Boyun düzleşmesi belirtileri, Boyun C harfine benzer kemiklerin dizili olduğu bir organımızdır. Fakat stres, travma gibi birçok nedenden dolayı boyunda bulunan kaslar gerilerek C harfine benzeyen kemikler dizini dümdüz bir hal alır. Bu durum tıp dilinde boyun düzleşmesi olarak tanımlanır.
Boynu destekleyen 4 adet damar bulunmaktadır. İkisi el ile de kolaylıkla hissedilebilen şah damar, diğer ikisi ise boynun arka tarafında kalan damarlardır. Boyun düzleşmesinde arka tarafta bulunan damarlar gerilerek beyine giden kan oranında azalma yaşanır.
Beyine giden kan oranı azaldığında görülen belirtiler;
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Mide bulatışı
- Konsantrasyon bozukluğu
- Dengesizlik
- Unutkanlık
- İleri boyutlarda isteksizlik ve alınganlık gibi belirtiler oluşabilir.
Boyun düzleşmesinin ilerlediği durumlarda hasta kendini tüm gün yorgun ve bitkin hissedebilir. Gece uyku problemi yaşanmasa bile sabah kalkıldığında gece boyu hiç uyunmamış gibi hissedilebilir. Bu tür şikayetler boyun düzleşmesinde sık karşılaşılan şikayetlerdir. Şayet unutkanlık, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetler yaşanıyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurularak boyun MR çektirmek gerekir.
Boyun Düzleşmesinden Korunmak İçin
Boyun düzleşmesinden korunmak için ilk olarak yapılması gereken stres ve üzüntüden uzak durmaktır. İş ya da özel hayatta yaşanan bazı problemler direkt boyuna etki edebilir. Hareketsiz bir yaşam, yoğun iş temposu, yükseğe uzanmak, ağır yük taşımak, vantilatör gibi faktörler boyun fıtığına yol açabilir. Bu nedenle bu tür faktörlerden mümkün olduğunca kaçınmak gerekir.
Boyun düzleşmesi zamanında tedavi edilmezse yaşanan baş ağrılarının şiddeti daha da artar ve kullanılan ağrı kesici ilaçlar faydalı olmaz. Kişinin yaşadığı mutsuzluk depresyona yol açabilir. Yaşanan boyun düzleşmesi boyun fıtığına neden olabilir ve uyuşma ve güç kaybı yaşanabilir. Yürümede dengesizlik, güçlük el ile yapılması gereken işlerde güçlük yaşanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder