bilgievlerim: Boyunda Kitle Hakkında Bilinmeyenler !
Logo Design by bilgievlerim.blogspot.com
TÜRKİYE CANIM FEDA TÜRKİYE CANIM FEDA

Çevirci -Translate - Перевести


18 Ağustos 2022 Perşembe

Boyunda Kitle Hakkında Bilinmeyenler !

 


Boyunda kitle, çeneden köprücük kemiğine kadar uzanan boyunda, çok sayıda lenf bezi bulunmaktadır. Lenf bezleri normal olarak dışarıdan görünmez ve dokunmayla hissedilmez. Fakat iltihaplanma, tümör gibi etkenlerle büyüyerek, görünür hale gelirler. Boyunda kitle lenf bezlerinin büyümesinden ya da lenf bezi dışında organlarda iltihaplanma, tümör ve kist oluşumlarına bağlı gelişen, dışarıdan görünen, elle muayenede şişlik olarak hissedilen oluşumlardır. 

Bu kitleler genellikle 2 cm ya da daha büyük çapta, hareketli ya da hareketsiz, sert, yumuşak, yavaş ya da hızlı gelişim gösteren özelliklerde olabilir. Kitleler doğuştan ya da sonradan gelişim gösterebilir. Çocuklarda oluşan kitleler genellikle iyi huylu olurken, yetişkinlerde görülen kitlelerin çoğunluğu kötü huylu özelliğe sahiptir. Boyunda kitle belirlendiğinde, bir an önce doktora gidilerek sebebi belirlenmelidir. Erken teşhis edilen kitleler, daha kolay tedavi edilebilir.

Boyunda kitle nasıl olur?

Yetişkinlerde boyun kitlesi ve tümörünün nedeni lenf bezi büyümesidir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte vücudun ihtiyacından fazla antikor üretilir. Bu antikorlar lenf bezinin şişmesine neden olur. Bu da boyunda ve boğazda büyüklüğü 1 - 2.5 mm. arasında değişen kitlelerin oluşmasına yol açar

Boyunda kitle neden oluşur?

Bu kist yapısının genellikle bebeklerin anne karnındayken gelişimleri esnasında çene, kulak, yüz ya da boyun dokularının oluşmaya başladığı dönemde ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Dokuların kaynaşması ya da birleşmesi ile ilgili bazı eksiklikler doğumsal olarak brankial kistlerin oluşmasına neden olabilir.

Boyunda kitle oluşumunun en sık nedeni lenf bezlerinde iltihap ya da tümör nedeniyle meydana gelen büyümedir. Lenf bezleri çevrelerindeki dokularda meydana gelen hastalıklar nedeniyle kolayca büyüyebilir. Bademcikler, cilt, dil, ağız içi, geniz bölgesi, burun, boğaz, kulak, gırtlak, akciğer ve mide gibi organlarda oluşan rahatsızlıklar lenf bezlerinde büyümeye neden olabilir. Vücutta bulunan lenf bezlerinin yaklaşık üçte biri boyun bölgesinde yer alır. Lenf bezlerinin dışında boyunda kitle oluşmasına neden olan sebepler arasında, tiroit bezi, tükürük bezleri, kas dokusu, gırtlak, diğer dokulardaki kist ve tümörler yer alır.

Boyunda kitle tanısı nasıl konur?

Boyunda kitle oluşturan sebebin bulunması için detaylı bir araştırma yapılması gerekir. Bazı durumlarda sadece fiziki muayene ile kitlenin sebebi hakkında yeterli bilgi sahibi olunabilir. Kitlenin sebebi olarak bademcik iltihabı gibi hastalıklar belirlendiyse, öncelikle bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekir. Bu tedavi sonucunda kitlenin iyileşmesi mümkün olabilir. Boyunda kitlenin sebebi kesin olarak belirlenemezse, takip altına alınmalı ve sebebini bulmaya yönelik araştırmalar yapılmalıdır. Boyundaki lenf bezleri de değerlendirmeye alınmalı, iltihaplanmalar araştırılmalıdır.

Boyunda oluşan kitlenin sebebinin belirlenmesi için, çok sayıda tetkik bulunmaktadır. Bu tetkikler fiziki muayene sırasında şüphe duyulan nedene göre yapılır. Bazı durumlarda kitle çıkarılarak, patolojide incelenebilir. Hastalarda kan sayımı ve kan tahlilleri, akciğer grafisi, endoskopik muayene, boyun ultrasonu, manyetik rezonans MR, bilgisayarlı tomografi BT, iğne biyopsisi ve insizyonel biyopsi gibi tetkikler yapılır. Bazı durumlarda daha ileri tetkiklere gereksinim duyulabilir.

Boyunda kitle tedavisi nasıl yapılır?

