bilgievlerim: Boyun Düzleşmesi Hakkında Önemli Bilgiler
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


19 Ağustos 2022 Cuma

Boyun Düzleşmesi Hakkında Önemli Bilgiler

 


Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinde en fazla rastlanan sorunlardan birisidir. Bu sorun kasların aşırı derecede gerilmesi yüzünden meydana gelmektedir. Boyun yapısında normalde C harfine benzer görünüm, boyun düzleşmesi olduğunda düz bir şekle gelir. 

Hastanın beynine giden dört damardan iki tanesi gerildiğinden, beynine yeterince kan gitmez. Bu durumdaki hastalarda baş dönmesi, kusma ve bulantı, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, dengeyi sağlayamama, alınganlık ve isteksizlik gibi semptomlar görülür. Bu rahatsızlık erken dönemde teşhis edilerek, buna uygun tedavilerle tamamen iyileştirilebilir.


Boyun yapısında 7 adet omur, bu omurların arasında yumuşak diskler, bunların çevresinde ise bağ, kas ve fasya gibi yumuşak dokular bulunur. Boyundaki omurlar ön tarafa doğru kavis yaparak şekillenmektedir. Boyun düzleşmesi kendi başına bir hastalık olarak kabul edilmemektedir. 

Bunun oluşumu boyunda olan bazı hastalıklardan, kaslarda, tendonlarda ve bağlarda oluşan değişimlerden kaynaklanmaktadır. Kasların spazm geçirmesi sırasında, omurga geriye doğru çekilir. Kasların yaptığı bu etkiyle boyunda düzleşme başlar. Bu sorunun erken dönemde tedavi edilmemesi halinde, boyun fıtığı gibi daha ciddi sorunlar meydana gelebilir.

Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir?

Duruş bozukluğu: Duruş sırasında başın öne doğru durması en fazla görülen belirtiler arasındadır. Boyundaki düzleşme bu şekilde bariz şekilde görülebilir.

Ağrı: Başlangıçta fazla ağrı etkisi göstermeyen boyun düzleşmesi, ileri aşamalarda sinirlere baskı olduğunda belirgin şekilde ağrı yapabilir. Bu ağrılar boyun ve sırtın birleştiği alanda ya da altında meydana gelir. Başı geriye doğru yatırma sırasında ağrılar daha fazla şiddetlenir. Bu durumda boyundaki kaslarda ağrı yapar.

Boyun hareketlerinde kısıtlanma: Boyun bölgesinin düzleşmesi nedeniyle boyun hareketleri kısıtlanır. Sağa ve sola çevirmede, sabit duruşta bile hareketler uzun süreli yapılamaz.

İleri aşamadaki belirtiler: Boyun düzleşmesi ilerlediğinde sinir kökleri ve omurilik baskı altında olacağından, vücutta uyuşma ve karıncalanma etkisi görülür. Bu genellikle kolları ve bacakları etkiler.

Boyun düzleşmesi nasıl teşhis edilir?

Hastalara röntgen ve MR çekilmesiyle kesin tanı konulabilir. Bunların çekilmesinden önce hasta fiziksel muayene edilir. Başın nasıl hareket ettirilebildiği, boyundaki hassasiyet, kas spazmı gibi etkiler değerlendirilir. Kollarda ve ellerdeki hissizlik, güç kaybı gibi etkiler kontrol edilir. Boyun röntgeni ve MR boyun düzleşmesinin derecesini ve sinirlere yaptığı baskıyı tespit eder. Bu aşamadan sonra hastaya uygun tedavi yolları uygulanır.

Boyun düzleşmesi tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Boyun düzleşmesinin erken aşamalarında kas gevşetici ilaçlar tedavide kullanılır. Bunun yanında hastanın loş ve gürültü ortamda dinlenmesi ve bölgeye sıcak uygulama yapılması faydalı olur. Rahatsızlığın ilerlemiş aşamalarında yani ağrıların kollara ve omuzlara kadar yayılması durumunda, fizik tedavi uygulamalarından faydalanılır. Bu uygulamalar elle ve aletli olarak yapılır. Tedavide hastaların eğitimi, özel tedavi yöntemleri, sıcak uygulamalar, akupunktur tedavisi, elektro terapi, manyetik alan tedavisi, gevşeme egzersizleri, medikal masaj ve traksiyon uygulamalarından destek alınır.

Boyun düzleşmesinde tedaviyi destekleyen uygulamalar

  • Boyunda ve kollarda meydana gelen ağrıların giderilmesinde, egzersiz uygulanmalıdır. Fizyoterapistin önerdiği egzersizler ısınma ve soğuma dönemlerine dikkat ederek yapılmalıdır.
  • Ayakta duruş şekline dikkat edilmelidir. Baş ve göğüs dik olmalı, kalça ve karın bölgesi içeride olmalıdır. Duruş hafifçe önde olarak, sırtın kendine has olan doğal görünümü korunmalıdır.
  • Tuvaletlerdeki yükseklik 50 cm olmalı, kenarlarında tutanaklar bulunmalıdır.
  • Sandalyede otururken ayakların yere değmesine, kalkarken öne doğru kayarak kalkmaya dikkat edilmelidir. Sandalyelerde kol desteği olması da faydalıdır.
  • Arabada baş koltuk boyunluğuna yaslanmalı, emniyet kemeri bağlı olmalıdır. Koltuk yüksekliği öne eğilmeyi gerektirmeyecek kadar olmalıdır.
  • Arabada direksiyon iki elle birlikte kavranmalı, başın ve boynun desteksiz olmaması gerekir.
  • Aşağıya fazla eğilmemeli ve gerektiğinde bir tabureden destek alınmalıdır. İşlerin oturarak yapılması ve ani hareketlerden kaçınılması gerekir.
  • Yüksekte yapılan işlerde merdiven kullanılmalı, eller omuz hizasından fazla kaldırılmamalıdır.
  • Sigara içilmemeli ve sigara içilen ortamlara girilmemelidir.
  • Fazla kilosu olanlar uygun diyet programı uygulamalıdır.
  • Kıyafetler rahat olanlardan tercih edilmeli, saç tarama dik şekilde yapılmalıdır.
  • Her türlü yorucu işten kaçınılmalı, aceleci olunmamalıdır.
  • Öksürürken ve hapşırırken boynun desteklenmesi gerekir.
  • Isı değişimlerinde boynun korunması gerekir.
  • Boyunda ağrı olduğunda, baş dönmesi etkisi olursa, hastaların baston kullanması tavsiye edilir.
  • Uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalıdır. Sadece yatar vaziyette uzun süre kalınabilir. Ancak boynun desteklenmesi gerekir.
  • Hastaların düzenli olarak yüzme sporuyla ilgilenmesi faydalı olur.
  • Hastalar kendilerini stres ve gerginlikten uzak tutmalıdır.
  • Klima ve vantilatör gibi hava akımı yaratan ortamlarda bulunmamaya dikkat edilmelidir.
  • Islak saçlarla dışarıya çıkılmamalıdır.
  • Boyun düzleşmesi tedavi edilmediğinde neler olur?

    Boyun düzleşmesi tedavi edilmeyip ilerlediğinde, kollarda ve bacaklarda güç kaybına neden olur. Ağrılar artar, boyun hareketlerinde kayıplar meydana gelir. Boyun düzleşmesinin sinirlere ne kadar baskı yaptığı, meydana gelecek komplikasyonların derecesini etkiler. Hastalar boyun fıtığıyla karşı karşıya kalabilir.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)