bilgievlerim: Boyun Fıtığı Tedavisi Nedir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


3 Temmuz 2022 Pazar

Boyun Fıtığı Tedavisi Nedir ?

 


Boyun fıtığı tedavisi; birçok yönüyle bel fıtığı tedavisi ile benzerlik gösterir. Bunun başlıca sebebi, bel fıtığı ile boyun fıtığının vücutta hemen hemen aynı şekilde meydana gelmesi ve vücutta bıraktığı etkilerin aynısı olmasıdır. Toplumda bel fıtığı, boyun fıtığına nazaran çok daha yüksek bir oranda görüldüğü için; boyun fıtığı tedavisini anlatmak için bel fıtığından sık sık örneklemeler yapmak durumu biraz daha kolaylaştıracaktır.

 Bu yazıda da aynı yolla boyun fıtığı tedavisini anlatacağız. Fakat boyun fıtığı tedavisini incelemeden önce ilk olarak; boyun fıtığının gerçekleşme şekli, olası sebepleri, belirtileri vb. unsurları da incelemek, boyun fıtığı tedavisinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.


Boyun fıtığı nedir?
En genel tanımıyla boyun fıtığı, vücuttaki konumu boyun bölgesine denk gelen omurların iç kısmının, dış kısma baskı yaparak omurlar ve sinirler üzerinde baskı yaratması, hatta zaman zaman bu baskının çok fazla olması sonucu içerideki maddelerin dışarı çıkmasıdır. Yani, yazının başında da bahsedildiği gibi gerçekleşme şekli bel fıtığına son derece benzemektedir. Önlem alınmadığı takdirde boyun fıtığının sonuçları da bel fıtığı kadar tehlikeli ve hayati olabilir.

Boyun fıtığının sebepleri nelerdir?
Ayrı ayrı boyun fıtığının hangi sebeplerden dolayı gerçekleşebileceği incelenecek olursa; son yıllarda artış gösteren birçok hastalıkta olduğu gibi, hızlı ve stresli modern şehir hayatının boyun fıtığı üzerinde epey büyük etkisi olduğu görülür. 

Çünkü; hangi sebepten olursa olsun; boyun fıtığının gerçekleşme sebebi, boyundaki omurların yapısının bozulması, içerideki sıvı kısmın omurlara ve sinirlere baskı yaparak dışarı çıkmaya çalışması ve bu durumun vücudun doğal fonksiyonlarını bozmasıdır.
 Boyun omurlarının da bu duruma girmesi için; aşırı yük altında kalması veya bir duruş bozukluğuna maruz kalması gerekir. İki durumun da en büyük sebebi hareketsizlik, uzun süre masa başında çalışma, egzersiz yapmama, bilgisayar veya televizyon karşısında yamuk bir şekilde oturma vb. etkenler olarak gösterilebilir. 

Ayrıca vücut sayılan etkenlerden hiçbirine maruz kalmamış olsa bile; sürekli yük taşımak, taşınan yükü de boyna aşırı yük binecek şekilde kaldırmak gibi zorlayıcı işler de boyun fıtığını tetikleyecektir.


Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?
Tahmin edileceği gibi boyun fıtığının belirtileri de vücutta duruş, hareket etme gibi işlevlerin bozulması şeklinde kendini gösterecektir. Çünkü; boyun bölgesindeki omurların içerisinden vücudun her bölgesinde dolaşarak görevini yapan ve vücuttan beyine veya tam tersi istikamette olan sinirler bulunur. 

 Yani boyun omurları bir bakıma vücutla beyin arasındaki koordinasyon sağlayan bir bölgedir. Böyle bir bölgede meydana gelecek aksaklık da doğal olarak vücudun hareket kabiliyetini ve gücünü etkileyecektir. Bu nedenle; boyun fıtığı vücuttaki ilerleme seviyesine göre boyun, sırt, omuz bölgelerinde hafif ağrılar, omuz ve kollarda uyuşmalar, güçsüzlük, el becerisinde azalma gibi şekillerde belirti gösterebilir. 

Sayılan bu belirtiler boyun fıtığı dışında birçok rahatsızlıktan dolayı da gerçekleşebileceği için; hafif aşamadayken boyun fıtığı teşhisi koymak zordur. Boyun fıtığının tehlikeli ve sinsi bir rahatsızlık olmasının temel sebebi de budur. Basit bir boyun, omuz tutulmasına ya da kırıklığa cereyanda kalma, soğuk algınlığı vb. basit teşhisler konulabileceği için; boyun fıtığının hemen anlaşılması pek mümkün değildir.

Boyun fıtığının asıl tehlikeli olduğu kısım da bu aşamadan sonra başlamaktadır. İlerlemesine müsaade edilirse boyun fıtığı; yukarıda sayılan belirtilerden çok daha fazla ağrıya, tutulmaya sebep olacak; yer yer vücudun en ufak bir hareketinde bile boyunda ağrı hissedilecektir. İşte bu aşama; boyun fıtığına kesinlikle ama kesinlikle müdahale edilmesi gereken kısımdır.
Boyun fıtığı tedavisi nasıl yapılır?
Bel fıtığında olduğu gibi boyun fıtığında da hafif aşamalarda belli başlı egzersizler uygulanır. Bu egzersizler; öncesinde bozulmuş olan boyundaki omur yapısının yerine oturmasına ve tekrar sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı olarak boyun fıtığı tedavisi için epey ilerleme sağlarlar. 

Bu egzersizler sırasında doktorun kararına göre bazı ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler de kullanılabilir. Bu ilaçların kesinlikle doktorun tavsiyesiyle kullanılması gereklidir. Hiçbir tavsiye olmadan rastgele ilaçlar kullanmak; boyun fıtığı tedavisini tam tersi istikamete bile döndürebilir.

Yukarıda bahsedilen boyun fıtığı tedavisi genelde yeterli olur ve kişinin sonraki yaşamında hareketlerine dikkat etmesi şartıyla boyun fıtığını durdurur. Ancak nadiren görülen biraz daha ileri vakalarda bu egzersizler ve ağrı kesiciler de faydalı olmamakta; boyun fıtığı tedavisi için başka yöntemler uygulamak gerekmektedir. 
İşte bu aşamada; doktorun belirlediği programa göre fizik tedavi uygulanmalıdır. Fizik tedavi; hastanın kendi kendine yapacağı egzersizlerden daha etkili ve boyun bölgesini daha iyi çalıştıran fiziksel hareketlerden oluşan bir tedavidir. Orta şiddetteki vakalar için fizik tedavi uygulanır ve sonrasında istirahat etme ve kas gevşetici merhemler, ilaçlar kullanma suretiyle boyun fıtığı tedavisi tamamlanır.

Bir de çok ileri vakalarda uygulanmaya mecbur kalınan bir boyun fıtığı tedavisi daha vardır ki; bu da cerrahi müdahaledir. Çok çok ender rastlansa bile zaman zaman boyun fıtığı tedavisi için cerrahi müdahale mutlaka gerekli olmakta; bu tedavi sırasında boyun omurları ameliyatla dışarıdan müdahale edilerek düzeltilmeye çalışılmaktadır. Sonrasında da diğer tedavi çeşitlerindeki gibi rutin işlemler uygulanarak boyun fıtığı tedavisi tamamlanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)