Eğer basit enfeksiyonlara bağlı reaktif bir lenf bezi büyümesi varsa 10-14 günlük antibiyotik kullanımı yeterli olmaktadır. Birkaç gün içinde ağrı kendiliğinden veya verilen antibiyotiklere bağlı olarak azalır, lenf nodu boyutları küçülmeye başlar ve bunun tamamen kaybolması 2-3 hafta sürebilir

Bu rahatsızlığın tedavisi, kitlenin sebebine bağlı olarak değişir. İltihaplara bağlı olarak lenf bezlerinde büyüme olduğunda, iltihabın tedavisiyle birlikte kitle tedavisi sağlanır. Kist nedeniyle oluşan kitlelerde, kitlenin yerinden çıkarılmasıyla tedavi sağlanır. Tümör nedeniyle oluşan kitlelerde, tümörün yerleşim yerine göre ve yayılımına göre bir tedavi belirlenir. Lenf bezlerindeki kanserleşmelerde radyoterapi ve kemoterapi tedavileri uygulanır. Bazı kanserlerde dokuyla birlikte lenf bezleri cerrahi işlemle alınır.

Boyunda kitle ne zaman tehlikeli?

Kısa zamanda ortaya çıkan kitleler önemsenmeli

Büyüyüp küçülen ve uzun zamandır var olan boyun kitleleri genellikle doğumsal veya enfeksiyona bağlı yani iyi huylu olarak değerlendirilir. Sürekli büyüme eğiliminde olan ve çok kısa zamanda ortaya çıkan kitleler ise kötü huylu bir oluşumu düşündürmektedir.

Boyunda beze gibi şişlik neden olur?

Baş ve boyun kısmında ortaya çıkan bu bezeler genellikle, enfeksiyonlardan kaynaklanır. Boyunda Beze Neden OlurBoyunda beze, enfeksiyon sebebi ile gelişmişse, vücudun savunma mekanizması için gerekli hücreleri yapan sistemin bir parçası olan lenf bezlerinin şişmesi nedeni ile oluşur.

Boyundaki her kitle kanser midir?

Boyunda Şişlik: Her boyunda şişlik kanser demek değildir. Ancak detaylı inceleme yapmak gereklidir. İki haftadan daha uzun sürede geçmemiş bir şişlik kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayeneyi hak eder.

Boyunda kitle olduğu nasıl anlaşılır?

Erişkin bir hastada boyundaki bir kitleye ses kısıklığı, yutma güçlüğü, kulak ağrısı ve sigara kullanımı öyküsü eşlik ediyorsa bu durumda kötü huylu bir kitlesel oluşum akla gelmelidir. Baş-boyun kitlesi ile başvuran her hastaya burun, geniz, yutak ve gırtlağı içeren detaylı bir endoskopik muayene yapılmalıdır.

Boyunda beze için hangi doktora gidilir?

Geçirilen enfeksiyonlar, diş çürükleri, sinüzit atakları, kulak enfeksiyonları, lösemi, tümöral oluşumlar ve tiroid bezinde kist boyunda çıkan kitlenin sebebi olabilir. Boyunda çıkan şişkinlik için kulak burun boğaz hastalıkları bölümünden randevu alınarak tedaviye başlanılmalıdır.

Boyun bölgesindeki şişlikler neyin habercisi?

Bunların yanı sıra, boyun bölgesindeki bu şişlikler bazı ciddi hastalık ve problemlerin de işareti olabilir. Bu hastalıklar arasında; Streptokoklu boğaz, Ciltte tahriş, Kronik Yorgunluk Sendromu Difteri, Diş Apsesi, HIV Enfeksiyonu, Lösemi, Hodgkin Lenfomu, Meme kanseri, Boyun kanseri ve diğer kanser türleri olabilir.

Boynun sağ tarafındaki şişlik nedir?

Boyun derisi altında yer alan zararsız yağ kistleri boyun bölgesinin üstünde şişlik nedeni olabilmektedir. Bunun haricinde suçiçeği, AIDS, tiroid kanseri, tüberküloz, ağız ve dil kanserleri, lösemi, ve alerjik nedenlere bağlı bir şekilde boyun bölgesinde şişlikler görülmektedir.

Boyunda kist ameliyatı kaç saat sürer?

Doktor,çocuğuma aşağıdaki işlemin yapılacağını anlattı; Boyun üst kısmındaki kesiden doğuştan kaynaklanan tiroglossal kistin ve larynx üzerindeki hyoid kemiğin bir kısmının çıkarılması. Ameliyat yaklaşık olarak 2-3 saat sürebilir

Lenf kanseri belirtileri nelerdir?

  • Ağrısız, büyüyen ve çoğalan lenf bezleri.
  • Sebebi bilinmeyen ateş,
  • Açıklanamayan kilo kaybı,
  • Rahatsız edici gece terlemesi,
  • Sürekli yorgunluk,
  • Öksürük, solunum problemi ve göğüs ağrısı,
  • Karında şişlik, şişkinlik, dolgunluk hissi veya ağrı,
  • Kaşıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Konular (Similar Topics)(Похожие темы)( Sujets similaires) ( Ähnliche Themen) (مواضيع مماثلة)