bilgievlerim: Boyun Fıtığı Nedir ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


12 Temmuz 2022 Salı

Boyun Fıtığı Nedir ?

 


Boyun, vücudun içinde baş ve gövdeyi birbirine bağlayan bölümdür. Boyun yapısı ense adı verilen arka ve ön bölümden meydana gelir. Boyunda bulunan 7 adet omur, boynun dik durmasını sağlamaktadır. Bunlar bel omurlarına göre daha küçük yapıdadır. Omurlar arasında yastıkçık denilen kıkırdaklar vardır.

 Kıkırdak yapı yırtıldığında, omurilik ve kola yayılan sinirlere baskı yaparak, boyun fıtığını oluşturabilir. Şiddetli boyun ağrısıyla birlikte, kola kadar yayılan ağrı ve uyuşukluk meydana gelir. İlerleyen dönemde yırtılan kıkırdağın sinirlere yaptığı baskıyla kolada güçsüzlük, omuriliğe baskı olduğunda vücudun diğer yerlerinde hareket kusurları oluşur. 


Tedavi edilmeyen hastaların ileri dönemlerde yatağa bağlı yaşaması kaçınılmazdır. Çünkü boyun fıtığında, bel fıtığında olduğu gibi sadece sinirlere baskı olmamaktadır. Bunun yanında omuriliğe de baskı meydana gelebilir. Boyunda üstteki iki omur, atlas ve eksen kemikleri başın hareketlerini yapmasını sağlar. Boyun biçimi kişinin yaşına ve cinsiyetine göre değişir. 

Çocuklarda ve kadınlarda boyun yapısı yuvarlak olur. Boyunda bulunan yapıların hayati önemi bulunmaktadır. Bunlar damarlar, sinirler, yemek ve soluk boruları, akkan lenf düğümleri, paratiroit bezleri, tiroit bezi, kaslar, gırtlak gibi yapılardır. 

Bu yapıların herhangi bir muhafazası olmadığından, boyun bölgesine alınacak darbeler ve yaralanmalar oldukça riskli sonuçlara neden olabilir. Boyun vücutta dengeyi kuran bir mekanizmadır. Dengenin bozulması halinde, genel sağlığın üzerinde olumsuz etkilere neden olacaktır.

Boyun yapısı

Kendisini dik tutan 7 tane omur, 6 tane diskten oluşan boynun arka bölümü ense, iç kısmı gırtlak olarak tanımlanır. Ön ve arka tarafta bulunan eklemler, her türlü rahatsızlıktan olumsuz şekilde etkilenir. Beyne ulaşan damarlar, omurların ve disklerin yanından geçer. Ellerin ve kolların hareketini sağlayan sinirler, omurlar ve disklerle bir arada bulunur. 

Boyun tam anlamıyla vücutta iletişim köprüsü olarak işlev görür. Vücuttaki tüm organları idare etmektedir. Beyin tüm ihtiyaçlarını boyun aracılığıyla karşılar. Beslenmesini sağlayan damarlar, verdiği sinyalleri ulaştıran sinirlerin hepsi boyundan geçer. 

Beyin burada vücudu yöneten en üstteki yönetici konumundadır. Bu görevini yerine getirebilmesi için, vücutla iletişim kurmasına yardımcı olacak sağlıklı bir boyna ihtiyacı vardır. İletişimdeki aksaklık genel vücut sağlığının bozulması sonucunu doğurur.

Boyun sağlığı nelerden etkilenir?

Boyun sağlığını etkileyecek unsurlar bebeklikten başlayan ve devam eden duruş ve oturuş bozukluklarıdır. Boyun sağlığının bozulması yılların birikimiyle meydana gelmektedir. Bu uzun süreçte duruş ve oturuş bozuklukları boyun sağlığının bozulmasına belirli oranda etki etmektedir. Bu etkilerin içinde yüksek topuklu ayakkabıların giyilmesi, öğrencilik dönemlerinde ağır ders kitaplarının taşınması, düztabanlık, yürüme sırasında boynun aldığı minimal darbeler gibi etkenler belirli oranda boyun sağlığının bozulmasına neden olmaktadır. Bunların etkileri yıllar sonra ortaya çıkmaktadır.

İnsan vücudu mükemmel bir mekanizma içinde işlev görmektedir. Bu mekanizma hem üretir, hem de tüketir. Aynı zamanda devamlı olarak kendini yeniler, onarır. Ancak kişinin yaptığı hatalar devam ettikçe, gün gelir bardak taşar. Bedenin hoyrat kullanılması sonucunda, boyun çeşitli rahatsızlıklarla sağlığının bozulduğunu hissettirir.

 Boyunda kireçlenme, boyun fıtığı, omurganın doğal eğriliğinin bozularak boyun düzleşmesi oluşması, disklerin elastikiyetinin kaybolması gibi etkiler ortaya çıkar. Bu boynunuzun sizi uyarması olarak algılanmalıdır. Acil olarak önlem almanız ve uygun tedavilerle boynunuzu görevlerini yerine getirecek şekilde tedavi ettirmeniz gerekir. Aynı zamanda yaşam tarzınızda değişiklikler yaparak, boyun sağlığınızı korumanız gerekir.

Boyun fıtığı nasıl bir şey?

Travmalar, zorlanmalar, uzun süre hareketsizlik ve diskin yaşlılığa bağlı su kaybetmesi sonucu disklerde aşınma ve fonksiyon kaybı meydana gelir. Diskin dış tabakası aşınarak veya yırtılarak içindeki jelatinöz sıvı, omur ve sinir aralıklarına sızar. Bu klinik tabloya boyun fıtığı (servikal disk hernisi) denir.

Boyun fıtığı ağrısı nerelere vurur?

Boyun fıtığı zorlamaya ve ağır kaldırmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür.

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?

Akut boyun disk fıtıklaşmalarında; tek yanlı, kürek kemiğine, göğse üst ekstremiteye yayılan ağrılar hissedilebilir. Ağrı, öksürük, ıkınma ve hapşırma ile artabilir. Ağrı ve uyuşukluğun sıklaşması ve belirli sürede yatak istirahati ile geçmemesi durumunda mutlaka bir beyin ve sinir cerrahına başvurulması gerekir.

Boyun fıtığı ne gibi ağrılar yapar?

Boyun fıtığı hastalarında sıklıkla görülen radiküler ağrıboyun bölgesinde sıkışan bir sinir nedeniyle omuzlara, kollara, ellere veya parmaklara vurabilen ağrı ile karakterizedir. Bu tarz ağrılar sinir köküne yapılan basının derecesine göre baş bölgesine, boyun bölgesine, omuz ve kollara rahatlıkla yayılabilir.

Boyun fıtığı ilerleyince ne olur?

İlerleyen yaşla birlikte omurganın diskleri esnekliğini ve elastikiyetini kaybedebilir. Diskleri çevreleyen bağlar kırılgan hale gelir ve daha kolay yırtılır. Fıtıklaşmış bir disk varlığında, çevredeki omurilik sinirlerine (radikülopati) veya omuriliğe (miyelopati) baskı uygulanıp ağrılı semptomlara neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)