Boyun ağrısı, boyun ağrısı pek çok nedene bağlı olarak gelişebilecek bir rahatsızlıktır. Boyun ağrısına boyun fıtığı, boyun kireçlenmesi, boyun tutulması, boyun düzleşmesi ya da boyun kasları yol açabilir.
Boyun ağrısına en çok neden olan faktör boyun fıtığıdır. Doktor muayenesi ve gerekli sorgulamanın ardından boyun grafisi alınır. Grafi bulgularına bakılarak MR istenebilir. Boyun ağrısına eşlik eden kollarda uyuşma, güç kaybı, parmaklarda hissizlik, ense ve başta ağrı, görme kusurları, kulak çınlaması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda boyun ağrısı arka planda kalarak diğer belirtiler öne çıkabilir.
Boyun Ağrısının Nedenleri Nelerdir ?
Travmatik Boyun Ağrıları: Trafik kazaları, spor yaralanmaları, iş kazaları boyunda geçici ya da kalıcı hasarlara yol açabilir.
Fıtıklara Bağlı Gelişen Boyun Ağrıları: Boyun omurlarının arasında var olan disklerde yaşanan sorunlar nedeni ile boyunda fıtıklaşma ve dolayısı ile ağrı oluşabilir. Trafik kazaları, boyun kaslarının zorlanması, boynun sürekli sabit tutulması ve masa başı işler boyun fıtığına yol açabilir. Boyun fıtığında öne çıkan ilk bulgular şiddetli boyu ağrı ve boyun hareketlerinde kısıtlanma şikayetleridir. Boyun fıtığının şiddetine göre kollarda uyuşukluk ve güç kaybı yaşanabilir.
Kireçlenmeye Bağlı Boyun Ağrıları: Boyun kireçlenmesi boyunda yer alan bağ dokusu ve kıkırdak dokunun tahriş olması nedeni ile ortaya çıkar. Bağlarda sertleşme ve kemiklerde çıkıntı oluşarak sinir ve omurilik kanallarında daralma söz konusudur. Yaşanan daralma nedeni ile sinirlere uygulanan baskı boyun ağrısına yol açar. Cerrahi olarak boyun kireçlenmesine müdahale oranı çok düşüktür. Fizik tedavi ve bazı egzersizler ile ağrı kontrol altına alınabilir.
Romatizmal Hastalıklara Bağlı Olan Boyun Ağrısı: Eklem ile alakalı gelişen rahatsızlıklar romatizmal hastalık olarak değerlendirilir. Romatizmal hastalıklar farklı türlerde gelişebilir. Yumuşak doku romatizması, iltihaplı romatizma türleri boyun ağrısına yol açabilen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.
Stres Bağlı Gelişen Boyun Ağrıları: Aşırı strese maruz kalan kişilerde bir çok rahatsızlık görülebilir. Bu rahatsızlıklardan biri de boyun ağrısıdır. Sürekli asabi, stres altında olan kişilerde oluşan boyun ağrısından kurtulmak pek mümkün değildir. Kişi ancak stresten uzak kalırsa boyun ağrısı ile mücadele edebilir. Stres ve gerginliğe bağlı gelişen boyun ağrılarında sıcak pansuman, masaj ve kas gevşetici egzersizler faydalı olabilir.
Boyun Ağrısına Yol Açabilecek Diğer Rahatsızlıklar Nelerdir?
- Enfeksiyon hastalıkları
- Kemik hastalıkları
- Tümörler
- Hormonlara bağlı gelişen rahatsızlıklar
- Omurga iltihaplanması
- İç organlar ile alakalı hastalıklar
Boyun Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Boyun ağrısı tutulmadan kaynaklanıyorsa herhangi bir tedavi uygulamadan tutulma birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir. Yapılması gereken tek şey boynu sıcak tutmak ve rahat bir pozisyonda dinlenmektir. Boyuna sıcak uygulamak, hafif masaj yapmak ağrıya neden olan kasları gevşeterek rahatlatıcı bir etki sağlar. Ayrıca boyunluk kullanarak boyun hareketlerinde belli bir süre kısıtlama sağlamak eklem ve kasların dinlenmesine yardımcı olur. Bu sayede ağrılarda hafifleme yaşanır. Boyun ağrısı için bir diğer tedavi yöntemi ise egzersiz yapmaktır. Boyun egzersizleri boyun kaslarını kuvvetlendirerek ağrıların geçmesine yardımcı olur. Boyun ağrısı eğer bu önlemlere rağmen geçmiyorsa gerekli incelemeler yapılarak ağrının neden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Daha sonra tespit edilen nedene göre tedavi başlatılmalıdır.
Boyun Ağrısı İçin Cerrahi Ne Zaman Düşünülmelidir?
- Boyun ağrısı tümör ya da abseden kaynaklanıyorsa
- Boyun fıtığı söz konusu ise
- Omurgada kırık ya da kayma varsa
- Omurilik ve sinirlerde ciddi baskı varsa cerrahi operasyon düşünülmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder