bilgievlerim: Boyun Fıtığı Egzersizleri Nelerdir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


13 Mayıs 2022 Cuma

Boyun Fıtığı Egzersizleri Nelerdir ?

 


Boyun fıtığı egzersizleri, tedavi sürecini hızlandırmada ve tedavi sonrasında hastalığın tekrarlanmaması için oldukça yararlı bir yöntemdir. Aynı zamanda risk grubundaki kişiler için de hastalığı önleyici katkıları olabilmektedir. İzometrik ve izotonik olmak üzere iki çeşit boyun fıtığı egzersizi vardır.


İZOMETRİK EGZERSİZLER

İzometrik egzersizler, el yardımı ile yapılan direnç bazlı boyun fıtığı egzersizleridir. Dört çeşittir ve oturur pozisyonda veya ayakta yapılmalıdır.


Bükülmeye (Fleksiyon) Direnç :

İki el birleştirilerek alına konulur. Bu durumdayken baş öne doğru itilir ve ellerle buna engel olunur. Yaklaşık 10 saniye bu pozisyonda beklendikten sonra bırakılır ve 3 defa tekrarlanır.

Gerilmeye (Ekstansiyon) Direnç :

İki el birleştirilerek başın arka kısmına konulur. Bu durumdayken baş arkaya doğru itilir ve ellerle buna engel olunur. Yaklaşık 10 saniye beklendikten sonra bırakılır ve 3 kez tekrarlanır.

Bir anlamda fleksiyon ve ekstansiyon hareketleri birbirlerinin tersidir.

Eğilmeye Direnç :

Sol el, yüzün sol tarafına konur ve baş sola doğru itilirken el ile buna engel olunur. 10 saniye bekledikten sonra bırakılarak, 3 defa tekrarlanır. Aynı işlem sağ el ile de gerçekleştirilir.
Dönmeye Direnç :

Sol el başın sol arka kısmına, sağ el de sağ ön kısmına konulur. Bu pozisyondayken sağ omuza bakarak baş döndürülmeye çalışır ve eller ile engel olunur. 10 saniyelik bekleme süresinin ardından bırakılır ve işlem 3 kez tekrarlanır. Aynı egzersiz eller tam aksi konumlara koyularak aynı şekilde tekrarlanır.

İZOTONİK EGZERSİZLER

Bu tip boyun fıtığı egzersizleri, izometrik egzersizlerin aksine direnç bazlı olmayıp, yalnızca baş hareketleri ile yapılır. Boyun fıtığı izometrik egzersizleri gibi dört temel çeşidi bulunmaktadır.


Döndürme (Sağ-Sol) :

Yavaş bir hareketle baş hafifçe sağa döndürülür ve üç saniye beklenir. Daha sonra baş, öne doğru çevrilerek kısa bir müddet dinlenilir ve ardından sola çevrilerek üç saniye beklenir. Bu işlem aynı sırayla beş kez tekrarlanır.

Döndürme (Çember) :

Bu egzersizde baş tam bir çember çizecek şekilde döndürülür. Önce saat yönünde ve ardından aynı şekilde saat yönünün tersine mümkün olan en geniş şekilde çember çizilerek ve üç kez tekrarlanarak hareket tamamlanır.

Eğme (Aşağı-Yukarı) :

Baş yavaşça ve çok zorlamadan öne doğru eğilir ve kısa bir süre bu şekilde beklenir. Ardından yine yavaşça arkaya doğru eğilerek döngü tamamlanır. Egzersiz beş kez tekrarlanmalıdır.

Eğme (Sağ-Sol) :

Bu eğme egzersizinde baş, sağ kulak sağ omuza değecek şekilde hafifçe eğilir ve kısa bir süre beklenir. Ardından baş normal pozisyona getirilerek bu kez aynı işlem sol taraf için yapılarak bir döngü tamamlanır. Egzersiz toplamda beş kez tekrarlanır.
Boyun fıtığını ne rahatlatır?

Selçuk Göçmen, “Bu yüzden boyun fıtığından kaynaklanan ağrıyı azaltmak için öncelik, cerrahi dışı seçeneklerdir. Bunlar; dinlenme, boyunluk kullanarak boyun hareketlerini kısıtlama, ödemi azaltan ve ağrıyı kontrol eden ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz veya enjeksiyon tedavisi içeren uygulamalardır” dedi

Boyun fıtığı için evde ne yapılabilir?

Boyun fıtığına neden olan çalışma koşullardan uzak durmayı tavsiye etmektedirler. Bu yüzden akupunktur'a bir tedavi yöntemi olarak bakmaktadırlar. Boyun fıtığına iyi gelen diğer bir yöntemde; düzenli bir şekilde boyun kısmına, kol, el ve sırta çeşitli yağlarla masaj uygulanması gerekmektedir




Boyun fıtığı olan hastalar nasıl yatmalı?

Boyun Fıtığı İçin İdeal Uyku Pozisyonu. Boyun için en ideal yatış pozisyonu yan yatış ve sırtüstü yatıştır. Sırtüstü yatıyorsanız kullandığınız yastığın, boynunuzun doğal eğriliğini destekleyen kavisli kısma ve başınızı destekleyen daha düz kısma sahip olması idealdir.
Boyun fıtığı geçmesi için ne yapılmalı?

Boyun fıtığı tedavisi eğer hastalık hafif şiddette ise istirahat, stresten uzak bir yaşam, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi ile yapılır. Ancak boyun ve kol ağrıları ilaç ve fizik tedaviye rağmen geçmiyorsa, hastaların kollarında uyuşukluk, kuvvet azlığı varsa hasta ameliyatla tedavi edilmesi gerekebilir.

Evde boyun fıtığı ağrısına ne iyi gelir?

Buz veya ısı terapisi. Bir seferde 15 veya 20 dakika boyunca buz uygulamak iltihabı azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bazı insanlar bir seferde 15 veya 20 dakika ısı uygulayarak rahatlama sağlayabilirler

Boyun fıtığına masaj iyi gelir mi?

MasajBoyun fıtığının tedavi yöntemleri arasında önerilen başka bir seçenek de masajdır. Bunun için boyun bölgesi, el, kol, sırt ve bacak bölgelerine düzenli olarak masaj uygulanmalıdır. Arzu ederseniz, masaj sırasında buğday yağı, çörek otu yağı veya ceviz yağı kullanabilirsiniz.

Boyun fıtığına ne iyi gelir bitkisel çözüm?
Bel, boyun ya da kasık fıtığı yok eden bitki nedir diye heyecanlanmaya başladınız. Bu faydalı ot kırkkilit otudur. Atkuyruğu adıyla da bilinen bitkisel fıtık ilacını, aktarlardan kolayca temin edebilirsiniz. Bu ot sayesinde düzenli kullanmanız şartıyla, fıtık hastalığından kurtulabilirsiniz.

Boyun ağrısına ne iyi gelir evde çözüm?

Boyun ağrısına ne iyi gelir?
  • Zencefil. Anti-flamatuar özelliği bulunan zencefil boyundaki dolaşım ve kan akışını artırarak iltihabı ve ağrıyı durdurur. ...
  • Elma sirkesi. Anti-flamatuar ve antioksidan olan elma sirkesi boyun ağrısına da çok iyi geliyor. ...
  • Acı biber. ...
  • Lavanta yağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)