bilgievlerim: Boyun Fıtığı Nedir, Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


24 Haziran 2022 Cuma

Boyun Fıtığı Nedir, Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir ?

 


Boyun Fıtığı Nedir? Boyun fıtığı, çağımızın ilk sıralardaki hastalıklarından sadece bir tanesidir. Bilindiği gibi insan boynunda 7 tane omur
bulunmaktadır. Bu omurların arasında ise disk adı verilen yapılar olduğu gibi omurları birbirine tutturan 2 tane ufak eklem bulunmaktadır. omurların arasında yer alan disk bloğu anulus fibrosus diye adlandırılan dış tabaka ile nucleus pulposus adı verilen iç tabakadan oluşmaktadır. 

Bu tabakaların vazifeleri de omurların üzerine yoğunlaşan yükü eşit bir şekilde dengelemek yani örnek verecek olursak amortisör vazifesi görmektedir. Faset ve disk eklemlerinin başka bir vazifesi ise boyunun sağa sola çevrilerek hareketliliğini düzenlemektir. Bundan dolayı boynun her bir tarafa hareket etme durumu gerçekleşmektedir.


Boyunda oluşan ağrılar günlük hayatta oldukça fazla karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir. Genellikle masa başında sürekli oturarak çalışmak ve bilgisayar kullanımı iş ortamlarının vazgeçilmezlerinden olmasından dolayı meydana gelen boyun ağrılarına da sıklıkla rastlanmaktadır. 

Bu ağrılar, kişilerde boyun omurlarının yanlış ve kötü kullanımı şeklinde oluşa bileceği gibi alınan bir darbe veya travma sonucunda meydana gelen zedelenmeler nedeni ile de görülebilir. Kişilerde oluşan boyun ağrıları yaptıkları işlerle de bağlantılı olmaktadır. Örneğin bedensel olarak çalışanlar, sürekli araç kullananlar, masa başı çalışanlar vs gibi.

İlerleyen yaşla birlikte omurların arasında yer alan disk adı verilen tabakanın iç kısmında bulunan su miktarı eksilir ve bu da diskin yaptığı göreve mani olmaktadır. Ardından ise diskin kısmında da bozulmalar olarak yırtılmalara rastlanabilir. 

Meydana gelen yırtılmalar çoğalarak artarsa, diskin iç tabakası yırtılan kısımlardan dışarıya çıkarak, kollara ve omuriliğe giden sinirlere baskı yapacak hale gelir. Bu duruma da halk arasında boyun fıtığı tıp alanında ise servikal disk hernisi olarak tanımlanır. Kollara ulaşan sinirlerin basıya maruz kalması omuz veya kollarda ağrılara, kol ve ellerde kuvvet kaybı, karıncalaşma ve uyuşmalara neden olabilir.

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?: Boyun fıtığının sık rastlanan belirtileri arasında ağrılar önemli rol oynamaktadır. Rahatsızlığın ilk döneminde sırt ve boyun ağrıları ön plana çıkmaktadır. Ardından rahatsızlık ilerledikçe dejenere hale gelen disklerin sinirlere yaptığı bası neticesinde kollar ve ellerde uyuşmalar meydana gelir. 

İlerleyen dönemlerde ise bası artışı ile kuvvet azalması ve güçsüzlüğün artmasının yanı sıra idrar kaçırma, bacaklarda güç kaybıyla karşılaşılan oldukça riskli bir döneme girilmiş olur.

Belirtiler
  • Boyun ağrısı: Başın arka kısmından şakaklara doğru yayılabilir. Şiddetli, geçmeyen kola yayılan ağrı şeklinde görülür.
  • Sırt, kol ve omuzlarda ağrı
  • El becerilerinde azalma.
  • Kol ve parmaklarda uyuşmalar ve karıncalanma.
  • Duyu kaybı
  • Elektriklenme.
  • Kol ve el kaslarında güç kaybı
  • Reflekslerde zayıflama

Boyun fıtığı ağrısı nerelere vurur?
Boyun fıtığı hastalarında sıklıkla görülen radiküler ağrı, boyun bölgesinde sıkışan bir sinir nedeniyle omuzlara, kollara, ellere veya parmaklara vurabilen ağrı ile karakterizedir. Bu tarz ağrılar sinir köküne yapılan basının derecesine göre baş bölgesine, boyun bölgesine, omuz ve kollara rahatlıkla yayılabilir

Boyun fıtığı tedavi edilmezse ne olur?

Boyun fıtığı zamanında tedavi edilmezse klinik tablo her iki kol ve her iki bacakta felç oluşumuna kadar gidebilir. Tüm vücudu kapsayan duyu kaybı, idrar ve büyük abdestini kaçırma veya yapamama gibi durumlar ortaya çıkabilir

Boyun fıtığına ne iyi gelir?

Boyun fıtığına iyi gelen bir başka metot ise sürekli bir biçimde boyun bölümüne, el, kol ve sırta türlü yağlar ile masaj yapılması gerekmektedir. En etkili yöntemlerin içerisinde yer alan uygulama ise, stres tedavisidir. Stresli yaşam tarzı, sinirleri ve kasları olumsuz şekilde etkilemektedir.

Boyun fıtığı nelere yol açar?

Travmalar, zorlanmalar, uzun süre hareketsizlik ve diskin yaşlılığa bağlı su kaybetmesi sonucu disklerde aşınma ve fonksiyon kaybı meydana gelir. Diskin dış tabakası aşınarak veya yırtılarak içindeki jelatinöz sıvı, omur ve sinir aralıklarına sızar. Bu klinik tabloya boyun fıtığı (servikal disk hernisi) denir.

Boyunda sinir Sıkışması belirtileri Nelerdir?

Boyunda Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir? Boyundaki sinir sıkışmasının başlıca belirtisi kola, boyna, göğse ve/veya omuzlara yayılan ağrıdır. Parmaklarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma ile kas güçsüzlüğü de görülebilir. Diğer belirtilerden biri de ellerde koordinasyon (eşgüdüm) kaybıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)