Boyun düzleşmesi egzersizleri, boyun düzleşmesi erken teşhis ve doğru bir tedaviyle kontrol edilebilen ve tamamen sonlandırılabilen bir sorundur. Boyun yapısında 7 adet omur ile omurlar arasındaki yumuşak disklerden, çevresinde bulunan fasya, kas ve bağ dokulardan oluşur. Boyundaki omurlar normal olarak öne doğru kavis yapar.
Omurlar arkaya doğru kavislenmesi boyun düzleşmesi olarak tanımlanır. Omurgada olan kavis burada ters yönde işlemektedir. Bu sorun boyun fıtığından önceki adımdır. Bu sorun boyun fıtığı kadar olmasa bile, hastalarda ağrılara neden olur.
Günlük aktivitelerde alınan yanlış pozisyonlar, ani hareketler, boyun hareketlerinin hatalı yapılması nedeniyle omurlar etkilenebilir ve normal kavis bozulabilir. Bu özellikle boynu sabit bir pozisyonda tutanlarda sıkça görülür. Bu sorunun çözülmesi için yapılacak boyun egzersizleri ile verilen kilolardan sonra kalan gıdık eritme yönteminin uygulanması gerekir.
Başlangıç pozisyonu (Nötral pozisyon)
Boyun egzersizleri yapılırken, boyun düzgün bir pozisyonda tutulmalıdır. Bu yüzden öncelikle nötral pozisyon durumu oluşturulmalıdır. Bunun için baş ve boyun düz bir hale gelinceye değin arkaya çekilir. Bu yapılırken yüz tam olarak karşı tarafa bakmalıdır. Yapılan boyun egzersizleri bu pozisyon bozulmadan yapılmalıdır.
Kas güçlendirme egzersizleri
Başı öne eğmeye karşı direnç: Eller alın bölgesine konur. Baş ön tarafa doğru itilmeye çalışılır. Bu sırada ellerle direnç verilerek, başın hareketi engellenmeye çalışılır. Bu hareket sırasında, ona kadar sayılır ve daha sonra bırakılır. Aynı hareket 3 defa tekrarlanır.
Başı arkaya eğmeye karşı direnç: Bu sefer eller başın arka tarafına konur. Baş arka tarafa doğru itilmeye çalışılır. Bu sırada yine ellerle başın hareketi engellenmeye çalışılır. Bu hareket sırasında, ona kadar sayılır ve daha sonra bırakılır. Aynı hareket 3 defa tekrarlanır.
Başı yana doğru eğmeye direnç: Önce sağ el başın sağ tarafına yerleştirilir. Baş sağ tarafa doğru döndürülmeye çalışılır. Bu sırada sağ elin yardımıyla, direnç gösterilerek, başın hareketi engellenir. Bu hareket sırasında, ona kadar sayılır daha sonra bırakılır. Aynı hareket başın soluna sol el koyularak, yine her iki taraftaki hareket 3 defa tekrarlanır.
Başı döndürmeye karşı direnç: Başın arka tarafına sağ el konur. Sol el ise, şakak bölgesine konur. Bu sırada sağ omzun üzerinden bakmaya çalışın. Bu sırada elinizin direnciyle birlikte, başı sağa doğru döndürmeye zorlayın. Bu harekette yine ona kadar sayın ve bırakın. Aynı hareketi el değiştirerek, diğer tarafa da uygulayın.
Omuz kavşağını güçlendirme: Ellerinizi göğüs hizasında, burun hizasında ve baş üzerinde birleştirerek, birbirine doğru itin. Bunu çekerek te yapabilirsiniz. Bu hareketi ona kadar sayarak uygulayın. Hareketi diğerleri gibi 3 defa tekrar edin.
Boyun hareket açıklığını korumak için egzersizler
- Başı yavaşça sağa döndürün ve üçe kadar sayın. Ardından başlangıç pozisyonuna gelerek dinlenin. Bu hareketi diğer yöne de uygulayın. Bu hareketi 5 defa tekrarlayın.
- Aşırı derecede zorlamadan, başınız çeneyle göğse değecek kadar öne eğdirilir. Yine başlangıç pozisyonuna gelinerek, dinlenilir. Baş yavaş bir hareketle arkaya eğilir. Yeniden başlangıç pozisyonu alınır ve dinlenilir. Bu harekette 5 defa tekrarlanır. Yapılan hareket ileri yaştaki kişilere önerilmez.
- Baş yavaş bir şekilde kulak omuza değecek şekilde sağ tarafa eğilir. Ardından başlangıç pozisyonuna gelinerek, dinlenilir. Bu hareket diğer tarafa doğru da yapılır. Yeniden başlangıç pozisyonu alınır ve dinlenilir. Hareket 5 defa tekrarlanır.
- Baş saat yönüne doğru geniş ve tam bir çember şeklinde çevrilir. Aynı şekilde diğer tarafa doğru da hareket tekrarlanır. Yeniden başlangıç pozisyonuna gelinir. Bunu 5 defa tekrarlamalısınız.
- İki omuzda yukarıya doğru kaldırılıp, arka tarafta birleştirilir. Bu hareket 10 defa tekrarlanır.
Gıdık eritme hareketi nasıl yapılır ?
Bunun için bir tatlı kaşığı kullanın. Kaşığın sapını ağzınıza alın. Bunu alt çeneniz biraz dışarıya çıkacak şekilde, üst dudakla aşağıya doğru baskılayın. Alt dudağınızla yukarıya doğru itin. Bu şekilde çene ve boyun kaslarınız gerilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder