadeniz, Doğu Anadolu ile Akdeniz bölgelerinde sıklıkla yapılmaktadır. Özellikle Doğu Anadolu bölgesinin büyük bir kısmının geçim kaynağı olan büyükbaş hayvancılığın yapılmasında da bu Alpin çayırlarının etkisinin çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. Hayvancılıkla uğraşan insanlar bu alanlarda hayvanlarını otlatarak beslenmelerini sağlamaktadırlar. Bu sebepten ötürü ülkemizde Alpin çayırlarının bulunduğu alanlar büyükbaş hayvancılığının gelişmesi açısından oldukça önemlidir.
Alpin çayırları ülkemizde özellikle Doğu Anadolu bölgesinde yer alan dağlık alanlarda bulunmakla birlikte Karadeniz ve Akdeniz bölgesinde de görülmektedir. Bunun yanı sıra az bir miktar da olsa İç Anadolu bölgesinde dağ çayırları halinde yer almadığı bilinmektedir. Alpin çayırlar Akdeniz kıyılarında yaklaşık olarak 2300-2500 metre civarında görülür. Bunun yanı sıra Karadeniz kıyılarında ise 1900-2200 metre civarında görülmektedir. Doğu Anadolu'da ise en yüksek miktarda bulunduğu bilinmektedir. Doğu Anadolu’da yaklaşık olarak 2800 metre civarında alpin çayır görmek mümkündür. Sebebi ise Doğu Anadolu ülkemizin en dağlık alanlarının olduğu yerdir.
Dağlardaki yer alan kalıcı karlar ile buzullar alpin çayırların en üst sınırın meydana getirmektedir. Alpin kuşağın yukarı bölümlerinde sıcaklığın oldukça azalması sebebiyle en ufak bir otun dahi yetişmediği görülmektedir. Bu gibi yerlerde kayaların üst kısmında genellikle likenler ile yosunlara rastlamak mümkündür.
Yağış miktarının az olmasına karşın ısı değerlerinin düşük olması bu Alpin çayırlarının insanlar tarafından tercih edilmesini de kısıtlamıştır. Alpin çayırlarında yerleşim alanlarına pek rastlanılmaz.
Alpin Çayırlarında sıklıkla rastlanılan bitki türleri şunlardır:
- Kar çiçekleri
- Kardelen çiçeği
- Zambak çiçeği
- Menekşe türleri
- Yıldız çiçekleri
Alpin çayırları genel itibariyle iklim uygun arazi koşulları ile toprak yapısı bakımından ağaç yetişmesine elverişli olmayan alanlarda görülen çayırlar olduğu için ağaçlarda görüldüğü gibi oldukça derin olan bir kök sistemi yapısına sahip oldukları söylenemez. Geniş yapılı bir gövdeye sahip değildirler. Bu sebepten ötürü sadece yağışlı dönemde büyüme imkanı bulurlar. Eğer Alpin çayırlarının olduğu alanlarda kuraklık görülmesi halinde ise bu çayır türünün barınması mümkün değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder