Boyun ağrısı nasıl geçer? Boyun ağrısı aniden başlamış ve boyun ağrısına eşlik eden başka bir ağrı yoksa telaşa kapılmaya gerek yoktur. Oluşan ağrı muhtemelen ani bir hareket ya da zorlama nedeni ile oluşmuştur.
Ancak ağrı beraberinde kollarda, parmaklarda uyuşma, baş ağrısı oluşmuşsa mutlaka uzman bir doktora başvurmak oluşan ağrının nedenini tespit etmek ve bu nedene yönelik tedaviye başlamak gerekir. Bazen iç organlarda oluşan bir sorun boyun ağrısına neden olabilir.
Akciğerde yaşanan sorun, omuzlardan kaynaklanan bir problem boyun ve hatta sırtta ağrıya yol açabilir. Bazen boyun ağrısı kronik bir hal alarak devamlı nüksedebilir ve ağrılar şiddetlenebilir. Ağrı kollara ve ellere kadar uzanmışsa fıtıklaşmanın olup olmadığı için doktor muayenesi gerekir. Ağrı oluştuğu zaman kişi hareket etmek istemeyebilir. Ancak boyun kaslarını gevşetmek için ağrının şiddetine bağlı olarak boynu hafif hareket ettirmek gerekir. Boynun fonksiyonlarına bir an önce kavuşması ağrının kronik bir hal almasını engeller.
Ağrıyı kontrol altına almak için basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Ağrı kesiciler boyun kasılmalarını önleyerek boynun aktivitelerini yerine getirmesine yardımcı olur. Yaşanan spazm için 3-4 gün kas gevşetici kullanılabilir. Tıbbi tedaviler ile kontrol altına alınamayan boyun ağrılarında fizik tedavi ya da kaplıca tedavisinden yardım alınabilir. Ağrının tekrarlamasını önlemek için kasları kuvvetlendirecek egzersizler yararlı olur.
Ağrı boyun fıtığı nedeni ile oluşmuşsa, beraberinde kola ulaşan ağrı hissedilir. İlk birkaç gün şiddetli bir şekilde gelişen ağrı yavaş yavaş ortadan kaybolur. Boyun fıtığı ağrılarını kontrol altına almak için fizik tedavi, ilaç tedavisi ve ozon tedavisi yararlı olur. Çoğu hasta ilaç ve fizik tedavi sonucu ağrılarından kurtulabilir. Boyun ağrısı için doktor boyunluk tavsiye edebilir.
Boyun ağrıları evde hazırlanabilecek bazı doğal ürünler ile de kontrol altına alınabilir. Hayatı olumsuz etkileyen yaşam kalitesini bozan boyun ağrıları için evde hazırlanabilecek tarifler;
Tarif-1
Malzemeler
- Biberiye yağı
- Hardal yağı
- Hakiki zeytinyağı
Hazırlanışı Ve Uygulanışı: Eşit miktarda tüm yağlar uygun bir kasenin içinde homojen bir şekilde karıştırılır. Boyunda ağrıyan bölgeye hazırlanan karışım masaj yapılarak sürülür. Sıcak bir havlu ya da strech film ile boyun sarılarak bekletilir. İşleme 20 gün boyunca devam edilir.
Tarif-2
Malzemeler
- 5 u bardağı su
- 2 yemek kaşığı kekik
- 1 yemek kaşığı kuşdili
Hazırlanışı Ve Uygulanışı: 5 su bardağı su uygun bir kabın içine alınarak, içine kekik ve kuşdili eklenir ve kaynatılır. Kaynayan karışım ocaktan alınarak süzülür. Süzüldükten sonra elde edilen posa temiz bir tülbentte yayılarak boyuna sarılır.
Tarif-3
Malzemeler
- Nar çiçeği
- 1 su bardağı su
Hazırlanışı Ve Uygulanışı: Narçiçeği 1 su bardağı suyun içinde kaynatılır. Karışımın suyu süzülerek posası çıkarılır. Elde edilen posa temiz bir tülbent yardımı ile boyuna sarılır. Arta kalan su ile ağrının oluştuğu alanlara masaj yapılır.
Boyun ağrısı için evde ne yapılabilir?
- Zencefil. Anti-flamatuar özelliği bulunan zencefil boyundaki dolaşım ve kan akışını artırarak iltihabı ve ağrıyı durdurur. ...
- Elma sirkesi. Anti-flamatuar ve antioksidan olan elma sirkesi boyun ağrısına da çok iyi geliyor. ...
- Acı biber. ...
- Lavanta yağı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder