bilgievlerim: Boyun Fıtığı Fizik Tedavi
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


26 Ağustos 2022 Cuma

Boyun Fıtığı Fizik Tedavi

 



Boyun fıtığı fizik tedavi, insanların çoğu hayatının bir döneminde mutlaka boyun bölgesinde oluşan bir ağrı ile karşı karşıya kalmaktadır. Toplumun genelinde boyun ağrısı gelişme olasılığı erkeklere oranla kadınlarda daha fazladır. Boyun ağrısının en önemli nedenlerinden bir boyun fıtığıdır. 

Boyun fıtığı günümüzde oldukça artış göstererek seyretmektedir. Daha çok ağır işlerde çalışan kadınlarda ve sürekli boynun sabit tutulması gereken pozisyonlarda çalışanlarda ortaya çıkmaktadır. Boyun fıtığı günümüzde özellikle bilgisayar ile uğraşan gençlerde daha sık görülmeye başlanmıştır.


Boyun fıtığı, boyun omurları arasında yer alan disklerin içinde bulunan sıvının dışarı çıkması nedeni ile oluşmaktadır. Boyun fıtığı hiçbir neden olmaksızın oluşabileceği gibi travma, boyunda dejenerasyon, düzleşme ve kireçlenme gibi nedenlerden de ortaya çıkmaktadır.

Boyun Fıtığı Belirtileri

  1. Boyunda ağrı
  2. Kollarda ağrı
  3. Ellerde uyuşma hissi
  4. Baş dönmesi
  5. Kulak Çınlaması
  6. Göz Kusurları
  7. Hafıza bulanıklığı
  8. Mide bulantısı

Boyun Fıtığı Teşhis Ve Tedavi

Boyun ağrısı ilk olarak muayene ve sorgusu yapılır. Muayene sonrası MR ile boyun fıtığı teşhisi kolaylıkla konulabilir. Tedavinin başlangıcında ilk 2 hafta ağrı kesici ilaç, enfeksiyon ilaçları ve kas gevşetici jeller kullanılır. Bu arada hastaya istirahat tavsiye edilir. İstirahat ortopedik yastık ya da boyunluk şeklinde olabilir. Boyunluk kullanımı boynun kaslarını zayıflatacağı için 3 günden fazla tavsiye edilmez. Eğer tüm bu tedavilere rağmen hastanın şikayetlerinde azalma yaşanmıyorsa fizik tedaviye yönelmek gerekir.

Boyun fıtığında fizik tedavi elle olabileceği gibi aletler ile de yapılabilir. Aletler ile yapılan fizik tedaviler genellikle 10-20 seans arasında uygulanır. Elle uygulanan fizik tedavinin seansları ise hastalığın boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Yeni başlayan boyun fıtıklarında 2-4 seans, orta seviyedeki fıtıklarda 5-7 seans, ilerlemiş boyun fıtıklarında 10 seansa kadar uzatılabilmektedir.

Elle gerçekleştirilen fizik tedavide, el ile boyuna bastırılarak germe hareketleri yapılır. Bu işlem anında herhangi bir ilaç ya da jele ihtiyaç duyulmaz. Kalp, şeker ve tansiyon gibi hastalıkları olan vakalarda el ile uygulanan fizik tedavi daha avantajlıdır.

Elle yapılan fizik tedavinin boyun fıtıklarında başarı sağlama oranı %95'in üzerindedir. Boyun fıtığında cerrahi güç kaybı olanlarda ve hiçbir tedaviye yanıt vermeyen hastalarda kullanılır. Uygulanan tedavilerden sonra hastaya egzersiz programı hazırlanarak kasların kuvvetlenmesi sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)