Adet gecikmesi sebepleri, Adet gecikmesi birçok kadının hayatının belli bir döneminde yaşadığı problemdir. Normal şartlar altında üreme çağındaki kadınların her ay düzenli bir biçimde adet kanını görmeleri gerekir. Eğer bu adet kanı görülmüyorsa ve sekteye uğruyorsa gidişatta bir sıkıntı olduğunu gösterir. Adet gecikmesine neden olan birçok sebep vardır. Bu sebepleri bir başlık altında toplamak mümkündür:
1) Gebelik: adet geciktiği zaman ilk akla gelmesi gereken şey gebeliktir. Kadınlar gebelikleri boyunca adet görmezler çünkü bu kan bebeğin beslenmesinde yardımcıdır. Gebelik olup olmadığını öğrenmek için kandaki beta HCG ye bakılmalıdır. Eğer sonuç negatif çıkarsa bir hafta sonra aynı test tekrarlanmalıdır. Yine sonuç negatif çıkarsa diğer seçenekler mutlaka araştırılmalıdır.
2) Hipofiz hastalıkları: hormonların çalışmasında sorumluluğu olan beynimizdeki hipofiz bezinde hastalıklar varsa eğer adette gecikme olur.
3) Overlerin yeterince olmaması: erken menopoz görüldüğü zaman ki bu çoğu zaman 40 yaşından önce olur kadınlarda adet gecikmesi yaşanır.
4) Rahim içi tabakayı etkileyen hastalıklar: rahim içi araçlar, tüberküloz gibi enfeksiyonlar rahimde yapışıklığa neden olur. Bu durumda da adet ya kesilir yada gecikir.
5) Prolaktin hormonunun artması: süt hormonu olarak bilinen prolaktin hormonu yükselirse adette gecikme yaşanır.
6) Polikistik over: çok sayıda kist içeren yumurtalık anlamına gelen polikistik over sendromunda adet gecikir. Yaklaşık olarak kadınlardaki adet gecikmesinde %25-30 oranında etkili bir rahatsızlıktır.
7) Radyasyon: kanser hastaları kemoterapi ve ışın tedavisi gördükleri zaman maruz kaldıkları radyasyon yüzünden yumurtalıklarındaki foliküler azalır yada tamamen biter. Bunun sonucu olarak da adet döngüsü sekteye uğrar.
8) İlaçlar: bazı ilaçların yan etkileri arasında adet geciktirmesi vardır. Bu ilaçların kesilmesi halinde tekrar düzelme olur.
9) Fazla kiloda veya yetersiz kiloda olmak: vücutta yeteri kadar yağ yoksa adet gecikir veye durur. Buna amenore denir. Yeterli kiloya ulaşıldığı zaman adet döngüsünde düzelmeler olacaktır.
10) Tüm bu sebeplere stres, aşırı derecede fiziksel egzersiz, uykusuzluk, başın travmaya mağruz kalması, mekan ve mevsim değişikliği ve adet gününü yanlış hesaplama da eklenebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder