bilgievlerim: Boyun Ağrısı Tedavisi Varmı ?
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


14 Ağustos 2022 Pazar

Boyun Ağrısı Tedavisi Varmı ?

 


Boyun ağrısı tedavisi, boyun ağrısı toplumda oldukça fazla rastlanılan bir rahatsızlıktır. Boyun ağrısı boyunda oluşan sorunlardan ortaya çıkabileceği gibi kas ve iskelet sistemine bağlı olarak gelişen sorunlardan dolayı da oluşabilir. Boyun tutulması nedeni le oluşan boyun ağrısı boynun tek tarafında belirgin olurken, bazı boyun ağrıları baş, omuzlar, kollar, sırt ve bacaklara kadar ulaşabilir. 

Boyun ağrısı çok şiddetli değilse ve boyun haricinde başka bölgelere ulaşmamışsa basit önlemler ile kontrol altına alınabilir. Ancak ağrı çok şiddetli ve başka bölgelere kadar yayılmışsa mutlaka bir doktora başvurarak tedavi başlatılması gerekir.


Boyun Ağrısı Tedavisi

Boyun ağrısı eğer çok şiddetli değil ve günlük aktiviteleri engellemiyorsa evde uygulanabilecek tedaviler ile boyun ağrısından kurtulmak mümkün olur. Evde kullanılacak ağrı kesiciler, kas gevşetici kremler, boynun hareketini sağlayacak egzersizler, sıcak uygulamalar ile ağrı birkaç günde ortadan kaybolabilir. 

Ancak alınan önlemlere rağmen ağrı kontrol altına alınamıyorsa ve ağrının şiddetti gittikçe artıyorsa mutlaka gerekli incelemeler yapılması, ağrıya neden olan kaynağın tespit edilmesi için bir doktora başvurulmalıdır. Özellikle sinir üzerinde oluşan baskıyı önlemek için kortizon içerikli iğneler önerilerek sinir köklerinde gevşeme sağlanabilir. 

Doktor el ile muayeneden sonra röntgen ve farklı görüntüleme yöntemleri isteyerek boynu detaylı bir şekilde inceler. Boyun ağrısında kesin tanı tedavi için önemli rol oynar.

Doktor tavsiyesi ile fiziksel tedavi ve boyunluk kullanımına yönelmek gerekebilir. Fiziksel tedavi sayesinde boyunda bulunan kaslar esnetilerek kasların güçlenmesi hedeflenir.

Boyun ağrısı eğer menenjit nedeni ile oluşum göstermişse antibiyotik tedavisi uygun görülür. Troit hormonları nedeni ile yaşanan boyun arıları için troit seviyesini dengeleyici ilaçlar uygulanır.

Boyun fıtığı nedeni ile oluşan ağrılarda, ağrıyı kontrol altına almak için denenen tedavi yöntemlerine rağmen ağrı kontrol altına alınamıyorsa ve ağrı boyun haricinde kol, bacak, sırta vurmuşsa, güç kaybı yaşanıyorsa cerrahi yönteme başvurulur.

Boyun Ağrısı İçin Bitkisel Tedavi

Boyunda oluşan ağrıyı gidermek için birkaç damla kadar biberiye yağı banyo suyuna eklenir. Bu su ile banyoda ağrıyan bölgeye masaj yapılır. Ayrıca biberiye yağı, badem yağı ve soya yağı ufak bir kabın içinde homojen bir şekilde karıştırılır. Bu karışım ağrıyan bölgeye sürülür.

Boyun ağrısı için ne iyi gelir?

Boyun ağrısına ne iyi gelir?
  • Zencefil. Anti-flamatuar özelliği bulunan zencefil boyundaki dolaşım ve kan akışını artırarak iltihabı ve ağrıyı durdurur. ...
  • Elma sirkesi. Anti-flamatuar ve antioksidan olan elma sirkesi boyun ağrısına da çok iyi geliyor. ...
  • Acı biber. ...
  • Lavanta yağı

Şiddetli boyun ağrısı neden olur?
Boyun veya Ense Ağrısı Sebepleri

Kemik, disk, kas ve bağ yapılarından oluşan bozukluklar nedeniyle boyunda ağrı gelişebilir. Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir.

Ense ve boyun ağrısına ne iyi gelir?

Bir havluyu ütü ile ısıtıp ensenize sıcak kompres olarak uygulayabilirsiniz. Böylece kaslardaki sıkışmayı giderip ensedeki ağrıyı dindirebilirsiniz. Yüksek tansiyonun diğer belirtilerine ense ağrısı da eşlik ediyorsa, büyük ihtimalle tansiyondan dolayı ağrı oluşmuştur.

Boyun ağrısı için hangi ilaç kullanılır?

Enflamasyonu azaltarak çalışan, steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) tipik olarak boyun tutulması ve ağrısı için ilk tedavi seçimidir. Yaygın NSAID tipleri arasında ibuprofen ve naproksen sayılabilir

Boyun ağrısı ilaçsız nasıl geçer?

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelebilir?
  1. Yatak sert olmalı
  2. İnce bir yastık ya da hiç yastıksız yatmak.
  3. Gergin ve sert kasları gevşetmek için ılık ıslatılmış bir havlu konulabilir.
  4. Kas gevşetici ilaçlar alınabilir.
  5. Ağrı kesici alınabilir.
  6. Masaj yapılarak da ağrılar hafifletilebilir.

Boyun ağrısı olanlar nasıl yatmalı?

Uyurken yan pozisyonda, öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak sağlık bakımından en uygun pozisyondur. Yüz üstü yatmak yerine yan yatmak tercih edilmelidir. Boyun sağlığı için kuş tüyü, elyaf gibi maddelerden yapılmış yastıklar yerine ortopedik yastık kullanmak gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)