bilgievlerim: Boyun Fıtığı Neden Olur ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


23 Mayıs 2022 Pazartesi

Boyun Fıtığı Neden Olur ?

 


Boyun fıtığı neden olur? sorusunun çok çeşitli cevapları olmakla birlikte; en çok rastlanan birkaç gerçekleşme şekli vardır. Zaten boyun fıtığının gerçekleşmesine sebep olan anatomik bozukluklar ve boynun yapısında meydana gelen aksaklıklar genellikle aynıdır. Ama bu aksaklıkların meydana gelmesi farklı sebeplerde kaynaklanabilmektedir. 

Boyun fıtığı neden olur sorusuna ayrıntılı bir cevap aradığımız zaman da; birçok 21. yüzyıl hastalığı gibi boyun fıtığının da gürültülü, strestli ve insan doğasına aykırı şehir hayatından kaynaklandığını görürüz. Yazının devamında boyun fıtığının neden olabileceğine değinmeden önce; boyun fıtığınnın ne olduğunu, belirtilerinin ve tedavilerinin ne şekilde uygulandığını da kısaca incelemek konuyu daha anlaşılır hale getirecektir.


Boyun fıtığı nedir?

Vücudun dik durmasını ve hareket fonksiyonlarını yerine getirebilmesini sağlayan omurga adlı bir yapı vardır. Omurga; kafatasının bitiminden başlayarak kuyruk sokumuna kadar uzanır. Omurgada eşit aralıklarla, yumru şeklinde omur denilen kemikler bulunur. Bu omurlar dıştaki sert kısım ve içteki sıvı kısım olmak üzere iki bölümden oluşur. Omurların içinden tüm vücudu saran sinir ağları toplu bir şekilde beyne kadar uzanırlar ve sinir sistemiyle beynin koordinasyonunu sağlayarak vücudun hareket kabiliyetlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlarlar. İşte bu omurlardan boyun kısmında bulunanlar çok önemlidir. Çünkü; vücudun boyundan aşağı kısmındaki tüm sinirler boyun omurlarında tamamen toplanmış olur ve boyun omurlarından sonra da beyne bağlanır.

İşte boyun fıtığı; bu boyun omurlarının doğal yapısının bozulması sonucu içteki sıvı kısmın basıncının artarak dışarı çıkmaya çalışması ve bu çaba esnasında sinirlerle omur kemiklerine baskı yapması sebebiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Yani gerçekleşme şekli bel fıtığına ve diğer fıtık türlerine benzemektedir. Bu aşamadan sonra boyun sinirleri ve omur kemikleri işlevlerini tam olarak yerine getiremeyecekleri için; boyun ve çevresinde ağrılar oluşacak, yine boyun ve omuz, kol bölgelerinde karıncalanmalar, hareket zorlukları meydana gelecektir. Boyun fıtığının ilk aşaması da böyle başlamaktadır.

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?

Yukarıda anlatıldığı gibi boyun bölgesinde fıtık oluşmaya başladıktan sonra sinirler işlevlerini tam kapasiteyle yerine getirememeye başlayacak, bu da hareket kabiliyeti başta olmak üzere birçok konuda vücuda sorun çıkaracaktır. Boyun fıtığı belirtileri de sorunların doğru bir şekilde değerlendirilmesiyle teşhis edilebilir.

Hareket kabiliyetini kısıtlayacağı için başlıca boyun fıtığı belirtileri; Boyun ve sırt bölgesinde şiddetli ve sürekli ağrılar, boyun bölgesinden başlayarak sırt, omuz ve kollarda karıncalanma, kuvvetsiz hissetme, kollarda halsizlik gibi kategorilere sokulebilir.

Boyun fıtığı nasıl tedavi edilir?

İlerleme durumuna göre boyun fıtığı için uygulanacak birkaç tedavi yöntemi vardır. Bunların en çok kullanılanı; ağrı kesici ve kas gevşeticiler eşliğinde egzersiz programıdır. Eğer bu yöntem yeterli olmazsa; hasta üzerinde daha tesirli egzersiz yerini alacak bir fizik tedavi uygulanır. Son olarak; boyun fıtığı artık hastanın vücudunun kendi kendine tamir edilebileceği bir boyutu aştıysa; dışarıdan tedavi etmek üzere uygulanan cerrahi müdahale yöntemi de vardır.

Boyun fıtığı neden olur?

Anlatılan tüm bu belirtlerden, tedaviden, tanımdan sonra belki de en önemli kısım, vücutta tüm bunlara neyin yol açtığıdır. Sonuçta omurga ve boyun; insan anatomisine gayet uygun bir şekilde gelişmiştir ve kendi kendine boyun fıtığı olması da pek mümkün değildir. Boyun fıtığına sebep olacak; insan vücudunu zedeleyecek bazı etkenler olmalıdır. İşte bu; "boyun fıtığı neden olur?" sorusunu büyük ölçüde cevaplamaktadır.

Boyun fıtığı şikayetiyle doktora giden hasta üzerinde boyundaki bu rahatsızlığa neyin sebep olduğuna dair araştırma yapıldığında; hastaların hiç egzersiz yapmayıp hareketsiz bir hayat sürmek, bilgisayar-televizyon karşısında vücudun doğal haline aykırı, yamuk, kambur, şekillerde oturmak, boynu aşırı derecede zorlayacak şekilde ağırlık kaldırmak, ağırlık çalışmak gibi hatalara düştükleri görülmüştür. Yani; boyun ihtiyacı olan asgari düzeyde hareketten mahrum kaldığı zaman, uyum sağlayamayacak derecede biçimsiz bir duruşa maruz kaldığı zaman veya aşırı baskıya uğradığı zaman doğal yapısı bozulmakta, bu da akabinde boyun fıtığına yol açmaktadır.

Sonuç olarak; "Boyun fıtığı neden olur?" sorusunun iki temel cevabı vardır: Hareketsizlik ve duruş bozukluğu. Sonrasında yukarıdaki o zahmetli tedavilerle uğraşmamak için; boyun fıtığı başlamadan önce bahsedilen unsurlara dikkat edilmeli, bilgisayar ve televizyon karşısında dik oturulmalı ve egzersiz kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)