bilgievlerim: Amitozun Özellikleri ve Faydaları
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


20 Kasım 2018 Salı

Amitozun Özellikleri ve Faydaları



Makalenin Devamını Okumak İçin Alttaki Linke Tıklayın

Amitoz bölünme, aslında mitoz bölünme ile aynı şekilde gerçekleşmektedir. Fakat amitoz bölünmede sitoplazmada herhangi bir değişiklik gözlenmez. Amitoz bölünme sonrasında çığa iki hücre çıkar. Açığa çıkan bu hücrelerin tüm özellikleri aynıdır. Amitoz bölünme sırasında sitoplazmada ve çekirdekte herhangi bir değişiklik olmadığı için hücre içerisinde doğrudan doğruya bölünme gerçekleşir. bu bölünme türü özellikle amip hücresinde, bakteri hücresinde ve kanser hücrelerinde meydana gelir. 

İnsanlarda da ortaya çıkan kötü huylu tümörlerin büyümesinde amitoz bölünme etkili olmaktadır. Amitoz bölünme, birçok canlıda meydana gelir. Aslında kanser hücresinin oluştuğu ve görüldüğü tüm canlılarda amitoz bölünmeye rastlamak mümkündür. Bu nedenle amitoz bölünmenin hemen hemen her canlıda görülme ihtimalinin olduğunu söyleyebiliriz. Bunların yanı sıra amitoz bölünme öğlena adı verilen canlıda da meydana gelir. 



Bu canlıların büyümesi ve çoğalmasında direk olarak amitoz bölünmenin etkisi bulunmaktadır. Amip ve kanser hücrelerinde çekirdek zarı erimeden bölünme gerçekleşir. Bu durum yine amitoz bölünme olarak açıklanır. Amitoz bölünme sırasında çekirdek boğumlanır ve bu şekilde bölünür. Bölünmenin bu şekilde gerçekleşmesi, çekirdeğin zarar görmeden ya da değişime uğramadan bölünmesine neden olur. Çekirdeğin ve sitoplazmanın boğumlanarak bölünmesi, amitoz bölünmenin çok daha hızlı bir şekilde bölünmesi nedeniyle görülmektedir. Bu nedenle kanser hastalıkları çok daha hızlı bir şekilde yayılmaktadır.

Günümüzde bulunan birçok bakteri amitoz bölünme ile çoğalmaktadır. Bu bakterilerin amitoz bölünmelerle çoğalması, en çok halka yapısında olan bakterilerde görüldüğü için bu bakteri türü inceleme için çok daha uygundur.

Amitoz bölünme özellikleri:

  • Amitoz bölünme ile çoğalan canlılardaki üreme türü eşeysiz üremedir. Aslında bu özellik mitoz bölünmede de aynıdır. Hem mitoz bölünme, hem de amitoz bölünme hücrelerde eşeysiz üreme ile gerçekleşmektedir. Bu bölünmenin gerçekleşmesi sırasında hücre içerisinde bulunan iğ iplikleri, herhangi bir yardım yapmadan bölünme meydana gelir. Bu özelliği ile amitoz bölünmeyi, diğer bölünmelerden ayırabiliriz.
  • İğ ipliklerinin bölünmeye herhangi bir faydasının olmaması nedeniyle biyolojide bu bölünme türüne gizli mitoz adı verilmektedir. Bu bölünmenin üçüncü adı ise kripto mitoz olarak bilinir.
  • Amitoz bölünme gerçekleşirken hemen hemen tomurcuklanarak çoğalma mantığı ile bölünmektedir. Bu bölünmede de öncelikle hücre tomurcuk şeklini alır ve yeni hücreler ana hücreden ayrılırlar.
  • Amitoz bölünme sonrasında iki oğul hücre ortaya çıkar. Bu hücrelerin özellikleri ve hatta kromozom sayıları bile tamamen aynıdır. Bazen bölünmeler sonrasında bozuk hücreler ortaya çıkarak kromozom sayıları farklılık gösterebilir. Genellikle kanser hücrelerinde durum böyledir.
Amitoz bölünmenin de diğer bölünme türleri gibi evreleri bulunmaktadır. Bu evrelerden ilki erken profazdır. Bu evrede kromozomlar hücre bölünmesi için yerlerini alarak kendilerini biraz daha geliştirirler. bu gelişim sonrasında orta profaz evresine geçilir. Orta profaz evresinde ise çekirdek bölünme için kendini hazırlar. Çekirdek hazırlığı tamamlandıktan sonra metafaz evresine geçilir. 

Bu evrede de kromozomlar iğ ipliklerine tutunarak ekvator çizgisinde dizilir. Bir sonraki evre amitoz bölünme işleminin orta evresi olan interfaz evresidir. Bu evrede hücre bölünmesi için tomurcuklanma meydana gelir ve telofaz evresine geçilir geçilmez hücre bölünmeye başlar. Bu şekilde amitoz bölünme gerçekleşmiş olur.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)